Продукти кисломолочної групи, приготовлені в домашніх умовах, завжди характеризуються своєю якістю та користю. Без сиру не обходиться практично жоден сніданок, так і в багатьох стравах зустрічається цей компонент. Приготування сиру в домашніх умовах дозволить вам пригощати домочадців тільки натуральним продуктом.
Секрети приготування кисломолочних продуктів
Уявіть, що ви снідаєте. Так і манить своїм ароматом гарячий бутерброд з вишуканим сиром. Багато господинь вже навчилися готувати домашній сир. Насправді цей процес дуже простий. Вам не знадоблиться спеціальне обладнання. В домашніх умовах можна приготувати справжній сир твердого сорту, Бринзу, Моцарелу, Маскарпоне, плавлений сирок. Для цього вам потрібне якісне молоко і сухий не дуже жирний сир.
Перш ніж ви дізнаєтеся, як зварити сир в домашніх умовах, давайте вивчимо кілька корисних порад:
- Від жирності вибраних інгредієнтів залежить калорійність готового сиру.
- Не рекомендується вибирати молоко з концентрацією жиру менше 2,5%.
- Крім молока і сиру, для приготування сиру використовують кефір, сметану, вершки, харчову соду, сіль, курячі яйця.
- Молоко спочатку потрібно довести до стану кипіння, а потім варити до утворення сироватки і густої маси.
- Щоб молоко в процесі варіння не підгоріло, використовуйте тільки жаростійкий і товстостінний посуд, бажано з антипригарним покриттям.
- Сиру можна надати вершковий смак. З цією метою в продукт можна додати масло, вершки і сметану.
- Щоб домашній сир вийшов насиченим і смачним, його потрібно спочатку процідити. Для проціджування можна використовувати друшляк або марлевий відріз.
- Якщо ви хочете зробити вишуканий домашній сир, додайте мариновані огірки, гриби, копченості, зелень і т. п.
- Щоб сир придбав потрібну форму, його викладають в контейнер, а зверху встановлюють прес.
Готуємо ароматний сир в домашніх умовах
Якщо ви хочете, щоб ваші домочадці завжди харчувалися тільки правильною і корисною їжею, навчіться готувати сир в домашніх умовах. Такий продукт кисломолочної групи прекрасно доповнить сніданок, також його можа додавати в м’ясні страви і салати. Якщо ви вперше готуєте домашній сир, почніть з невеликих порцій. Виберіть якісне свіже молоко. Як показує практика, пастеризоване молоко не підходить для приготування сиру. Спробуйте відшукати свіже парне молоко. Звичайно, жителям мегаполісу таке завдання здається нездійсненним.
Склад:
- 540 г сиру;
- 2 яйця;
- 0,5 л молока;
- 1 ч. л. харчової соди;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- 100 г розм’якшеного вершкового масла.
Приготування:
- У сухий і чистий товстостінний посуд викладаємо сир.
- Заливаємо сирну масу молоком і ставимо на помірний вогонь.
- Проварюємо суміш до тих пір, поки не відокремиться густа маса.
- Зверніть увагу, що цю суміш ми постійно перемішуємо, щоб уникнути підгоряння.
- В окремій піалі змішуємо яйця з харчовою содою і дрібнозернистою сіллю.
- Вінчиком або міксером збиваємо яєчну масу.
- Тим часом у нас вже відокремилася густа сирна маса, її ми перекладаємо в друшляк і ретельно проціджуємо.
- Проціджену сирну масу викладаємо в жароміцний посуд, додаємо розм’якшене вершкове масло.
- Додаємо збиту яєчну масу, все добре перемішуємо і проварюємо.
- Варимо сир не менше 20 хвилин, маса повинна придбати густу консистенцію.
- Викладаємо приготований сир в контейнер, охолоджуємо, а потім відправляємо в холодильну камеру до повного застигання.
- Приготований за таким рецептом домашній сир ідеально підходить до сніданку.
Сир з козячого молока – це смачно
Деякі господині цікавляться, як зварити козячий сир в домашніх умовах. На жаль, не всі господині зупиняють свій вибір на козячому молоці зважаючи на його специфічний запах. Така думка є помилковою, оскільки якісне свіже молоко не має запаху, проте володіє рядом корисних властивостей. З цього продукту виходить дуже смачний, в міру жирний, ароматний і м’який сир.
Склад:
- 175 мл сметани;
- 2 курячих яйця;
- 1000 мл козячого молока;
- 1 ст. л. дрібнозернистої солі.
Приготування:
- В окрему піалу викладаємо сметану.
- Додаємо курячі яйця, дрібнозернисту сіль.
- Вінчиком, міксером або блендером збиваємо всі інгредієнти до утворення однорідної консистенції.
- В окремий жароміцний посуд виливаємо козяче молоко.
- Ставимо на середній вогонь і починаємо варити.
- Як тільки ви помітите, що молоко доходить до стану кипіння, додайте в молочну суміш збиту яєчну масу.
- Продовжуємо варити суміш, вона повинна кипіти, але не дуже сильно.
- Коли ви помітите, що молочна маса розділилася на дві частини – сироватку і сирну, відставте каструлю з вогню.
- Беремо друшляк і застеляємо його марлею, згорнуту у кілька шарів.
- Викладаємо сирний згусток, сціжуючи відокремлену сироватку.
- Через 60 хвилин перекладаємо сирну масу в контейнер, зверху встановлюємо прес.
- Відправляємо на 24 години сир у холодильник.
- Домашній сир з козячого молока готовий до вживання.
Приготувати домашній, смачний, ароматний і ніжний сир дуже просто. Головне – особливу увагу приділити вибору якісних і свіжих продуктів. Якщо ви готуєте сир для закуски,потрібно додати мариновані гриби, огірки, томати, копченості, прянощі, зелень. Спробуйте всі можливі варіанти приготування домашнього сиру і виберіть підходящий саме вам. Приємного апетиту!