Балик з курячого філе в домашніх умовах: смачні рецепти
Сьогодні ми навчимося готувати балик з курячого філе в домашніх умовах. Це пікантне в’ялене м’ясо набагато смачніше, ніж покупне. Та й у його якості ви можете бути повністю впевнені. Головне – обрати свіже філе, оскільки воно не буде піддаватися термічній обробці.
Смачна закуска з м’яса курки
Балик з курки за цим рецептом виходить ароматним і ніжним, а бутерброди з ним ще нікого не залишили байдужим. Ви можете додати у рецептуру будь-які спеції, і в’ялене м’ясо заграє новими смаковими нотками.
Склад:
- 2 шт. філе курки;
- 250 г кухонної солі;
- 3-4 листочки лавра;
- 50 мл горілки;
- 1 ст. л. меленого чорного перчика;
- ½ ч. л. подрібненого імбирного кореня.
Приготування:
- Куряче філе промиваємо і обсушуємо, усе зайве зрізаємо з нього.
- Листочки лавра ламаємо і змішуємо з сіллю, подрібненим імбиром і перцем чорним.
- Додаємо до спецій горілку і перемішуємо. Її можна замінити коньяком, і тоді балик вийде більш ароматним.
- Тепер нам потрібна глибока каструля такого діаметру, щоб грудки помістилися в ній в один ряд. При виборі посуду враховуємо, що філе в процесі в’ялення дасть багато соку. Викладаємо на дно каструлі половину суміші солі і спецій з горілкою.
- Зверху викладемо курячі грудки.
- Покриваємо м’ясо сумішшю спецій, що залишилася.
- Накриваємо каструлю з м’ясом плівкою для харчових продуктів і відправляємо її в холодильник.
- Якщо ви любите балик не надто просолений, то витримайте м’ясо в холодильнику 12 годин. Щоб отримати більш солоний балик, в’ялити його потрібно протягом 17 годин.
- Виймаємо балик з холодильника. Дивіться, скільки соку дали курячі грудки.
- Ретельно промиваємо м’ясо проточною водою і викладаємо на паперовий кухонний рушник, щоб воно обсохло. Грудки повинні стати за цей час більш жорсткими.
- Тепер нам знадобиться бавовняний чистий рушник. Викладаємо на нього грудки і загортаємо їх. Стежимо, щоб балик з усіх боків був обгорнений рушником.
- Витримуємо в такому вигляді м’ясо в холодильнику ще 12 годин. А тепер можна подавати його до столу.
Пікантний і ароматний балик
А тепер приготуємо пікантний балик з курячої грудки в домашніх умовах, який стане ідеальною закускою для будь-якого святкового меню. Взагалі процес в’ялення м’яса за цим рецептом займає чотири доби, але щоб отримати більш насичений і ароматний балик, варто почекати тиждень.
Склад:
- 1 кг філе курки;
- 3 ст. л. кухонної солі;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- 10 часникових зубчиків;
- 30 г меленої паприки;
- 2 ст. л. бренді або коньяку;
- 1 ч. л. меленого чорного перчика;
- 1 ч. л. гострого червоного перчика.
Приготування:
- Підготуємо куряче м’ясо: промиваємо його і обсушуємо.
- У глибокому посуді з’єднуємо сіль з цукровим піском і меленим чорним перчиком.
- Додаємо бренді або коньяк. Усе гарненько перемішуємо.
- Кладемо в ємність куряче філе, повністю занурюючи його в отриману суміш.
- Закриваємо ємність так, щоб всередину не потрапляло повітря, і витримуємо м’ясо в холодильнику протягом доби.
- Потім м’ясо промиваємо проточною водою і обсушуємо.
- Часникові зубчики пропускаємо через прес і змішуємо їх з паприкою і перцем гострим червоним.
- Цією сумішшю щедро натираємо куряче м’ясо з усіх боків.
- Загортаємо куряче філе в марлю і в’ялимо його в холодильнику протягом шести діб. Увага: через три дні м’ясо потрібно вийняти і замінити марлю на чисту.
- Ось така закуска у нас вийшла.
В’ялена грудка – справжній делікатес!
Пропонуємо ще один варіант в’ялення смачного курячого балика в домашніх умовах. Не пошкодуємо спецій і внесемо до нашої страви гострі і ароматні нотки. А соєвий соус додасть балику не тільки пікантний смак, але і красивий відтінок.
Склад:
- 1,5 кг філе курки;
- 3 ст. л. грубозернистої морської солі;
- 2 ст. л. аджики;
- ½ ст. л. шафрану;
- ½ ст. л. сушеної паприки;
- 1 ст. л. приправи сумах;
- 1 ч. л. суміші приправ для курячого м’яса;
- 1,5 ст. л. коньяку;
- 1,5 ст. л. соєвого соусу.
Приготування:
- Нам потрібні тільки великі шматки курячого філе. Акуратно зрізаємо з них плівку, потім промиваємо і обсушуємо.
- Змішуємо морську сіль з приправою сумах і шафраном. Додаємо соєвий соус, аджику і коньяк. Перемішуємо і в отриманій суміші обвалюємо куряче м’ясо з усіх боків.
- Кладемо грудки в глибоку ємність, накриваємо тарілкою, а зверху ставимо будь-який вантаж.
- Витримуємо куряче м’ясо в холодильнику протягом доби. Увага: через кожні 5-6 годин філе необхідно перевертати.
- Після закінчення доби м’ясо промиваємо і обсушуємо.
- Приправи для курки з’єднуємо з паприкою.
- Отриману суміш спецій втираємо в грудки. За бажанням можна додати видавлені через прес часникові зубчики та інші спеції.
- Залишаємо куряче філе на 30 хвилин, щоб спеції, як кажуть, до нього присохли.
- Тепер нам потрібно окремо обернути кожен шматок м’яса чистою марлею.
- Підвішуємо м’ясо в прохолодному приміщенні, яке добре провітрюється, і чекаємо п’ять-шість діб.
- Готовий балик на дотик повинен бути щільним.
Білоруська полядвиця з курки
Страва білоруської кухні із загадковою назвою полядвиця – це той самий балик, тільки готується він набагато довше. Так, весь процес у вас займе 3-4 тижні, але повірте, результат того вартий. Спробуйте, і ви обов’язково станете шанувальником цієї страви.
Склад:
- 0,5 кг курячого філе;
- 1,5 л очищеної води;
- ¼ скл. кухонної солі;
- 2-3 листочки лавра;
- 3 шт. сушеної гвоздики;
- 0,5 ч. л. насіння кропу;
- 0,5 ч. л. насіння гірчиці;
- 2 ч. л. хрону;
- 25 г сушеної петрушки;
- 25 г сушеного кропу;
- 0,5 ч. л. цукрового піску;
- 4-5 часникових зубчиків.
Приготування:
- Куряче м’ясо промиваємо і обсушуємо.
- Готуємо заправку: в глибоку каструлю наливаємо вказану кількість очищеної води, додаємо листочки лавра, кухонну сіль, гвоздику, насіння гірчиці і кропу.
- Перемішуємо і кип’ятимо розсіл.
- Потім остуджуємо його, викладаємо в каструльку курячі грудки і накриваємо кришкою.
- Залишаємо м’ясо на 6-7 діб у добре провітрюваному місці, краще на балконі.
- Після закінчення зазначеного строку виймаємо грудки і обтираємо їх кухонним паперовим рушником.
- Часникові зубчики чистимо і дрібно натираємо. З’єднуємо їх з цукровим піском, сушеним кропом, петрушкою і хріном.
- Отриманою сумішшю натираємо грудки з усіх боків і загортаємо їх пергаментним папером.
- Залишаємо м’ясо на добу при кімнатній температурі.
- Потім викладаємо балик в друшляк, не знімаючи пергаменту, і притискаємо його вантажем. Чекаємо ще добу.
- За цей час з грудок витече весь сік. Тепер нам потрібно обернути його марлею, зробивши як мінімум п’ять шарів.
- Перев’язуємо м’ясо і підвішуємо в сухому приміщенні.
- В’ялимо грудки протягом двох тижнів.
Як бачите, усі запропоновані рецепти балика з курячого філе прості і доступні навіть для початківців-кулінарів. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!