Салат – це закуска, яка буває як холодною, так і теплою. Продукти, що входять до його складу, можуть як збудить апетит, так і наситити організм поживними і корисними речовинами. Рецептів такої страви настільки багато, що кожен з них виступає прекрасним доповненням будь-якого столу.
Різноманітність інгредієнтів в салаті дуже велика – це овочі, фрукти, м’ясо, риба, гриби, сири, яйця та інші. Наприклад, грибний салат з шинкою.
Поєднання продуктів підкреслюють спеції, прянощі, зелень, консервації, сухарики. Начинкою можуть бути також і оливки, маслини, горошок, кукурудза або боби.
Заправляють такі закуски рослинним маслом, оливковою, соусами, майонезом або сметаною. В залежності від інгредієнтів, салат стає або дієтичним, або живильним, або солодким, або з пікантною ноткою. Прикрашають також по-різному – формують фігурки, викладають шарами, прикрашають додатковими інгредієнтами і зеленню.
Нарізаємо кубиками м’ясо, а гриби шматочками. Натираємо на тертці сир. Відкриваємо банку з горошком, зливаємо рідину. Інгредієнти змішуємо в одній мисочці.
Змішуємо сметану з майонезом. Заправляємо салат сметано-майонезним соусом. Солимо за смаком. Зверху посипаємо рубаною зеленню. Це може бути цибуля, петрушка, кріп, салатні листя.
Для соусу:
Гриби нарізаємо на невеликі шматочки. Картоплю миємо, відварюємо в підсоленій воді, очищаємо від шкірки. Огірочки і помідори промиваємо проточною чистою водою. Нарізаємо м’ясо і овочі дрібними кубиками. Подрібнюємо цибулю і зелень. З’єднуємо всі продукти, крім зелені.
Для соусу змішуємо інгредієнти. Їх кількість визначаємо за своїм смаком.
Салатницю застеляємо листям салату. Заправляємо Соусом грибний салат і перемішуємо. Викладаємо його на листя, посипаємо зеленню петрушки або кропу.
Гриби – це справжнє джерело багатьох мінеральних речовин, білка, вуглеводів, лецитину. Останній – не дозволяє холестерину відкладатися в організмі, а вуглеводи дуже наближені до овочевим. Калорійність їх становить 400 калорій на 1 кілограм. Завдяки цьому при малій їх вживанні, гриби викликають відчуття ситості.
У закуски часто використовують солоні або мариновані гриби (опеньки, маслюки, білі). Сирими застосовуються тільки печериці. Всі інші обов’язково повинні пройти теплову обробку. Вони добре поєднуються з шинкою, сиром, картоплею, помідорами.
Готуємо продукти. Відварюємо курячі яйця, потім заливаємо холодно водою, через кілька хвилин чистимо шкаралупу. Ріжемо маленькими кубиками або натираємо на тертці, так само, як і сир. Помідори і м’ясо подрібнюємо або соломкою або квадратиками.
Печериці і цибулю нарізаємо дрібно. На сковороді нагріваємо олію, кладемо туди цибулю. Як тільки він почне набувати золотистий колір, прибираємо його. У розігріте масло насипаємо печериці, добре обсмажуємо. Студим.
Інгредієнти перемішуємо, поливаємо їх майонезом, перчимо, солимо. Готову закуску відправляємо в холодильник на дві години настоятися, потім викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Фетучіні – це локшина яєчна, яка практично не відрізняється від макаронів.
Для такої локшини готують в основному сметанний або вершковий соус. А замість чорного перцю можна застосувати маленький шматочок чилі без насіння.
Варимо локшину в підсоленій воді, щоб вони не злиплися, додаємо рослинне масло в воду. Потім відкидаємо на друшляк, зливаємо воду. Подрібнені гриби також відварюємо протягом 10 хвилин, воду попередньо солимо. М’ясо рубаємо соломкою.
Вершковий соус готуємо наступним чином: розтоплюємо на сковороді 50 грам вершкового масла, всипаємо туди борошно, відразу перемішуємо, щоб не було грудочок. Солимо і наливаємо вершки. У цю суміш додаємо гриби з бульйоном, в якому вони варилися, але його має бути небагато, заважаємо. Потім насипаємо шинку і Пармезан, знову перемішуємо.
Готову страву прикрашаємо зеленню.
Шинка – це готовий м’ясний продукт зі спеціями певної форми. В закусці такий продукт цінується своєю насиченістю та швидкої підготовкою, варто тільки дрібно нарубати. Вона застосовується у страві таки з продуктами, як сир, овочі, зелень, грибочки.
В салати краще використовувати сухе м’ясо. Тобто, іноді воно може містити невелику кількість рідини, тоді необхідно трохи віджати перед нарізкою. В основному подрібнюють кубиками або соломкою.
Нарізаємо досить дрібними кубиками м’ясо, цибулю, шматочками гриби. Курячі яйця відварюємо, потім чистимо. Натираємо на тертці окремо яйця і сирок. Майонез змішати з подрібненим часником.
Кожен шар перемазываем майонезом. Шари викладаємо так: першим кладемо цибулю, потім шинку, гриби, сирки і останнім – яйця.
Всі види салатів дуже корисні і смачні. Експериментуйте в своє задоволення з улюбленими закусками. Приємного і смачного вам апетиту!