Шарлотка – улюблені ласощі дітей і дорослих, пишний і ніжний яблучний пиріг, який чудово впишеться в будь-яке буденне або урочисте меню. Ну а мультиварка – «чудо-горщик», який не з чуток знайомий кожній господині своєю універсальністю і полегшенням домашнього готування.

Готуємо яблучну смакоту в мультиварці

шарлотка в мультиварціШарлотка в мультиварці нічим не поступається традиційній страві, яка повинна готуватися в духовій печі. Її смак і насичений аромат настільки ж ніжний і пікантний, а консистенція ще пишніше і легше. Рецепти улюбленої шарлотки в мультиварці різноманітні, і кожен з них безпосередньо залежить від конкретних переваг.

Хтось любить більше тіста і тонкий прошарок яблук, інші бажають більше фруктів і мінімум основи. Хтось обожнює приправляти пиріг корицею, інші – ваніліном і кардамоном. Головне, що вам допоможе вірний друг та надійний помічник – мультиварка. І саме з нею ви виграєте масу часу на свої особисті справи.

Рецепти передбачають приготування пирога в режимі випічки, однак ви можете використовувати опції пароварки. Приготувати смачні ласощі для всієї родини можна буквально за годину, включаючи виготовлення тіста і нарізку яблук.

Деякі рецепти пропонують урізноманітнити начинку, ввівши в неї трохи м’якоті цитрусових або кислих ягід. Шарлотка в мультиварці виходить високою і здобною, має рівну форму і приємну легку консистенцію, тому її можна приготувати на будь-яке свято або пікнік.

Для тих, хто на дієті

Оскільки ми розуміємо, що практично кожна з вас ретельно стежить за фігурою, ми вирішили порадувати вас, включивши дієтичні рецепти в цей огляд. Ваша підсумкова страва буде містити лише 80 ккал на 100 г, а значить, такі «пустощі» не вплинуть на вашу стрункість. Напевно ви знаєте, що щоб приготувати традиційну шарлотку, потрібно не менше 4 яєць. А велика кількість курячих яєць в тісті – справжній ворог для вашої тонкої талії!

Як приготувати дієтичну шарлотку в мультиварці?

Список інгредієнтів:

  • Яйце куряче – 1 штука;
  • Білок – 2 штуки;
  • Яблука без шкірки – 5-6 штук;
  • Вівсяні пластівці – 0,5 склянки;
  • Цільнозернове борошно – 0,5 склянки;
  • Нежирний кефір – 1 склянка;
  • Розпушувач – 1 ч. л. без гірки;
  • Рідкий мед – 2-3 ч. л. (за смаком);
  • Олія для змащування форми;
  • Кориця, ванілін, кардамон або гвоздика – за смаком.

Як приготувати:

  • Збийте в піну білки, потім введіть ціле яйце і мед. Знову попрацюйте з сумішшю міксером;
  • Введіть в отриману масу борошно і вівсяні пластівці, ретельно перемішайте з допомогою міксера;
  • Не перестаючи збивати, приєднайте в масу кефір. У вас повинно вийти рідке тісто на зразок млинцевого;
  • Підготуйте яблука: очистіть їх від шкірки, наріжте тонкими скибочками і залиште ненадовго в ємності, окропивши лимонним соком;
  • Тісто потрібно трохи потомити, щоб геркулес мав можливість розбухнути. Після того як це сталося, додайте розпушувач, ванілін, корицю або інші улюблені спеції, знову ретельно перемішайте;
  • Змастіть форму рослиною олією або вершковим маслом;
  • Складіть яблука рівним шаром і залийте все отриманим тістом;
  • Настройте в мультиварці режим «Випічка» і випікайте до сигналу про закінчення готування;
  • Після того як він пролунав, потримайте пиріг у формі ще 15-20 хвилин;
  • Витягніть свою шарлотку з мультиварки, посипте цукровою пудрою і прикрасьте листям м’яти.

Класичний пиріг «Шарлотка»

класична шарлотка в мультиварціТрадиційні рецепти яблучної шарлотки в мультиварці припускають використання 4-5 яєць. На відміну від попереднього, дієтичного варіанту, вам не потрібно додавати в тісто розпушувач або харчову соду. Адже легкість і пишність тісту забезпечать ретельно збиті яйця!

Щоб приготувати звичайний відомий пиріг, вам знадобиться ще менше часу: немає необхідності чекати «підйому» вівсянки, використовується менша кількість інгредієнтів.

Шарлотка з яблуками в мультиварці може бути доповнена карамельними і шоколадними топінгами, в її начинці може концентруватися фруктово-ягідне асорті. Все залежить від вашої фантазії та вміння імпровізувати.

Базові рецепти ідентичні. А їх варіації залишаються на ваш розсуд.

Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне вищого сорту – 1 склянка;
  • Цукровий пісок – 1 склянка;
  • Курячі яйця – 3-5 штук;
  • Яблука – 6 штук;
  • Вершкове масло або маргарин – 50 г;
  • Коричневий цукор – 2 ст. л.;
  • Кориця і ванілін – за смаком.

Як приготувати:

  • Обробіть яблука: очистіть від шкірки, виріжте серцевини і наріжте тонкими скибочками;
  • Збризніть фрукти натуральним лимонним соком, щоб вони не потемніли, поки ви готуєте тісто;
  • Ретельно збийте курячі яйця міксером, попередньо додавши до них цукор;
  • Після того як маса яєць стане пінистою, введіть борошно і знову збийте міксером;
  • В останню чергу додайте ванілін і корицю;
  • Поставте вашу мультиварку на режим підігріву і розчиніть у формі масло або маргарин;
  • Розподіліть топлену субстанцію по всьому колу і рівномірно присипте коричневим цукром. Знову дочекайтеся розчинення. Цукор тут потрібен для того, щоб ваш пиріг придбав золоту хрустку скоринку. Якщо ви не прагнете до цього – його можна не застосовувати;
  • Складіть щільним шаром яблука на дно форми. Другий шар можна розкладати в хаотичному порядку;
  • шарлотка з яблуками в мультиварціЗалийте отриманим тістом вашу фруктову начинку і вімкніть прилад на функцію «Випічка»;
  • Томіть пиріг до готовності, потім потримайте в формі ще трохи, викладіть на поверхню і прикрасьте на свій розсуд.

Шарлотка в мультиварці – проста і швидка солодка страва, яку обожнюють дорослі і діти. Подавати її можна з морозивом, різними тягучими топінгами, вареним згущеним молоком, цукровою пудрою, фруктовим соусом. Як ми вже відзначали, начинку можна також урізноманітнити на свій розсуд.

Відмінно підійдуть апельсини і мандарини, морожена вишня, журавлина, суниця і смородина. Якщо ви готуєтеся до свята, заздалегідь подумайте про прикрасу вашої страви. Ми бажаємо вам приємного апетиту, і нехай ваша зима наповниться теплом завдяки гарячій смакоті.