Незважаючи на той факт, що шпинат – це виходець із Близького Сходу, він з кожним роком все частіше з’являється на наших столах. Все це відбувається навіть не тому, що ця зелень володіє якимись відмінними смаковими якостями, а завдяки її величезній користі для людського організму. Салат зі шпинатом є справжнім джерелом білка, магнію, заліза і каротину.
Радує і те, що ця культура чудово себе відчуває в компанії з абсолютно різними продуктами.
Це можуть бути дари моря, різні сорти м’яса, сезонні овочеві та фруктові культури.
Шпинат, як головний інгредієнт, практично не має смаку, його створенням «займаються» креветки, редиска, цибуля або бекон, помідори і свіжий сік лимона.
Більшість рецептів шпинатных салатів передбачає використання свіжої зелені, тоді як деякі господині вважають за краще її бланшувати. У будь-якому випадку шпинат неприпустимо різати металевими ножами або ножицями, оскільки при зіткненні з металом він темніє. Краще скористайтеся керамічними приладами або просто порвіть листочки руками.
Салат можна робити з замороженого шпинату, який попередньо відтає при кімнатній температурі, після чого добре віджимається. Якщо будете використовувати такий продукт, збільште його рекомендовану рецептом дозу в два рази.
Існує просто неймовірна кількість варіантів таких закусок. Ми ж пропонуємо ознайомитися з найбільш безпрограшними і елементарними в приготуванні:
Робиться це блюдо наступним чином. Зелень, у кількості одного пучка, перебирається і миється. Потім вона обсушується, подрібнюється і відправляється в салатницю. Туди ж викладається два яйця, зварених до стану «пашот» і розрізаних на 4 частини кожне.
Для ситності можете додати декілька скибочок підсмаженого бекону. В якості заправки виступає суміш з гірчиці, оливкового масла і винного оцту. Страва обов’язково солиться і посипається сухариками.
Готується цей варіант за таким принципом: чисту і суху зелень нарізати соломкою, а томати – четвертинками. Потім потрібно відварити до крутого стану і порізати на чотири частини 6 перепелиних яєчок. Сама заправка робиться з 4 ст. ложок сметани, 2 ч. л. бальзамічного оцту. Зрозуміло, що в заливку включається і лимонний сік, вичавлений з половини лимона.
На дно салатника виливається трохи соусу, він розподіляється по стінках, а зверху викладається шпинатний шар. Потім потрібно по черзі викласти четвертинки перепелиних яєчок і томати черрі, перекладаючи шари шпинатом. Готова страва поливається залишками соусу і може бути подана на стіл.
Це відмінний варіант для прихильників дієтичного харчування. Він малокалорійний, смачний, поживний і корисний. Робиться він так: куряча грудка ріжеться на довгасті шматочки, які або запікаються в духовій шафі, або обсмажуються на оливковій олії до стану повної готовності.
Один кабачок теж нарізається на тонкі смужки, і обсмажується на сковороді, на яку налита оливкова олія. Овоч викладається на блюдо і солиться. Помиті і висушені шпинатні листя потрібно пару хвилин тушкувати на тій же сковороді, з мінімальною кількістю оливкової олії. Масу обов’язково посолити і додати бальзамічний оцет в кількості 2 ч. л.
Всі підготовлені інгредієнти красиво викладаються поверх пасерованих кабачків і поливаються лимонним соком, змішаним з невеликою кількістю оливкової олії. Не забудьте присолити і прикрасити зеленим базиліком.
Його прийнято подавати в найбільш дорогих і вишуканих ресторанах, тоді як сама страва досить проста у приготуванні, і не вимагає екзотичних складових. Щоб зробити її в домашніх умовах, потрібно поступити таким чином: відварити 200 г очищених креветок, обов’язково в підсоленій воді, з приправами і лавровим листком.
Один пучок шпинату перебирається, від листя відривається жорстке стебло, а самі вони подрібнюються і відправляються в салатник. Пара томатів нарізається кубиками, теж додаєтья в страву, після чого в неї треба всипати варені креветки. Обов’язково використовувати свіжу зелень різних видів, а сам салат заправляти тільки рослинною олією і кунжутним зернятками.
Як вже було сказано раніше, рецепти салатів зі шпинатом можуть бути як до неможливості елементарними, так і досить екзотичними і непередбачуваними. Одним з таких поєднань можна вважати блюдо з полуниці, мигдалю і самої шпинатної зелені. Але, про все по порядку.
Послідовність його приготування така:
Наостанок хочеться порекомендувати спробувати салат, в якому головну смакову ноту буде задавати журавлина.
Готуємо його в такій послідовності:
Як і у всіх інших варіантах, в цій страві допустимо використання замороженого листя шпинату, але в подвійному розмірі і розмороженого в умовах кімнати. Приємного апетиту вам, вашим родичам і друзям!