Яловича печінка є однією з найбільш корисних, але при цьому вона відрізняється найбільшою жорсткістю, тому перед приготуванням її зазвичай вимочують у молоці. Крім того, щоб страва була корисною і смачною, потрібно вміти правильно вибрати продукт на ринку. Вона має бути красивого темного кольору, без жовтизни або світлих плям. Паштет з яловичої печінки виходить ситним, корисним і дуже смачним.

Приготувати таку страву в домашніх умовах неважко, тим більше, що різноманітність рецептів дозволяють кожен раз вибирати новий варіант і радувати близьких людей незвичайної закускою.

Рецепт класичного домашнього паштету

Домашній рецепт – це приклад того, як приготувати паштет з яловичої печінки легко і просто. В ньому мінімум інгредієнтів і етапів приготування, тому часто молоді господині починають вчитися робити закуску саме з цього варіанту. А потім вже можна пробувати готувати печінковий паштет, рецепт якого включає інші компоненти, щоб його урізноманітнити і зробити оригінальніше.

паштет з яловичої печінки по-домашньомуДля цього варіанту домашнього паштету потрібно взяти:

  1. Печінку – 500г.
  2. Моркву – 2 шт., цибулину – 1 шт.
  3. Сало – 100г.
  4. Вершкове масло – 50 г.
  5. Молоко – 50 мл

Спосіб приготування

В першу чергу класичний рецепт паштету з яловичої печінки, як і будь-який інший, передбачає підготовку всіх продуктів. Печінку потрібно вимити і очистити від плівок, нарізати невеликими кубиками, овочі почистити, помити і подрібнити, сало порізати невеликими шматочками.

На розігріту сковороду викладається сало, розтоплюється, потім висипається нашаткована цибулька і потерта морква. Овочі потрібно смажити 7-10 хвилин до появи золотистої скоринки, потім викласти на сковороду печінку, посолити, додати перець і спеції. На сильному вогні смажити хвилин 5, потім жар зробити менше, і продовжувати тушкувати ще хвилин 15.

Весь вміст сковорідки потрібно викласти в окрему ємність, подрібнити блендером, додавши молоко і вершкове масло. Домашній паштет готовий.

Рецепт паштету по-італійськи

яловича печінкаМожна приготувати страву, рецепт якої не такий простий і звичайний, як класичний. Наприклад, закуску з ноткою італійського смаку і аромату. Для цієї страви до основної частини яловичої печінки додається невеликий шматок свинячої грудинки. Паштет виходить ще більш поживним і м’яким по своїй консистенції.

Цей рецепт вимагає таких продуктів:

  1. Печінка яловича – 500 г.
  2. Грудинка свиняча – 200г.
  3. Яйця – 2 шт.
  4. Морква, цибулька – 1 шт.
  5. Вершки – 70 г.
  6. Сіль, перець, приправи.

Спосіб приготування

Щоб весь процес приготування закуски пройшов правильно і дав потрібний результат, важливо мати під рукою покроковий рецепт паштету з яловичої печінки. Тоді приготувати його зможе навіть недосвідчений кухар, який тільки почав освоювати паштети. Щоб приготувати паштет по-італійськи, потрібно виконувати дії у такій послідовності:

  1. Підготувати печінку промити, очистити від плівок, нарізати невеликими шматочками.
  2. Обсмажити на рослинній олії до одержання рум’яної скоринки, достатньо 10 хвилин.
  3. Почистити овочі, порізати цибулю і моркву.
  4. За допомогою блендера подрібнити печінку, шматочок свинячої грудинки, овочі, додати яйця і влити вершки. Всю суміш потрібно ретельно перемішати до отримання однорідної маси.
  5. Викласти субпродукт у термо-форму і поставити в духовку, попередньо розігріту до температури 220 градусів. Час випікання – 40-50 хвилин.
  6. Для повної готовності паштет повинен охолонути і настоятися кілька годин, після чого він буде готовий до вживання.

Рецепт дозволяє не тільки правильно виконати всі дії, але і надихнутися гарними картинками смачної закуски.

Паштет з різної печінки

інгредієнти для паштетуСекрет того, як приготувати страву смачно і оригінально, полягає в додаванні інших видів цього корисного продукту. Тобто до яловичої печінки можна додати також свинячу і курячу, приготувавши незвичайну закуску, яка не залишить байдужим нікого.

Для цього варіанту потрібно взяти такі інгредієнти:

  1. Печінку яловичу, курячу та свинячу – по 200г.
  2. Цибулю – 3 шт.
  3. Вершкове масло – 100г.
  4. Вершки або сметану середньої жирності.
  5. Сіль, перець, спеції за смаком.

Спосіб приготування

Всю печінку потрібно промити, очистити від плівки і прожилок, нарізати невеликими кубиками. Цибулю почистити і порізати півкільцями. На розігріту сковороду вилити олію, викласти цибулю, обсмажити протягом декількох хвилин і викласти шматочки печінки. Оскільки куряча і яловича печінка мають різну щільність, час їх приготування відрізняється. Тому весь вміст сковороди доведеться тушкувати довше.

На великому вогні печінку потрібно обсмажити 3-5 хвилин, потім зменшити вогонь і тушкувати ще хвилин 20-25, посоливши і додавши спецій за смаком. Цікавий смак надає страві мускатний горіх, але його можна додати вже на етапі подрібнення паштету.

домашній паштет з яловичої печінкиКоли продукт досяг етапу готовності, його потрібно перекласти в окрему ємність і дати охолонути. Потім подрібнити за допомогою блендера, додавши вершкове масло і вершки. Необхідно отримати однорідну пастоподібну масу, яка потім кладеться в холодильник і настоюється кілька годин. Через це час паштет готовий до вживання.

Включивши свою фантазію, кожна господиня може провести експерименти на кухні і придумати власний рецепт паштету, який здивує всіх, хто зможе його спробувати. Наприклад, можна додати 50 мл коньяку або 100 мл вина на етапі тушкування маси. Тоді паштет буде мати привабливий аромат.

Паштет з яловичої печінки в мультиварці можна приготувати за будь-яким з наданих рецептів, використовуючи можливості сучасної кухонної техніки. Це прискорить процес і дозволить створити смачну закуску, приклавши мінімум зусиль. Важливо робити все з любов’ю до кулінарії і не боятися додавати нові інгредієнти, тоді паштет припаде до смаку навіть найвибагливішим гурманам.