Бруква – це дворічна коренеплідна рослина з родини капустяних, яке з’явилося в результаті селекції ріпи і капусти білоголової. Росте на вологих грунтах, вегетаційний період становить від 110 до 120 днів. Поширення набули тільки два сорти – шведська і красносільська.

Брюква2На перший рік посадки насіння виростає корінь і листя, на другий – плоди у вигляді многосемянных стручків, і квіти.

Корінь зовні і за смаком схожий на ріпу, тільки трохи більше за розміром, круглий або овальний з сіро-зеленого або червоно-фіолетовою шкіркою. Всередині м’якоть має колір жовтий, білий чи помаранчевий, залежно від сорту.

Щоб придбати свіже коренеплід для задуманого страви, потрібно звертати увагу на його фортеця, щоб не було вм’ятин, зелених пагонів. Перевагу віддавайте середнього за розмірами овочу.

Якщо не збираєтеся відразу з нього щось готувати, тоді перекладіть його в інший пакет, зробіть кілька отворів для проходження повітря, заховайте в холодильник в секцію для овочів. За годину до приготування дістаньте, помийте і очистіть.

Бруква і її історія

Звідки з’явився такий овоч, точно ніхто не знає. Одні вважають, що з Середземномор’я, де схрещування сталося випадково. Його описав у 1620 році шведський ботанік К. Баухин. Після цього овоча з’явилася назва – «шведська ріпа».

Інші вчені-дослідники дотримуються іншої версії. Так як бруква досить холодостійка рослина, здатне перенести заморозки, більше всього вона користувалася популярністю в Сибіру.

Звідти почала культивуватися по всій Північній Європі. Звичайно, такий овоч не боїться спеки, але це відобразиться на його смакових якостях.

Сьогодні коренеплід дуже популярний у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Німеччині, Франції, Ірландії, Росії і навіть у США. В Швейцарії проводять щорічне свято в честь брукви.

Корисні і шкідливі властивості брукви

Бруква складається з цукру, клітковини, пектинів, білків, крохмалю, вітамінів групи В, С, А, мінеральних солей, рутина, ефірних масел.

Користь овоча дуже велика. Для лікування багатьох хвороб, як зовнішніх, так і внутрішніх, використовують плоди і насіння.

У чому ж їх перевага:

Брюква1

  1. Завдяки кальцію, плід є хорошим засобом для зміцнення кісткової тканини;
  2. В окропі запарюють насіння, такий відвар готують для полоскання горла, ясен, щоб прибрати запальні процеси;
  3. Сік плодів має антибактеріальні властивості, що дозволяє ефективно загоїти зовнішні рани і опіки;
  4. Вітамінний комплекс допомагає заповнити їх недолік в складні погодні періоди та після затяжних хвороб;
  5. Клітковина очищає кишечник, послаблює випорожнення, зменшує набряклість, тому рекомендують при запорах, а також при нездатності нирок справлятися із зайвою рідиною;
  6. Склад овоча має муколитическим і відхаркувальну дію. Знімає хронічні захворювання бронхів, легенів.
  7. Аскорбінова кислота, яка міститься в коренеплоді, дуже стійкий до термічної обробки, довго зберігається. Тому потрібно вживати його для зміцнення імунітету і для швидкого одужання при застудах.
  8. Поліпшуються процеси обміну в організмі, шкідливий холестерин виходить з нього, очищається кров. Корисна при атеросклерозі.

Шкоду коренеплоду полягає в тому, що в ньому багато клітковини, при гострих хронічних процесах у шлунку і кишечнику можна ще більше посилити захворювання. Щоб цього уникнути, не вживайте його період загострення хвороби.

Що приготувати з брукви

Бруква – це живильний коренеплід, який перевершує ріпу в кілька разів. Її вживають В їжу в різному вигляді. Сирої овоч використовують для приготування салатів. Він прекрасно поєднується з іншими овочами. Його можна також гасити, смажити, фарширувати, запікати і варити.

Крім самого плоду ще застосовують у кулінарії приправи з бадилля. У свіжому вигляді її нарізають в салати в якості зелені, в сушеному – додають в соуси і супи. Бадилля особливо корисна в зимовий період року як комплексна вітамінна добавка.

Брюква3Страви з брукви дуже різноманітні. Це можуть бути пироги з начинкою з натертого овоча (їх готують в Канаді), рагу, супи, гарніри, салати.

Наприклад, традиційне фінське страва – це брюквенная запіканка, французам вона також подобається, в кухні Великобританії популярним є картопляно-брюквенное пюре.

В нашій країні такий овоч нечасто використовується для приготування страв. А адже його готує дуже легко. Можна швидко зробити корисний перекус з натертою брукви та моркви, додати нарізану соломкою салямі, заправити все соусом.

У нас вийшов такий салатик, який вгамує голод і додасть сил для нових звершень. Звичайно, тут також можете включити фантазію і трохи поекспериментувати. Для салату «Вінегрет» її просто відварюють, нарізають кубиками і додають до інших інгредієнтів.

Взагалі, рецептів приготування брукви цілком достатньо. Наприклад, поживними виходять супи з коренеплодом. Тільки він солодкуватий, не потрібно у великій кількості заважати його з іншими солодкими коренями (буряком, морквою).

Найпростіше запекти нарізану брукву в сметанному соусі. Хороший спосіб – стушкувати з морквою, гарбузом, і заправити їх смаженою цибулею і спеціями. Таке корисне рагу замінить ваш важкий вечерю, який потім позначається на здоров’ї травного тракту.

Рецепти страв з брукви

Кулінарні рецепти з брукви багатьох народів настільки цікаві, що кожна страва має по-своєму неповторний смак і аромат. Але салати займають перше місце серед інших.

Тому що вони доповнюють м’ясні, рибні страви, гарніри, несолодке випічку, допомагають засвоїти жирну і борошняну їжу. Розглянемо кілька закусок з капустяної ріпою.

Салат з брукви і яблук:

Брюква6

  • 4 яблука;
  • 2 ріпи;
  • 2 гілочки петрушки;
  • 2 гілочки селери;
  • ложка меду;
  • ложка соку лимона;
  • сметана для заправки.

Ріпу і яблука чистимо, натираємо на тертці, тільки з яблук видаляємо насіння. Змішуємо ці інгредієнти, поливаємо їх соком, медом, сметаною. Зверху прикрашаємо зеленню петрушки і селери.

До такої закуски можна також додати гарбуз або корінь селери. Якщо ви не любите мед, тоді його не використовувати.

Салат з брукви, шинки і фісташок:

  • 120 грам ріпи;
  • 20 грамів солоних фісташок;
  • 100 грам шинки;
  • 50 грам редиски;
  • зелена цибуля;
  • петрушка;
  • для заправки: 100 грам майонезу, 2 ложки гірчиці, перець.

Відварити помиту брукву, очистити, порізати скибочками, шинку також ріжемо дрібно, редиску – кружальцями. Дрібно рубаємо цибулю і петрушку. Фісташки подрібнити в крупку. Змішати інгредієнти дл заправки.

В блюдо кладемо овочі, шинку, посипаємо зверху фісташками, зеленню, поливаємо гірчично-майонезній заправкою.

На замітку: шинку ви можете замінити любимо іншим м’ясом. Це може бути курка, свинина, яловичина, індичка. Тільки перед тим, як додати до інших інгредієнтів, потрібно порізати на шматочки і обсмажити на олії до готовності.

Бруква, запечена в вершках зі спеціями:

Брюква5

  • 1,5 кг капустяної ріпи;
  • 2 ст. вершків;
  • 200 г панірувальних сухарів;
  • ? ст. цукрового сиропу;
  • яйце куряче;
  • 1,5 ложечки імбиру;
  • по ? ложечки мускатного горіха, білого перцю;
  • ложка солі без гірки;
  • 20 г вершкового масла.

Ріпу очищаємо від шкірки, промиваємо проточною водою. Нарізаємо її на великі шматочки, відварюємо в підсоленій воді, поки вона не стане м’якою. Відвар проціджуємо в каструлю, а з ріпи робимо пюре.

У неї додаємо 180 грам сухарів, сироп, яйце, вершки, спеції. Збиваємо міксером, потім наливаємо відвар. Його потрібно додавати, поки суміш не стане досить м’якою. Решту можна вилити.

Викладаємо цю суміш у змащену посуд для запікання, зверху присипаємо сухарями, які залишилися у нас, кладемо кілька тоненьких пластів вершкового масла. Запікаємо в духовці при встановленій температурі 170 градусів. Час – близько 1,5 години.

Бруква – це досить самодостатній овоч. Її можна вживати в різних стравах, без особливого складного приготування. Раніше на Русі це була найбільш затребуваний овоч серед людей похилого віку, тому що вона зміцнює кісткову тканину, яка з роками втрачає свою міцність.

Готуйте страви з брукви своїм батькам, бабусям і дідусям, а також дітям та іншим родичам, щоб вони були міцні і здорові!