Одним з делікатесів часів радянського капіталізму була печінка тріски. Тільки заможні люди могли її собі дозволити.

Салат з печінкою тріски

Тоді знали, який це корисний продукт. У наш час кожен може придбати печінку тріски в магазинах. Можливість є, але у зв’язку з великою різноманітністю продуктів, мало хто знає про її властивості.

Корисні властивості печінки тріски

Риба тріска мешкає в Атлантичному океані. Виростає вона від 0,6 м до 1,8 м. Ще в минулому тисячолітті її було дуже багато, але сьогодні кількість цієї великої риби скоротилося.

Постачання тріски в нашу країну здійснюється у вигляді замороженої або консервованої продукції.

Риба тріска – прекрасна столова риба, яка має смачне, поживне, соковите м’ясо, а найголовніше – не містить дрібних кісточок. Її печінка є найбільш цінною частиною. Дієтологи рекомендують періодично їсти цей корисний делікатес.

Саме печінка містить вітаміни А, D, В, Е і корисні мікроелементи: кальцій, фосфор, цинк, магній, натрій, калій, йод, мідь і залізо. Вітамін А відповідає за імунну систему, захист всього організму. Також сприяє росту, регенерації тканин, забезпечує еластичність шкіри і волосся.

Вітамін В бере участь у розподілі енергії. Нормалізує дихання тканин, зорові функції організму. Він підтримує розумове, емоційне здоров’я. Вітамін В і Е мають антиоксидантні властивості. Вітамін D засвоює в організмі кальцій, допомагає кістковій тканини рости і зміцнюватися. У печінці самого кальцію недостатньо, але вітамін D покращує його засвоєння.

Люди, які долають фізичні та розумові навантаження, обов’язково повинні їсти печінку тріски. Особливо, вагітні та матусі, оскільки через їх організм дитина отримує всі поживні речовини, що сприяють здоровому розвитку.

Салат з печінкою тріски

Печінку тріски найкорисніше вживати у салатах без майонезу, бо вона й так жирна. Однак прихильники смачного салату з печінкою тріски іноді використовують майонез. Особливо коли готують такий салат.

Інгредієнти:

Салат з печінкою-трески1

  • 1 банка печінки тріски консервованої;
  • 3 картоплини;
  • 4 домашніх маринованих огірки;
  • 3 яйця;
  • 1 салатна цибулина;
  • майонез;
  • зелень.

Картоплю і яйця відварюємо. Очищуємо, натираємо на крупній тертці. Салатну цибулю нарізаємо півкільцями. Виймаємо з банки домашні мариновані огірочки, нарізаємо скибочками. Головний інгредієнт подрібнюємо виделкою.

Салатниця для листкового салату повинна бути прозорою і достатньо глибокою. Тоді наша печінка тріски буде чудово виглядати.

Як тільки підготували все, приступаємо до викладання рядів:

1 ряд – терта картопля;

2 ряд – на картоплю викладаємо печінку тріски;

3 ряд – посипаємо цибулею;

4 ряд – додаємо мариновані огірки;

5 ряд – завершують цей ансамбль яйця.

Не забуваємо всі ряди промащувати майонезом, крім шару з печінкою. Зелень посипаємо зверху. Приємного апетиту!

Салат з печінкою тріски класичний

Для такого салату нам знадобиться:

  • консервована печінка – 1 банка;
  • 150 г сиру (будь-якого сорту твердий сир або вершковий плавлений сир);
  • 2 великих яйця;
  • 1 червона ріпчаста цибулина;
  • олія для заправки (можна використовувати з печінки тріски або оливкову).

Яйця варимо круто, чистимо. Сир і яйця натираємо на дрібній тертці. Цибулю нарізаємо довільно. Печінку тріски виймаємо з консерви разом з олією (якщо обираєте саме цю олію для заправки), розминаємо. Всі інгредієнти змішуємо в звичайній салатниці. Класичний салат готовий!

Салат з печінкою тріски і руколою

Салат з печінкою-трески2

Оригінальним салатом з печінкою тріски можна вважати той, в якому використовують такі компоненти:

  • печінка риби – 1 консерва;
  • помідори (бажано чері) – 6 шт.;
  • пучок руколи;
  • пучок петрушки кучерявої.

Помідори, руколу і петрушку помити. Печінку тріски порізати на дрібні шматочки. Чері – на 4 частини. Беремо неглибоку салатницю, накладаємо в неї рясно зелень. У центр гірочкою кладемо печінку тріски, а навколо наші помідори. Салат готовий!

Салат з печінкою “ситний”

До вашої уваги ще один рецепт: 1 банка консерви печінки тріски, 1 банка консервованої квасолі, 3 картоплини, цибулина, цибуля-порей, майонез, кетчуп.

Останні два інгредієнти в рівних частинах перемішуємо.

Печінку тріски розминаємо. Картоплю варимо, чистимо, нарізуємо кубиками. Цибулю-порей – кільцями.

Усі інгредієнти змішуємо, заливаємо соусом. Такий простий салат з печінкою тріски, а скільки користі для вашого організму.

Сама печінка не дуже смачна, але в поєднанні зі свіжими овочами, просто «пальчики оближеш». А для цього потрібно:

Салат з печінкою тріски

  • 1 банка консервованої печінки тріски;
  • 3 середні помідори;
  • 2 свіжих огірки;
  • зелена цибуля;
  • 4 перепелиних яйця;
  • спеції;
  • олія з консерви.

Перепелині яйця варимо і розрізаємо навпіл. Інші продукти нарізаємо, все акуратно перемішуємо, щоб не вийшла каша. Солимо, перчимо за смаком. Зверху поливаємо олією.

Один важливий момент: охолоджувати салати не потрібно, крім першого. Їх можна вживати одразу. До речі, прикрасити салат можна по-різному: зеленню, додатковим барвистим інгредієнтом або вирізаними овочами. Додайте нові нотки для неперевершеного смаку.

Існує дуже велика кількість рецептів цього салату, але ми розглянули найсмачніші.

Не забувайте, що їсти потрібно не тільки смачно і ситно, а й корисно. Салат з печінкою тріски – це один із кращих варіантів поповнити дефіцит вітамінів і корисних речовин.