Сьогодні ми навчимося готувати балик з курячого філе в домашніх умовах. Це пікантне в’ялене м’ясо набагато смачніше, ніж покупне. Та й у його якості ви можете бути повністю впевнені. Головне – обрати свіже філе, оскільки воно не буде піддаватися термічній обробці.

Смачна закуска з м’яса курки

Балик з курки за цим рецептом виходить ароматним і ніжним, а бутерброди з ним ще нікого не залишили байдужим. Ви можете додати у рецептуру будь-які спеції, і в’ялене м’ясо заграє новими смаковими нотками.

куряче філеСклад:

  • 2 шт. філе курки;
  • 250 г кухонної солі;
  • 3-4 листочки лавра;
  • 50 мл горілки;
  • 1 ст. л. меленого чорного перчика;
  • ½ ч. л. подрібненого імбирного кореня.

Приготування:

  1. Куряче філе промиваємо і обсушуємо, усе зайве зрізаємо з нього.
  2. Листочки лавра ламаємо і змішуємо з сіллю, подрібненим імбиром і перцем чорним.
  3. Додаємо до спецій горілку і перемішуємо. Її можна замінити коньяком, і тоді балик вийде більш ароматним.
  4. Тепер нам потрібна глибока каструля такого діаметру, щоб грудки помістилися в ній в один ряд. При виборі посуду враховуємо, що філе в процесі в’ялення дасть багато соку. Викладаємо на дно каструлі половину суміші солі і спецій з горілкою.
  5. Зверху викладемо курячі грудки.
  6. Покриваємо м’ясо сумішшю спецій, що залишилася.
  7. Накриваємо каструлю з м’ясом плівкою для харчових продуктів і відправляємо її в холодильник.
  8. Якщо ви любите балик не надто просолений, то витримайте м’ясо в холодильнику 12 годин. Щоб отримати більш солоний балик, в’ялити його потрібно протягом 17 годин.
  9. Виймаємо балик з холодильника. Дивіться, скільки соку дали курячі грудки.
  10. Ретельно промиваємо м’ясо проточною водою і викладаємо на паперовий кухонний рушник, щоб воно обсохло. Грудки повинні стати за цей час більш жорсткими.
  11. Тепер нам знадобиться бавовняний чистий рушник. Викладаємо на нього грудки і загортаємо їх. Стежимо, щоб балик з усіх боків був обгорнений рушником.
  12. Витримуємо в такому вигляді м’ясо в холодильнику ще 12 годин. А тепер можна подавати його до столу.

Пікантний і ароматний балик

А тепер приготуємо пікантний балик з курячої грудки в домашніх умовах, який стане ідеальною закускою для будь-якого святкового меню. Взагалі процес в’ялення м’яса за цим рецептом займає чотири доби, але щоб отримати більш насичений і ароматний балик, варто почекати тиждень.

Склад:

балик з курячої грудки

  • 1 кг філе курки;
  • 3 ст. л. кухонної солі;
  • 2 ст. л. цукрового піску;
  • 10 часникових зубчиків;
  • 30 г меленої паприки;
  • 2 ст. л. бренді або коньяку;
  • 1 ч. л. меленого чорного перчика;
  • 1 ч. л. гострого червоного перчика.

Приготування:

  1. Підготуємо куряче м’ясо: промиваємо його і обсушуємо.
  2. У глибокому посуді з’єднуємо сіль з цукровим піском і меленим чорним перчиком.
  3. Додаємо бренді або коньяк. Усе гарненько перемішуємо.
  4. Кладемо в ємність куряче філе, повністю занурюючи його в отриману суміш.
  5. Закриваємо ємність так, щоб всередину не потрапляло повітря, і витримуємо м’ясо в холодильнику протягом доби.
  6. Потім м’ясо промиваємо проточною водою і обсушуємо.
  7. Часникові зубчики пропускаємо через прес і змішуємо їх з паприкою і перцем гострим червоним.
  8. Цією сумішшю щедро натираємо куряче м’ясо з усіх боків.
  9. Загортаємо куряче філе в марлю і в’ялимо його в холодильнику протягом шести діб. Увага: через три дні м’ясо потрібно вийняти і замінити марлю на чисту.
  10. Ось така закуска у нас вийшла.

В’ялена грудка – справжній делікатес!

Пропонуємо ще один варіант в’ялення смачного курячого балика в домашніх умовах. Не пошкодуємо спецій і внесемо до нашої страви гострі і ароматні нотки. А соєвий соус додасть балику не тільки пікантний смак, але і красивий відтінок.

Склад:

курячого балика

  • 1,5 кг філе курки;
  • 3 ст. л. грубозернистої морської солі;
  • 2 ст. л. аджики;
  • ½ ст. л. шафрану;
  • ½ ст. л. сушеної паприки;
  • 1 ст. л. приправи сумах;
  • 1 ч. л. суміші приправ для курячого м’яса;
  • 1,5 ст. л. коньяку;
  • 1,5 ст. л. соєвого соусу.

Приготування:

  1. Нам потрібні тільки великі шматки курячого філе. Акуратно зрізаємо з них плівку, потім промиваємо і обсушуємо.
  2. Змішуємо морську сіль з приправою сумах і шафраном. Додаємо соєвий соус, аджику і коньяк. Перемішуємо і в отриманій суміші обвалюємо куряче м’ясо з усіх боків.
  3. Кладемо грудки в глибоку ємність, накриваємо тарілкою, а зверху ставимо будь-який вантаж.
  4. Витримуємо куряче м’ясо в холодильнику протягом доби. Увага: через кожні 5-6 годин філе необхідно перевертати.
  5. Після закінчення доби м’ясо промиваємо і обсушуємо.
  6. Приправи для курки з’єднуємо з паприкою.
  7. Отриману суміш спецій втираємо в грудки. За бажанням можна додати видавлені через прес часникові зубчики та інші спеції.
  8. Залишаємо куряче філе на 30 хвилин, щоб спеції, як кажуть, до нього присохли.
  9. Тепер нам потрібно окремо обернути кожен шматок м’яса чистою марлею.
  10. Підвішуємо м’ясо в прохолодному приміщенні, яке добре провітрюється, і чекаємо п’ять-шість діб.
  11. Готовий балик на дотик повинен бути щільним.

Білоруська полядвиця з курки

Страва білоруської кухні із загадковою назвою полядвиця – це той самий балик, тільки готується він набагато довше. Так, весь процес у вас займе 3-4 тижні, але повірте, результат того вартий. Спробуйте, і ви обов’язково станете шанувальником цієї страви.

Склад:

полядвиця з курки

  • 0,5 кг курячого філе;
  • 1,5 л очищеної води;
  • ¼ скл. кухонної солі;
  • 2-3 листочки лавра;
  • 3 шт. сушеної гвоздики;
  • 0,5 ч. л. насіння кропу;
  • 0,5 ч. л. насіння гірчиці;
  • 2 ч. л. хрону;
  • 25 г сушеної петрушки;
  • 25 г сушеного кропу;
  • 0,5 ч. л. цукрового піску;
  • 4-5 часникових зубчиків.

Приготування:

  1. Куряче м’ясо промиваємо і обсушуємо.
  2. Готуємо заправку: в глибоку каструлю наливаємо вказану кількість очищеної води, додаємо листочки лавра, кухонну сіль, гвоздику, насіння гірчиці і кропу.
  3. Перемішуємо і кип’ятимо розсіл.
  4. Потім остуджуємо його, викладаємо в каструльку курячі грудки і накриваємо кришкою.
  5. Залишаємо м’ясо на 6-7 діб у добре провітрюваному місці, краще на балконі.
  6. Після закінчення зазначеного строку виймаємо грудки і обтираємо їх кухонним паперовим рушником.
  7. Часникові зубчики чистимо і дрібно натираємо. З’єднуємо їх з цукровим піском, сушеним кропом, петрушкою і хріном.
  8. Отриманою сумішшю натираємо грудки з усіх боків і загортаємо їх пергаментним папером.
  9. Залишаємо м’ясо на добу при кімнатній температурі.
  10. Потім викладаємо балик в друшляк, не знімаючи пергаменту, і притискаємо його вантажем. Чекаємо ще добу.
  11. За цей час з грудок витече весь сік. Тепер нам потрібно обернути його марлею, зробивши як мінімум п’ять шарів.
  12. Перев’язуємо м’ясо і підвішуємо в сухому приміщенні.
  13. В’ялимо грудки протягом двох тижнів.

Як бачите, усі запропоновані рецепти балика з курячого філе прості і доступні навіть для початківців-кулінарів. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!