Всього кілька десятиріч тому мало хто замислювався над тим, як правильно пити коньяк. Напій вживали із звичайної чарки і закушували тим, що було запропоновано до столу. Сьогодні ж справжні цінителі дорогого алкоголю ставляться до нього більш «шанобливо», намагаючись неспішно насолоджуватися чудовим смаком і ароматом.
Коньяк завжди вважався елітним алкогольним напоєм, який відноситься до категорії аперитивів. Смак його дивно гармонійний і поєднує в собі м’якість і приємну пекучість та залишає неповторний післясмак.
В залежності від країни походження «напій Богів», як називав коньяк французький письменник Віктор Гюго, може мати абсолютно різні смакові відтінки:
До речі, батьківщиною коньяку вважається якраз Франція. Саме тут у часи Середньовіччя винороби проявили винахідливість і вперше спробували дистилювати надлишки дорогих вин. Популярності новий спиртний напій набув після того, як потрапив на стіл самого Людовика XIV, який палко покохав його з першого ж келиха. Нескладно здогадатися, що і свою назву міцний алкоголь отримав від однойменної французької провінції – Коньяк, де починаючи з ХVIIІ ст. і донині успішно працюють елітні будинки коньяку.
Особливо цінним у всі часи вважався напій, витриманий протягом кількох років у дубових бочках. Традиційно для витримки елітного алкоголю у Франції використовуються навіть особливі дерева, які ростуть у лісах Лімузена і Тронсе, та які досягли віку не менше 8 десятиліть. Дотримання такої технології дозволяє не лише облагородити смакові якості напою, але і надати йому безлічі цілющих властивостей. Справжній коньяк завжди відрізняється насиченим золотистим або бурштиновим кольором і незмінною міцністю – не менше 40 градусів.
Безумовно, будь-який алкоголь можна вживати із звичайних чарок. Проте вважається, що отримати справжнє задоволення можна тільки в тому випадку, якщо знати, як пити коньяк правильно.
Що ж, давайте відчуємо себе справжніми естетами і поетапно розглянемо правила розпивання настільки шляхетного напою:
Тільки тепер, коли дотримані всі традиції і отримано справжнє задоволення від неповторного аромату напою, можна починати насолоджуватися вишуканим смаком.
Як правильно пити коньяк і чим закушувати – питання, які вже не один десяток років породжують безліч дискусій і суперечок. Французькі традиції говорять про те, що при вживанні благородного напою слід дотримуватися правила трьох «С»: спочатку Cofe, потім Cognac, а після – Cigare. До столу подають шоколад або м’ясний паштет і попередньо випивають чашку міцної кави, а після келиха ароматного коньяку обов’язково викурюють сигару.
У часи ж царської Росії з’явилася своя традиція закушувати аперитив скибочкою лимона. Однак справжні знавці вважають, що кислий фрукт сильно спотворює смак коньяку і не дозволяє в повній мірі відчути його післясмак.
Вважається, що з роллю закуски до вишуканого спиртного напою чудово впораються наступні продукти:
Шоколад взагалі займає особливе місце в процесі дегустації коньяку. Справжні поціновувачі напою кладуть під язик невеликий його шматочок і тільки після того, як він починає танути, роблять перший ковток з келиха.
Що стосується напоїв, то найкраще поєднання виходить, якщо запивати коньяк тоніком, апельсиновим соком або мінеральною водою без газу. Однак, згідно з французькими традиціями, вишуканий аперитив потрібно пити виключно в чистому вигляді.
Ще один популярний спосіб вживання напою багаторічної витримки – це додавання його в свіжоприготовану каву.
Існує безліч варіантів того, як правильно пити каву з коньяком, але найбільш простий і доступний рецепт виглядає так:
Пити приготований напій потрібно маленькими ковтками і відразу ж, поки він ще не встиг охолонути. Тільки так можна відчути приємне тепло і неповторний смак ароматної міцної кави.
В точності дотримуючись всіх традицій, можна чудово провести час за келихом благородного напою. Розпивання якісного багаторічного коньяку – це завжди неповторна атмосфера, прекрасний настрій і душевні бесіди. Адже справжній французький аперитив створений зовсім не для галасливих застіль, де алкоголь тече рікою, а саме для теплих, приємних зустрічей з дорогими серцю людьми.