Балик зі свинини в домашніх умовах: поетапні рецепти
Скільки сьогодні різноманітних м’ясних делікатесів можна знайти на прилавках супермаркетів!.. Але, на жаль, за красивою упаковкою нерідко ховаються продукти, якість яких залишає бажати кращого. Та й ціна їх досить висока. Прекрасною альтернативою магазинним делікатесам стане балик зі свинини в домашніх умовах. Просто, смачно і якісно!
Балик зі свинини: сиров’ялений рецепт
Щоб отримати смачний і соковитий балик, необхідно вибрати «правильне» м’ясо. Заморожений продукт нам не підходить, а ось свіжа або охолоджена свинна м’якоть без плівки і прожилок – це те, що потрібно. Не менш важливий крок – вибір спецій. В принципі, можна використовувати будь-які приправи для м’яса, та ми все ж зупинимось на прованських травах, сушеному кропі і паприці.
Склад:
- 1 кг свинини;
- 1 кг кухонної солі;
- 150 г фруктози;
- 5 ст. л. суміші спецій.
Приготування:
- Свинину обов’язково промиємо і обсушим. Тепер робимо невеликі проколи ножем по всій поверхні шматка м’яса;
- Змішаємо кухонну сіль з фруктозою;
- Беремо глибокий посуд, щоб у ньому помістилося м’ясо, і викладаємо на дно половину суміші солі з фруктозою;
- Зверху викладемо свинину;
- Покриваємо м’ясо сумішшю фруктози з сіллю, що залишилася;
- Накриваємо ємність і ставимо в прохолодне місце. Чекаємо добу;
- Після закінчення зазначеного строку виймаємо свинину і ретельно промиваємо її проточною водою. Добре просушуємо м’ясо;
- Тепер змішаємо спеції: паприку, прованські трави і сушений кріп;
- Обвалюємо свинину в спеціях так, щоб не залишилося просвітів. Акуратно проколюємо шматочок і протягуємо міцну нитку;
- Залишилося тільки знайти, як кажуть, правильне місце для в’ялення свинини. Нам потрібно підвісити м’ясо у прохолодному приміщенні, де немає мух та інших комах, а також без доступу прямого сонячного світла. Якщо ви не впевнені у відсутності комах, оберніть свинину марлею;
- У такому вигляді в’ялимо свинину протягом двох тижнів. А потім можна ласувати домашнім делікатесом.
Копчений балик – пікантна закуска
А тепер пропонуємо приготувати копчений свинячий балик в домашніх умовах. Правда, для цього нам знадобиться коптильня. Не пошкодуйте часу і спробуйте зробити пікантну закуску за цим рецептом.
Склад:
- 1 кг свинячої вирізки;
- 3 ст. л. кухонної солі;
- 3 ст. л. меленого чорного перчика.
Приготування:
- Свинячу вирізку промиємо і обсушим;
- З’єднаємо кухонну сіль з меленим чорним перчиком і щедро натремо отриманою сумішшю м’ясо;
- Помістимо вирізку в глибокий кухонний контейнер, закриємо його і відправимо на ніч у холодильник;
- Вранці можна починати наступний етап. Підготуємо коптильню і розігріємо її до температурної позначки у 110°;
- Викладемо м’ясо на решітку. Готуємо вирізку протягом двох годин, не забуваючи час від часу перевертати її;
- Залишилося тільки охолодити свинину і можна нарізати та подавати балик до столу.
Запечений балик до святкового столу
Що таке балик свинячий? Багато хто відповість, що це сиров’ялене м’ясо зі спеціями. Давайте розширимо свій кулінарний кругозір і приготуємо балик зі свинини в духовці. Повірте – вийде неймовірно смачна страва.
Склад:
- 0,8 кг свинини;
- морква;
- 2-3 часникового зубчики;
- кухонна сіль;
- купаж приправ;
- 240 мл білого сухого вина.
Приготування:
- Як підготувати свинину, ми вже знаємо. З’єднаємо вино та суміш спецій, перемішаємо;
- Заливаємо м’ясо отриманою маринадною сумішшю, накриваємо і залишаємо на 2-3 годинки в кімнатних умовах;
- Після закінчення зазначеного часу м’ясо потрібно вийняти з маринаду і гарненько просушити його за допомогою паперових кухонних рушників;
- Сіль з’єднаємо зі спеціями для м’яса і щедро натремо цією сумішшю балик. Порада: щоб свинина добре ввібрала в себе спеції і сіль, зробіть маленькі надрізи по її поверхні;
- Моркву та часникові зубчики чистимо і нарізаємо тоненькими кружальцями;
- Беремо два великих шматка харчової фольги і розташовуємо їх, як кажуть, хрест-навхрест;
- По центру фольги викладемо моркву і часникові зубчики так, щоб площа, займана ними, збігалася за розміром з м’ясом;
- Викладемо балик зверху на овочі та обернем все фольгою. Зробити це треба акуратно, щоб в процесі термічної обробки можна було розгорнути фольгу і перевірити готовність страви;
- Запікаємо балик в духовці протягом години при температурній позначці в 200-210 градусів;
- Після закінчення цього часу перевіримо чи готове м’ясо. Для цього нам потрібен довгий гострий ніж. Акуратно проткнемо ним м’ясо і якщо побачимо безбарвну рідину, можна виймати балик з духовки.
Білоруська полядвиця на новий лад
Балик, запечений за цим рецептом, не залишить байдужим жодного гурмана. Для його приготування нам потрібен довгий шматок свинини, оскільки ми будемо формувати з нього рулет. А додати страві вишуканих смакових ноток нам допоможуть чорнослив та гранатовий сік.
Склад:
- 0,5 кг свинини;
- 100 г чорносливу;
- 100 мл гранатового соку;
- 1 ст. л. олії рафінованої соняшникової;
- 2 ст. л. олії оливи;
- 2 гілочки розмарину;
- перчик мелений чорний;
- паприка;
- кухонна сіль;
- 2 ст. л. соку лимона.
Приготування:
- Свинину підготуємо вже відомим нам способом. По всій поверхні м’ясного шматочка зробимо ножем поздовжні надрізи. У результаті ми отримаємо плоске м’ясо;
- Загорнемо м’ясо у харчову плівку і відбиваємо;
- Змішуємо сіль з паприкою і меленим чорним перчиком. Приправляємо м’ясо отриманою сумішшю, а потім поливаємо соком лимона;
- Викладаємо по всій довжині шматочки чорнослив;
- Тепер нам потрібно скрутити рулет і зв’язати міцною ниткою. Зверху злегка посолимо свинину і приправимо спеціями. Під ниткою розташуємо гілочки розмарину;
- З’єднаємо рафіновану соняшникову олію з оливковою і змастимо отриманою сумішшю деко;
- Викладаємо на деко свинячий рулет, поливаємо його соком граната;
- Запікаємо балик з чорносливом в духовці протягом 30-40 хвилин при температурному порозі у 180-190 градусів.
Свинина в гірчично-медовому соусі
Розглянемо ще один спосіб запікання свинячого балика в духовці. Незважаючи на те, що він досить простий і швидкий, результат вас вразить. До речі, замість гірчиці можна додати в маринад тертий хрін, і тоді страва заграє новими пікантними смаковими нотками.
Склад:
- 1 кг свинини;
- 1 ст. л. меду;
- 2 ст. л. гірчиці;
- 4-5 часникових зубчиків;
- сіль;
- купаж спецій.
Приготування:
- Свинину промиємо і обсушим. Натираємо м’ясо медом, сіллю і сумішшю спецій;
- Накриємо посуд з м’ясом і поставимо в холодильник. Чекаємо 3-4 години;
- Часникові зубчики чистимо, подрібнюємо і змішуємо з гірчицею. Натираємо отриманою сумішшю свинину і обертаємо її фольгою;
- Запікаємо балик в духовці при температурній позначці у 180-190 градусів протягом години;
- За 15 хвилин до закінчення процесу приготування акуратно розкриємо фольгу, щоб свинина підрум’янилася;
- Охолоджуємо і подаємо балик до столу.
Тепер ви знаєте, як приготувати балик з свинини в домашніх умовах. Експериментуйте зі спеціями, кожен раз надаючи м’ясу нові смакові нотки. До речі, цю страву можна приготувати і в мультиварці. Готуйте з задоволенням, смачного!