Кожна справжня господиня є майстерним кулінаром і тому намагається тішити свою сім’ю і гостей смачними стравами. Для посиденьок з чаєм можна приготувати, наприклад, шоколадно-кавовий пиріг. Такий десерт відрізняється насиченим смаком і ніжною текстурою. Готувати кавовий пиріг на кефірі або маргарині – не настільки важливо, величезну роль грає начинка.
Можна навіть зробити пісний варіант, і він буде нічим не гірший звичайного. А робити випічку в духовці або в сучасній мультиварці – питання індивідуальних переваг.
Найсмачніший і одночасно простий рецепт – шоколадно-кавовий пиріг. Для його приготування знадобляться:
Кількість цукру можна коригувати в залежності від того наскільки солодка випічка вам подобається.
Змішайте сухі складові: борошно, какао, сіль, розпушувач. Цукор перетріть з маргарином і яйцями. Змішайте все з кавою, покладіть у форму. Поставте в духовку для запікання. Готовий корж щедро полийте топпінгом або покрийте шоколадною глазур’ю.
Кавовий горіховий пиріг краще готувати на основі пісочного тіста.
Так він буде розсипчастим і хрустким:
Пісний рецепт тіста передбачає заміну яєць і маргарину олією і водою.
Змішайте всі сухі продукти, маргарин натріть на тертці. Додайте яйця і розведену каву. Горіхи подрібніть і додайте три четвертих маси в тісто. Викладіть у форму і поставте запікатися.
Щоб зрозуміти, коли виймати корж з духовки проткніть його і подивіться чи суха скіпка. Якщо готувати не в духовці, а в мультиварці, перевіряти готовність потрібно таким же способом. Зверху накришити залишком горіхів, також можна притрусити цукровою пудрою або налити мед тонкою цівкою.
Дуже цікавий рецепт – вишневий шоколадно-кавовий пиріг.
Він може готуватися як зі свіжою вишнею, так і з додаванням варення:
Краще готувати такі кавові пироги в мультиварці – це просто і швидко. Замісіть густе тісто і викладіть в миску. Вишню без кісточок додайте безпосередньо в тісто.
Залиште готуватися в режимі «Випічка». На остиглий корж викладіть свіжу вишню, притрусіть все цукровою пудрою і полийте солодкою шоколадною глазур’ю.
Також приготувати в мультиварці можна дуже смачний кавовий пиріг з апельсинами, який відрізняється приємним смаком і цитрусовим ароматом:
Білки збиваються з лимонкою. Борошно змішується з розпушувачем, кавою і сіллю. Масло розтирається з пудрою і корицею. Всі три заготівлі акуратно змішуються. Після випікання коржа зверху розкладається апельсин.
Рецепт такого кавового пирога в деяких його варіаціях передбачає желейну заливку поверх розкладених на коржі апельсинових часточок.
Для цього можна використовувати гармонійну за смаком суміш для желе в пачках, зробити заливку самостійно, використовуючи воду, соки, цукор і желатин або ж приготувати желе для тортів, заготівля для якого теж продається в сухому вигляді.
У мультиварці спробуйте приготувати яблучний торт на кефірному тісті. Виходить дуже цікаве поєднання смаків.
Складові:
Змішайте інгредієнти: борошно, соду, сіль. Розітріть масло з пудрою і яйцями, влити кефір і кави.
Змішайте все разом, потім розділіть отриману масу на дві частини.
Викладіть половину у форму, потім розподіліть тонко нарізані скибочки яблук по колу у кілька шарів.
Зверху закрийте начинку тістом, що залишилося, і поставте випікатися до готовності всіх шарів.
Рецепт можна поліпшити, якщо хвилин за 10 до готовності залити виріб збитими з цукром яєчними білками і поставити в духовку підрум’янюватися ще на 10 хвилин.
Цей рецепт може використовуватися не тільки для кавового тіста. Складові:
Приготування пирога починається з підготовки начинки. Розітріть чорницю з 4 ложками цукру і залишіть стікати сік.
Потім додайте в отриману масу крохмаль. Для тіста змішайте всі інгредієнти, що залишилися.
Викладіть більшу його частину у форму, зробивши з боків невеликі бортики, зверху розподіліть загуслу чорницю.
Покришіть залишки тіста зверху. Випікати пиріг можна як у духовці, так і в мультиварці.
Кавовий пиріг з чорносливом готується на основі рідкого тіста.
Варіант приготування схожий на пісний, бо в ньому не використовуються продукти тваринного походження:
У мисці розчинити каву у воді, мед і цукор. Борошно змішайте з содою і сіллю, додайте прянощі.
Чорнослив дрібно наріжте і змішайте з борошном і кавою. Викладіть у форму і випікайте до готовності.
Щоб вийшов шоколадно-кавовий пиріг з чорносливом, слід додати у тісто кілька ложок какао або використовувати рідку глазур для прикраси.
Дуже смачний рецепт – сметанно-кавового пирога в мультиварці. Візьміть:
Змішайте в мисці борошно, соду, сіль і склянку цукру. До отриманої суміші додайте маргарин і 2 яйця, каву, 4 ст. л. сметани. Готове тісто викладіть у форму. Можна використовувати ягідну або фруктову начинку.
Для заливки збийте 2 яйця, решту сметани, корицю і 3 ложки цукру. Залийте отриманою масою наступний корж і поставте випікатися до готовності.
За смаком такий пиріг дуже ніжний і неймовірно смачний. Якщо хочете, можна додати в заливку мед, ваніль або інші прянощі.
Пісний, але не менш смачний, кавовий пиріг готується з тіста без яєць, маргарину і молочної продукції. Як вдається отримати ніжне і розсипчасте тісто, якщо практично всі основні інгредієнти виключаються? Пісний рецепт передбачає заміну тваринних продуктів рослинними.
Начинку можна зробити з шоколаду, горіхів або будь-яких фруктів, ягід:
У мисці змішайте всі інгредієнти. Спочатку борошно просіюється і додаються сухі продукти, потім порціями вводиться рідина. Перекладіть масу в форму і поставте випікатися в мультиварці або духовці. Готовий корж розріжте навпіл уздовж. Оскільки десерт пісний, промастити ряди можна варенням, наприклад, полуничним.
Кожен наведений вище рецепт смачного десерту з додаванням в тісто кави, незалежно від того пісний він чи ні, заслуговує уваги. Готувати його можна як в мультиварці, так і в звичайній духовці. Експериментуйте з пропорціями і начинками, додавайте різні прянощі та есенції. Може, ви створите свій унікальний авторський варіант випічки.