Продукти кисломолочної групи, приготовлені в домашніх умовах, завжди характеризуються своєю якістю та користю. Без сиру не обходиться практично жоден сніданок, так і в багатьох стравах зустрічається цей компонент. Приготування сиру в домашніх умовах дозволить вам пригощати домочадців тільки натуральним продуктом.

Секрети приготування кисломолочних продуктів

Уявіть, що ви снідаєте. Так і манить своїм ароматом гарячий бутерброд з вишуканим сиром. Багато господинь вже навчилися готувати домашній сир. Насправді цей процес дуже простий. Вам не знадоблиться спеціальне обладнання. В домашніх умовах можна приготувати справжній сир твердого сорту, Бринзу, Моцарелу, Маскарпоне, плавлений сирок. Для цього вам потрібне якісне молоко і сухий не дуже жирний сир.

приготування сиру вдомаПерш ніж ви дізнаєтеся, як зварити сир в домашніх умовах, давайте вивчимо кілька корисних порад:

  • Від жирності вибраних інгредієнтів залежить калорійність готового сиру.
  • Не рекомендується вибирати молоко з концентрацією жиру менше 2,5%.
  • Крім молока і сиру, для приготування сиру використовують кефір, сметану, вершки, харчову соду, сіль, курячі яйця.
  • Молоко спочатку потрібно довести до стану кипіння, а потім варити до утворення сироватки і густої маси.
  • Щоб молоко в процесі варіння не підгоріло, використовуйте тільки жаростійкий і товстостінний посуд, бажано з антипригарним покриттям.
  • Сиру можна надати вершковий смак. З цією метою в продукт можна додати масло, вершки і сметану.
  • Щоб домашній сир вийшов насиченим і смачним, його потрібно спочатку процідити. Для проціджування можна використовувати друшляк або марлевий відріз.
  • Якщо ви хочете зробити вишуканий домашній сир, додайте мариновані огірки, гриби, копченості, зелень і т. п.
  • Щоб сир придбав потрібну форму, його викладають в контейнер, а зверху встановлюють прес.

Готуємо ароматний сир в домашніх умовах

Якщо ви хочете, щоб ваші домочадці завжди харчувалися тільки правильною і корисною їжею, навчіться готувати сир в домашніх умовах. Такий продукт кисломолочної групи прекрасно доповнить сніданок, також його можа додавати в м’ясні страви і салати. Якщо ви вперше готуєте домашній сир, почніть з невеликих порцій. Виберіть якісне свіже молоко. Як показує практика, пастеризоване молоко не підходить для приготування сиру. Спробуйте відшукати свіже парне молоко. Звичайно, жителям мегаполісу таке завдання здається нездійсненним.

твердий сир в домашніх умовахСклад:

  • 540 г сиру;
  • 2 яйця;
  • 0,5 л молока;
  • 1 ч. л. харчової соди;
  • 1 ч. л. кухонної солі;
  • 100 г розм’якшеного вершкового масла.

Приготування:

  1. У сухий і чистий товстостінний посуд викладаємо сир.
  2. Заливаємо сирну масу молоком і ставимо на помірний вогонь.
  3. Проварюємо суміш до тих пір, поки не відокремиться густа маса.
  4. Зверніть увагу, що цю суміш ми постійно перемішуємо, щоб уникнути підгоряння.
  5. В окремій піалі змішуємо яйця з харчовою содою і дрібнозернистою сіллю.
  6. Вінчиком або міксером збиваємо яєчну масу.
  7. Тим часом у нас вже відокремилася густа сирна маса, її ми перекладаємо в друшляк і ретельно проціджуємо.
  8. Проціджену сирну масу викладаємо в жароміцний посуд, додаємо розм’якшене вершкове масло.
  9. Додаємо збиту яєчну масу, все добре перемішуємо і проварюємо.
  10. Варимо сир не менше 20 хвилин, маса повинна придбати густу консистенцію.
  11. Викладаємо приготований сир в контейнер, охолоджуємо, а потім відправляємо в холодильну камеру до повного застигання.
  12. Приготований за таким рецептом домашній сир ідеально підходить до сніданку.

Сир з козячого молока – це смачно

Деякі господині цікавляться, як зварити козячий сир в домашніх умовах. На жаль, не всі господині зупиняють свій вибір на козячому молоці зважаючи на його специфічний запах. Така думка є помилковою, оскільки якісне свіже молоко не має запаху, проте володіє рядом корисних властивостей. З цього продукту виходить дуже смачний, в міру жирний, ароматний і м’який сир.

сир з козячого молокаСклад:

  • 175 мл сметани;
  • 2 курячих яйця;
  • 1000 мл козячого молока;
  • 1 ст. л. дрібнозернистої солі.

Приготування:

  1. В окрему піалу викладаємо сметану.
  2. Додаємо курячі яйця, дрібнозернисту сіль.
  3. Вінчиком, міксером або блендером збиваємо всі інгредієнти до утворення однорідної консистенції.
  4. В окремий жароміцний посуд виливаємо козяче молоко.
  5. Ставимо на середній вогонь і починаємо варити.
  6. Як тільки ви помітите, що молоко доходить до стану кипіння, додайте в молочну суміш збиту яєчну масу.
  7. Продовжуємо варити суміш, вона повинна кипіти, але не дуже сильно.
  8. Коли ви помітите, що молочна маса розділилася на дві частини – сироватку і сирну, відставте каструлю з вогню.
  9. Беремо друшляк і застеляємо його марлею, згорнуту у кілька шарів.
  10. Викладаємо сирний згусток, сціжуючи відокремлену сироватку.
  11. Через 60 хвилин перекладаємо сирну масу в контейнер, зверху встановлюємо прес.
  12. Відправляємо на 24 години сир у холодильник.
  13. Домашній сир з козячого молока готовий до вживання.

Приготувати домашній, смачний, ароматний і ніжний сир дуже просто. Головне – особливу увагу приділити вибору якісних і свіжих продуктів. Якщо ви готуєте сир для закуски,потрібно  додати мариновані гриби, огірки, томати, копченості, прянощі, зелень. Спробуйте всі можливі варіанти приготування домашнього сиру і виберіть підходящий саме вам. Приємного апетиту!