Анчоус – це маленька рибка, яка виростає до 20 см. Вона живе в морській і прісній воді по всій землі. Їх налічують 15 видів в залежності від місця їх проживання. Наприклад, анчоус японський, каліфорнійський і т.д. В наших магазинах його ще називають хамсою.
На смак м’ясо хамси соковите, ніжне, дуже жирне, оскільки на 100 грам м’якоті припадає 14 грамів сала і 25 грамів білка, калорійність – 135 ккал, в ній також багато йоду і фосфору. Анчоус стабілізує рівень цукру в організмі, сприяє травленню і проявляє антиоксидантні властивості.
Анчоуси використовуються в кулінарії в різному вигляді: солоному, копченому, консервованому і свіжому.
Свіжу рибку можна приготувати на свій смак: посмажити, стушкувати, спекти, а солененькую – покласти на бутерброди або додати в салат.
Італійська традиційна їжа – це піца з анчоусами і спагетті з цією рибкою. Іспанська – це соус з хамси, а також смажені або варені анчоуси. Французька кухня відома цибульним пирогом з маслинами і пюре з хамси.
Анчоуси мають смак вельми невибагливий. Але коли їх засолити, вони змінюються і набувають пікантний аромат. Найчастіше рибку додають у салати, соуси і піцу.
Але якщо дуже хочеться приготувати смачненькі страви з анчоусами, а їх неможливо знайти, чим можна замінити анчоуси? Кількою пряного посолу або ж звичайною, в’єтнамським або тайським рибним соусом – всі перераховані продукти дуже схожі за смаковими якостями з хамсою.
Готується по-швидкому, коли гості на порозі, а нам ще багато чого потрібно приготувати.
Використовувані продукти:
Першим ділом потрібно помити овочі, нарізати: помідори, редиску – кружальцями, а огірки разом з рибою – скибочками. Вибираємо красиву салатницю, у неї викладаємо по черзі помідори, огірки, редис і солимо.
Зверху кладемо шматочки хамси, поливаємо майонезом. Посипаємо зеленню петрушки або кропу. Готовий салат з анчоусами ставимо на стіл.
Інгредієнти:
Процес приготування:
Нам буде потрібно: 50 г анчоусів і 0,5 кг спагетті. Для соусу: 2 зубчики часнику, скибочка хліба, 2 ложки олії на вибір (рослинної або оливкової), сіль, перець, зелена петрушка.
Процес приготування:
Поставте на вогонь каструлю з водою, додайте туди ложку олії. Коли вода закипіла, зваріть спагетті (потрібно приблизно 12 хвилин).
Відкидаємо їх на друшляк, промиваємо теплою водою.
Відкриваємо консервовані анчоуси, виймаємо й обсушуємо. Після рубаємо скибочками. Беремо каструлю, наливаємо олію, розігріваємо.
Закидаємо часник. Як тільки він став м’яким, додаємо нашу хамсу. Тушкуємо близько 5-6 хвилин. Кладемо крихти хліба з перцем.
Після того як все розігрілося, кладемо спагетті, трохи струшуємо. Посипаємо рясно рубаною зеленою петрушкою. Ось таке спагетті з анчоусами сподобається і дітям, і чоловікові.
Страва по цьому рецепту виходить більш м’якою, за рахунок однорідності приготовленого соусу.
Нам потрібно:
Готуємо соус. За допомогою блендера подрібнюємо петрушку, часник, анчоуси, цибулю, оливки. Додаємо спеції: сіль, перець, олію. Це все повинно бути в однорідному стані.
Варимо спагетті в киплячій солоній воді. Промиваємо, повертаємо в каструлю, туди ж наливаємо ложечку масла і приготований соус, перемішуємо. Викладаємо на велику тарілку, подаємо до столу наші спагетті з анчоусами!
Наступні інгредієнти:
Розігріваємо духовку до 220 градусів. На змащене олією деко кладемо готове розкатане тісто, зверху змащуємо його томатною пастою. Потім розкладаємо м’ясо хамси, нарізні кільцями помідори, оливки або маслини.
Далі солимо, посипаємо перцем, орегано і поливаємо олією. Покриваємо все це тертим сиром. Випікаємо протягом 15-20 хвилин.
Існує ще багато різних смачних і апетитних рецептів з цією рибкою, але ми розглянули найбільш вишукані страви з анчоусами, які з превеликим задоволенням з’їдять ваші рідні, друзі та близькі! Приємного апетиту!