Зернятка квасолі – це справжня бобова веселка: червоні, білі, рожеві, чорні, жовті, плямисті. Вони притягують нас своїм забарвленням і корисними властивостями. Це так здорово, що наша щоденна їжа є одночасно і лікувальною дієтою.

салат з квасолею

Бобові поширені зараз по всьому світу. Сьогодні налічується понад 150 сортів цієї рослини!

Кожен з них має свою неперевершену «родзинку», яка підкреслює корисність салату або іншої страви.

Наприклад: біла квасоля має ніжний смак, використовується в основному для гасіння та консервації.

А червона «Кидни» – дуже приємна на смак, з неї готують гарніри, супи, салати. Чорна квасолька чудово підходить для овочевих рагу і м’ясних страв, тому має солодкуватий смак з гірчинкою.

Боби «Пінто» і «Ліма» з вершковим смаком можна додавати в будь-яку страву. Овочевий аромат має квасоля «чорне око», яка вариться всього півгодини без замочування. Сорт «Маш» відрізняється ніжним трав’яним смаком і горіховим ароматом і також швидко проварюється (не більше 40 хвилин). «Маш» дуже підходить до страв азіатської кухні.

Стручкова квасоля ще швидше готується. Рецепт полягає в наступному: порізати стручки на шматочки, покласти в киплячу воду і варити 5-6 хвилин. Вона дуже добре поєднується з овочами, м’ясом, рибою, відрізняється малокалорийностью і містить правильні вуглеводи і клітковину.

Як правильно вибрати, зберегти, зварити квасолю?

Зернятка квасолі повинні бути на дотик гладкими, блискучими, приємного яскравого кольору, без комах і сміття. Якщо купуєте її у магазині, то варто звертати увагу на всі показники. Через прозору упаковку розглянути це легко. Великою популярністю користується консервована квасоля, зберігає близько 70% своїх властивостей.

Зберігати це бобове потрібно в закритій тарі в сухому місці при температурі нижче 5-10 градусів, так як зерна швидко вбирають вологу і в них часто заводяться комахи. Тому спочатку їх потрібно гарненько висушити, перевірити кожну зернятку. І не змішуйте старі боби з новімі!

Перед варінням зернятка квасолі попередньо потрібно замочувати, крім стручкової квасолі. Заливаємо водою і залишаємо на кілька годин (від 8 до 10). Або ж заливаємо окропом на 2 години, а потім ставимо варити.

Коли вона закипіла, зменшуємо вогонь, довариваем на слабкому вогні до готовності. Не змішуйте при варінні кілька сортів бобових, тому що зернятка втратять свій колір, і страва не буде таким яскравим. Спеції, масла бажано додавати в кінці, коли квасолька майже зварилася, оскільки вони уповільнюють цей процес.

Все вищесказане, обов’язково потрібно пам’ятати, тому що це впливає на якість і свіжість вашого салату з квасолею.

Рецепти салатів з ніжною, смачною, солодкою квасолею

Ні одне свято, торжество не обходиться без салатів, тому ми для вас підібрали найбільш популярні рецепти салатів з квасолі. Вони не тільки різноманітні за смаковими властивостями, але і відрізняються сочетанинем продуктів.

Салат може бути складним багатошаровим стравою, так і легким овочевим. Це все залежить від вашого уподобання. Наші рецепти салатів допоможуть приготувати страви, які порадують ваших гостей!

Рецепт перший: Простий салат з квасолею

Для цього салату нам потрібно:

  • 400 г – половина білої квасолі і половина червоної консервованої;
  • підлогу червоної цибулі;
  • 2 стебла селери;
  • ? пучка петрушки;
  • 1 стебло розмарину;
  • 2 ? ст. л. оливкової олії;
  • 1 ? ст. л. яблучного оцту;
  • 1 ? ст. л. цукру;
  • перець, сіль за смаком.

Нарізаємо стебло селери маленькими шматочками. Подрібнюємо зелень і червоний лук. Відкриваємо банки з квасолею, отсыпаем по 200 г, промиваємо під струменем води. Робимо соус: збиваємо разом оцет, олію, цукор, перець, сіль. Всі складові висипаємо в салатницю. Заправляємо соусом. Ставимо в холодильник на півгодини або годину для того, щоб салат просочився. Подаємо корисний квасолевий салат із зеленню!

Рецепт другий: Салат із стручкової квасолі

Основою салату можуть бути стручки квасолі. Спробуйте приготувати салат із стручкової квасолі, додавши до нього тунець. Він не вимагає майонезній заправки, тому може розглядається як дієтичний. Вам буде потрібно:

  • 200 г стручкової квасолі;
  • 1 стакан білої квасолі відвареної або консервованої;
  • 1 банку консервованого тунця;
  • 1 цибулина;
  • 1 великий помідор або 2 маленьких;
  • ? пучка петрушки;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • масло оливкове;
  • перець, сіль за смаком.

Нарізаємо маленькими шматочками стручкову квасолю, відварюємо до готовності (5-6 хвилин), студим. Білу консервовану квасолю відкриваємо, отсыпаем.

Тунець, помідор, цибулю ріжемо кубиками, петрушку шаткуємо. Змішуємо всі і заправляємо сумішшю соку лимона, чорного перцю, оливкової олії. Квасолевий салат готовий!

Рецепт третій: Салат з квасолею і шинкою

Шинка – це солененький і підкопчений свинячий окіст, який зберігає структуру м’яса саме таке м’ясо ідеально підійде для нашого кулінарного шедевра. Для салату з квасолею і шинкою нам знадобиться:

  • 300 г шинки;
  • 300 г твердого сиру;
  • 250 г червоної квасолі у власному соку;
  • 2 середніх яблука;
  • 1-3 зубчики чеснота;
  • Майонез;
  • цукор, сіль за смаком.

Так як ми маємо всі продукти, приступаємо до нарізки. Починаємо з яблук: миємо й очищам їх від насіння і шкірки. Сир, яблука і шинку нарізаємо приблизно невеликими однаковими кубиками. Квасоля відкриваємо, отсыпаем потрібну нам кількість в миску.

Робимо соус з часнику, майонезу, цукру, солі. Всі продукти змішуємо, додаємо соус. Перекладаємо в красиву салатницю і подаємо до столу.

Рецепт четвертий: Салат з квасолею та куркою

Так як біле м’ясо курки є досить популярним дієтичним продуктом, ми приготуємо салат з квасолею і куркою. Нам знадобиться:

  • 100 г консервованої білої або червоної) квасолі;
  • 2 свіжих середніх огірка;
  • 1 копчений курячий окіст;
  • 1 салатна цибулина;
  • гілочка петрушки, зелена цибуля, олія рослинна, сіль.

Приступаємо до приготування. Відокремлюємо філе курки від кісток, нарізаємо його довільно (можна соломкою). Огірки ріжемо півкільцями. Подрібнюємо петрушку, цибулю, зелену цибулю. З’єднуємо квасоля, м’ясо курки, огірок, цибулю з зеленню. Все добре перемішуємо, заправляємо олією. Такий салат готується і з’їдається дуже швидко!

Рецепт п’ятий: Салат з грибами і квасолею

Гриби часто використовують в кулінарії в якості спеції, прянощі або харчового продукту. У них багато ароматичних і екстрактивних речовин, які сприятливо впливають на травлення. У салати вживають як свіжі, сушені, так і солене, мариновані гриби.

Для салату з грибами та квасолею потрібні такі продукти:

  • 500 г свіжих печериць (можна і інші гриби);
  • 3 маринованих (солених) огірка;
  • 2 цибулини;
  • 1 банку консервованої квасолі;
  • масло рослинне, зелень, спеції.

Промиваємо печериці, подрібнюємо їх разом з цибулею, смажимо на сковороді з розпеченим маслом поки не вийде вся вода. Потім знімаємо і студим. Нарізаємо огірки, з квасолі зливаємо рідину, промиваємо її холодною водою. З’єднуємо всі інгредієнти перемішуємо. Зверху посипаємо нарубаної зеленню і подаємо салат до столу.

Рецепт шостий: Салат з червоною квасолею

Салат з червоною квасолею складається з таких інгредієнтів:

  • 1 банка консервованої червоної квасолі;
  • 2 великих помідора;
  • 1 болгарський перець (жовтий або червоний);
  • 120 г сиру (бринзи або твердого);
  • свіжий укропчик, сіль, перець за смаком;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 2 ст. л. оливкової олії.

Зливаємо рідину з банки з червоною квасолею. Промиваємо під проточною водою. Помідори і сир нарізаємо кубиками, перець – смужками. У мисці з’єднуємо квасоля, помідори, сир, перець. Додаємо нарізану укропчик і спеції за смаком.

Готуємо заправку: змішуємо спресований часник, лимонний сік, оливкова олія. Заправляємо і перемішуємо салат. Викладаємо гіркою на тарілку. Квасолевий салат готовий!

Такі смачні та чудові салати будуть дуже корисним варіантом святкової вечері або повсякденного обіду. Кожен наш рецепт настільки простий, що приготувати їх не складе вам праці.

Ваш стіл завжди буде урочистий. Приємного всім апетиту!