Анчоус – це маленька рибка, яка виростає до 20 см. Вона живе в морській і прісній воді по всій землі. Їх налічують 15 видів в залежності від місця їх проживання. Наприклад, анчоус японський, каліфорнійський і т.д. В наших магазинах його ще називають хамсою.

На смак м’ясо хамси соковите, ніжне, дуже жирне, оскільки на 100 грам м’якоті припадає 14 грамів сала і 25 грамів білка, калорійність – 135 ккал, в ній також багато йоду і фосфору. Анчоус стабілізує рівень цукру в організмі, сприяє травленню і проявляє антиоксидантні властивості.

Анчоус1

Анчоуси використовуються в кулінарії в різному вигляді: солоному, копченому, консервованому і свіжому.

Свіжу рибку можна приготувати на свій смак: посмажити, стушкувати, спекти, а солененькую – покласти на бутерброди або додати в салат.

Італійська традиційна їжа – це піца з анчоусами і спагетті з цією рибкою. Іспанська – це соус з хамси, а також смажені або варені анчоуси. Французька кухня відома цибульним пирогом з маслинами і пюре з хамси.

Страви з анчоусами

Анчоуси мають смак вельми невибагливий. Але коли їх засолити, вони змінюються і набувають пікантний аромат. Найчастіше рибку додають у салати, соуси і піцу.

Але якщо дуже хочеться приготувати смачненькі страви з анчоусами, а їх неможливо знайти, чим можна замінити анчоуси? Кількою пряного посолу або ж звичайною, в’єтнамським або тайським рибним соусом – всі перераховані продукти дуже схожі за смаковими якостями з хамсою.

Салат з анчоусами

Готується по-швидкому, коли гості на порозі, а нам ще багато чого потрібно приготувати.

Використовувані продукти:

  • філе хамси – 8 шт.;
  • солоні огірочки – 2 шт.;
  • помідори – 4 шт.;
  • редис – 2 шт.;
  • зелень;
  • майонез;
  • сіль.

Першим ділом потрібно помити овочі, нарізати: помідори, редиску – кружальцями, а огірки разом з рибою – скибочками. Вибираємо красиву салатницю, у неї викладаємо по черзі помідори, огірки, редис і солимо.

Зверху кладемо шматочки хамси, поливаємо майонезом. Посипаємо зеленню петрушки або кропу. Готовий салат з анчоусами ставимо на стіл.

Салат з анчоусами, каперсами і свіжим тунцем

Інгредієнти:

анчоус

  • 8 молодих картоплин;
  • 180 грам стручкової квасолі;
  • 130 мл оливкової олії;
  • 400 грам тунцового філе;
  • зубчик часнику;
  • чайна ложечка діжонської гірчиці;
  • 2 столових ложки винного оцту;
  • листя латуку;
  • 12 шт. черрі;
  • 90 грам маслин;
  • 2 ложки каперсів;
  • 8 шт. філе хамси;
  • 2 яйця;
  • лимон.

Процес приготування:

  1. Картоплю чистимо, відварюємо до готовності в підсоленій воді. Остужаємо, нарізаємо шматочками.
  2. Квасолю ріжемо, проварюємо 3 хвилини в киплячій солоній воді, потім промиваємо в холодній. Перекладаємо до картоплі.
  3. У сковороду наливаємо масло, гріємо на вогні. Тунець подрібнюємо на кубики, смажимо близько 3 хвилин. Додаємо до квасолі з картоплею.
  4. Варимо яйця 8 хвилин, потім чистимо і ріжемо.
  5. Робимо заправку: змішуємо гірчицю, роздавлений часник, оцет, олію, трохи солимо.
  6. В салатницю красиво кладемо латук, картоплю з квасолею і рибою, маслини, каперси. Поливаємо заправкою. Прикрашаємо хамсою, черрі і яйцями, трохи скроплюємо соком лимона.

Спагетті з анчоусами

Нам буде потрібно: 50 г анчоусів і 0,5 кг спагетті. Для соусу: 2 зубчики часнику, скибочка хліба, 2 ложки олії на вибір (рослинної або оливкової), сіль, перець, зелена петрушка.

Процес приготування:

Анчоус4

Поставте на вогонь каструлю з водою, додайте туди ложку олії. Коли вода закипіла, зваріть спагетті (потрібно приблизно 12 хвилин).

Відкидаємо їх на друшляк, промиваємо теплою водою.

Відкриваємо консервовані анчоуси, виймаємо й обсушуємо. Після рубаємо скибочками. Беремо каструлю, наливаємо олію, розігріваємо.

Закидаємо часник. Як тільки він став м’яким, додаємо нашу хамсу. Тушкуємо близько 5-6 хвилин. Кладемо крихти хліба з перцем.

Після того як все розігрілося, кладемо спагетті, трохи струшуємо. Посипаємо рясно рубаною зеленою петрушкою. Ось таке спагетті з анчоусами сподобається і дітям, і чоловікові.

Спагетті з анчоусами, оливками каперсами, петрушкою

Страва по цьому рецепту виходить більш м’якою, за рахунок однорідності приготовленого соусу.

Нам потрібно:

  • 450 г спагетті;
  • 1/3 склянки подрібненої петрушки;
  • 1/5 склянки оливкової олії;
  • нарізниа цибуля;
  • 1/3 склянки оливок без кісточок;
  • 4 хамси;
  • 2 ложечки каперсів;
  • 2 зубчики часничку;
  • 1/2 ложечки меленого перцю, сіль.

Готуємо соус. За допомогою блендера подрібнюємо петрушку, часник, анчоуси, цибулю, оливки. Додаємо спеції: сіль, перець, олію. Це все повинно бути в однорідному стані.

Варимо спагетті в киплячій солоній воді. Промиваємо, повертаємо в каструлю, туди ж наливаємо ложечку масла і приготований соус, перемішуємо. Викладаємо на велику тарілку, подаємо до столу наші спагетті з анчоусами!

Італійська піца з анчоусами

Наступні інгредієнти:

Анчоус5

  • тісто готове;
  • томатна паста;
  • помідори – 300 грам;
  • анчоус в олії – 5 ложок;
  • оливки або маслини без кісточок;
  • сир «Моцарелла»;
  • оливкова олія – 3 ложки;
  • подрібнені листочки орегано – ложечка;
  • сіль, перець.

Розігріваємо духовку до 220 градусів. На змащене олією деко кладемо готове розкатане тісто, зверху змащуємо його томатною пастою. Потім розкладаємо м’ясо хамси, нарізні кільцями помідори, оливки або маслини.

Далі солимо, посипаємо перцем, орегано і поливаємо олією. Покриваємо все це тертим сиром. Випікаємо протягом 15-20 хвилин.

Піца з анчоусами і пиво – радість кожного чоловіка!

Існує ще багато різних смачних і апетитних рецептів з цією рибкою, але ми розглянули найбільш вишукані страви з анчоусами, які з превеликим задоволенням з’їдять ваші рідні, друзі та близькі! Приємного апетиту!