Що не кажи, а ковбаса – дуже зручний винахід людства. Поснідати, швидко перекусити, «заморити черв’ячка» під вечір — який ще продукт впорається з цими завданнями так само ефективно. Тим, хто не хоче купувати її в магазині, розповімо, як приготувати домашню ковбасу в кишках на власній кухні.
Домашня ковбаса з свинини в кишках
Інгредієнти:
- М’ясо свинини з жировим прошарком – 1 кг;
- кишки для ковбаси;
- коньяк – 50 мл;
- сіль, часник і спеції – за смаком.
У випадку, якщо м’ясо свинини не має жирового прошарку, то додайте до інгредієнтів близько 200 гр. сала, інакше ковбаса вийде сухою.
Етапи приготування:
- Свинину і сало потрібно дрібно нарізати (шматочками близько 1 см), додати спеції і часник, залити коньяком. Ретельно перемішати і прибрати в холодильник мінімум на 12 годин.
- Кишку потрібно туго перев’язати з одного кінця суворою ниткою і начинити фаршем, який вже настоявся. Зручніше це робити за допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку, але якщо її немає, то можна скористатися звичайною ложкою. Головне – не начиняйте кишку дуже туго, інакше вона може лопнути при варінні. Якщо ви хочете отримати кілька невеликих ковбасок, то перев’язуйте суворою ниткою кишку на рівних проміжках по мірі наповнення.
- Міцно зав’яжіть відкритий край, після чого зубочисткою зробіть в ковбасі кілька проколів. Це потрібно для того, щоб при термічній обробці кишка не лопнула.
- Звертаємо ковбасу кільцем, опускаємо в каструлю з киплячою водою і варимо 10 хвилин з моменту закипання.
- У форму для запікання налийте олії, покладіть туди ковбасу і запікайте в духовці 50-60 хвилин при температурі 220 градусів до золотисто-коричневої скоринки.
Ковбаски з м’яса свинини можна приготувати різними способами – крім духовки, їх можна посмажити на грилі, сковороді, шампурах – в будь-якому випадку вони розійдуться на ура, а гості ще довго будуть випитувати рецепт цієї страви.
Печінкова домашня ковбаса в кишці
Інгредієнти:
- будь-яка печінка – 1 кг;
- яйця курячі – 3 шт.;
- свиняче сало – 200 гр.;
- цибуля ріпчаста – 1-2 головки;
- часник – 4-6 зубчиків;
- манка – 6 ст. л.;
- кишки – за необхідності;
- сіль, спеції, перець – за смаком.
Послідовність приготування:
- Нарізати цибулю півкільцями і обсмажити.
- Прокрутити в м’ясорубці печінку, часник, сало, обсмажену цибулю.
- Додати до фаршу спеції, сіль, яйця і манку, ретельно вимішати. Залишити фарш на півгодини, щоб манка розбухла.
- Зав’язуємо один кінець кишки суворою ниткою і начиняємо фаршем. Через кожні 15-20 см потрібно перев’язувати кишку, формуючи майбутні печінкові ковбаски. Не забувайте робити проколи зубочисткою або голкою в кожній ковбасці.
- Підготовлену ковбасу можна також зварити в каструлі або запекти в духовці протягом 40 хвилин при температурі 220 градусів.
Домашня куряча ковбаса в кишці
Інгредієнти:
- філе курки – 1 кг;
- яйце куряче – 1 шт.;
- зелень, сіль – за смаком;
- кишки – по необхідності.
Приготування:
- Промите і підсушені куряче філе подрібнити в м’ясорубці, додати зелень і посолити.
- Начиняємо фаршем кишку, зав’язуємо з двох сторін суворою ниткою, робимо кілька проколів.
- Варимо 40-50 хвилин в киплячій воді.
- Після варіння треба вийняти ковбаску, остудити і дати полежати в холодному місці близько 2-х годин. Страва готова.
Якщо ви готуєте курячу ковбасу не для дітей, то можна додати до рецепту прокручене в м’ясорубці сало (200 гр.), а також часник і улюблені спеції. При бажанні курку можна замінити на індичку.
Сиров’ялена ковбаса з яловичини в кишках
Інгредієнти:
- м’якоть яловичини – 1 кг;
- добре засолене сало – 200 гр.;
- сіль – 2 ст. л.;
- цукровий пісок – 1 ч. л.;
- чорний мелений перець – 2 ч. л.;
- червоний мелений перець – невелика щіпка;
- сода харчова – на кінчику ножа;
- коріандр – 1 ст. л.;
- яблучний оцет.
Як готувати:
- М’ясо сполоснути і нарізати на смуги.
- На сухій сковороді обсмажити коріандр, потім подрібнити його в кавомолці.
- В окремому посуді змішати всі сухі компоненти: коріандр, сіль, соду, червоний і чорний перець, цукор.
- Смужки яловичини натерти оцтом, обваляти в суміші приправ, скласти шарами в емальовану посудину, накрити кришкою, придавити гнітом, прибрати в холод на 12 годин (через 6 годин необхідно перевернути шматочки і знову притиснути кришку гнітом).
- Замариноване м’ясо опустити в розчин оцту з розрахунку 2 ст. л. яблучного оцту на літр води. Через 10 хвилин дістати шматочки, віджати від зайвої вологи і подрібнити в м’ясорубці.
- Солоне сало нарізати тонкими брусочками і додати до м’яса.
- Начинити отриманим фаршем кишки, зав’язати кожен відрізок з двох сторін.
- Підготовлені ковбаски викласти на решітку і прибрати в місце з хорошою провітрюваністю. Через 5-6 днів сиров’ялена ковбаса готова.
Як вибрати м’ясо для ковбаси
Крім безперечних смакових якостей домашня ковбаса має незаперечну перевагу перед магазинним аналогом — господині достеменно відомо, які саме інгредієнти вона використовувала для приготування делікатесу і в яких умовах готувала.
Насправді приготувати ковбасу в кишках в домашніх умовах не так вже й складно, достатньо дотримуватися рецептури і скористатися деякими порадами і настановами.
Для приготування використовують м’ясо свинини, телятини, курки, качки або індички, але можна і поєднувати кілька видів м’яса. Потрібно пам’ятати, що м’ясо птиці зазвичай сухувате, тому його змішують з салом або шпиком для соковитості.
Вибираючи м’ясо свинини, огляньте сало, якщо воно м’яке, ніжне і має тонку шкірку, то домашня ковбаса з свинини в кишках вийде теж ніжною і м’якою. Якщо ви віддаєте перевагу баранині, то вам потрібно подивитися на прожилки – якщо вони м’які, то це гарантія, що ковбаса вийде ароматною, смачною і ніжною.
Як вибрати і підготувати кишки для домашньої ковбаси
Придбати вже вичинені кишки для виготовлення ковбаси в магазині або на ринку сьогодні не складе праці. Вони можуть бути яловичі, свинячі або баранячі, відрізнятися по довжині і діаметру.
Яловича кишка для домашньої ковбаси краща, тому що вона міцніша.
На що звернути увагу при виборі кишок:
- колір – світлий, без сірих відтінків;
- запах – несильний або відсутній зовсім;
- щільність – ніяких великих периферичних отворів і вузликів.
Як підготувати кишки для домашньої ковбаси:
- сполосніть їх, а потім замочіть в слабкому розчині марганцівки або оцту на 2 години;
- промийте теплою водою;
- через кожен відрізок пропустіть воду, так ви знайдете отвори в стінках кишок, в цих місцях їх можна розрізати на окремі шматки.
Якщо ж вам складно знайти підходящий товар, то є чим замінити кишки для домашньої ковбаси. Для штучної оболонки відмінно підійде колагенова плівка – після термічної обробки вона є їстівною.
Перед використанням її потрібно замочити в соляному розчині (1 ч. л. солі на 1 л води) на 2-3 хвилини, після чого сполоснути під проточною водою.
Видів і рецептів домашньої ковбаси дуже багато. Вона може бути смажена на сковороді або грилі, копчена, варена, приготована в духовій шафі – в будь-якому випадку, приготовлена ковбаса в домашніх умовах в кишках нікого не залишить байдужим.