Варення – це продукт з плодів фруктів і ягід, рідше – з овочів, приготований на цукровому сиропі. Воно повинно бути зварене таким чином, щоб зберігся по максимуму натуральний аромат, колір і корисні властивості інгредієнтів. Варення з яблук з апельсинами – відмінні ласощі для домашніх чаювань.
1 рецепт варення з яблук з апельсинами
Склад: кілограм яблук, два апельсини, кілограм цукру, склянка води, кориця на смак.
Цитрусові порізати на чотири частини разом з шкіркою, залити окропом і варити до того часу, поки не стане м’якою шкірка. Додаємо цукор, до утворення густого сиропу.
Яблука чистимо, видаляємо насінну камеру, ріжемо часточками. Бланшируемо їх у воді близько п’яти хвилин.
У сироп засипаємо яблука, варимо до готовності. В кінці додаємо корицю.
Готове варення з яблук з апельсинами можна закатати в стерилізовані банки або остудити, накрити простими кришками і поставити в холодильник.
2 рецепт – джем з яблук і апельсинів
Склад: кілограм апельсинів, яблук (білий налив), кілограм і двісті грам цукру, дві склянки води.
Апельсиново-яблучний джем готуємо так:
Цитрусові моємо, очищаємо від шкірки і плівок, ділимо на часточки. Шкірку тремо на цедру.
Яблука також чистимо, натираємо на тертці. Заливаємо водою, варимо до утворення пюре, перетираємо його через сито.
Додаємо до отриманої маси цукор, цитрусові, цедру, перемішуємо, варимо близько п’ятнадцяти хвилин, регулярно перемішуючи.
Готовий джем фасуємо в стерилізовані баночки, закорковуємо кришками.
3 рецепт – повидло з яблук і апельсинів
Інгредієнти: два кілограми яблук білий налив, один апельсин, один лимон, кілограм цукру.
Фрукти ретельно помити, просушити. Яблука почистити, нарізати часточками, також цитрусові почистити, тільки часточки ще перерізати на п’ять частин. Лимон подрібнити з допомогою ножа або блендера. Всі інгредієнти змішати, дати настоятися півгодини.
Ставимо варити фрукти, як тільки закипіли, зменшуємо вогонь. Постійно потрібно мішати. Якщо бажаєте, щоб яблучне варення з апельсинами було досить густе, то потрібно варити 45 хвилин. Якщо ні, то – півгодини.
Закатати повидло з яблук і апельсинів в чисті, сухі півлітрові баночки, попередньо простерилізовані.
Даний продукт (джем, повидло) прекрасно підходять для начинки пирогів, пиріжків і тортів, а також для прикраси десертів. А яка ніжна і смачна виходить шарлотка з яблук і апельсинів! Але ми розглянемо більш простий пиріг з використанням джему.
4 рецепт – пиріг з яблук з апельсинами
Продукти:
борошно – 300 г;
цукрова пудра – 3 ст. л.;
масло – 5 ст. л.;
вода – 3 ст. л.;
цукор – 1 склянка;
джем з яблук і апельсинів.
Тісто:
Змішуємо просіяне борошно з цукром і 4 ложками олії. В отриману борошняну крихту поступово вливаємо воду, вимішуємо до еластичності – тісто до рук не повинно прилипати. Загортаємо у плівку, ставимо на годину в холодильник.
Духовку розігріваємо до 220 градусів. Форму для випікання змащуємо маслом, розминаємо тісто по її діаметру, проколюємо виделкою в декількох місцях. Випікаємо корж 15 хвилин.
Потім на тісто викладаємо джем, рівномірно розподіляємо. Ставимо ще на 10 хвилин випікати. Готовий апельсиново-яблучний пиріг посипаємо цукровою пудрою. Подаємо до чаю або компоту.
До речі кажучи, можна ще зварити компот з яблук і апельсинів. Він чудово освіжає і тонізує в спеку. Наливаємо 3 літри води в каструлю, засипаємо туди 200 грам цукру, кладемо очищені яблука. Як тільки вода закипіла – додаємо апельсини, нарізані кружальцями. Кип’ятимо пару хвилин, вимикаємо. Через 40 хвилин розливаємо по стаканчиках і подаємо.
Секрети приготування і зберігання різних видів густого і солодкого продукту
Зберігати джеми і варення потрібно в сухому провітрюваному приміщенні, використовуючи чисту суху стерилізовану тару.
Для того щоб він був смачним і придатним до вживання, необхідно знати такі загальні правила:
Якщо цукру при приготуванні варення покладено менше ніж в рецепті, то воно може заграти або запліснявіти;
Фрукти і ягоди для варення потрібно збирати тільки в суху погоду і з однаковим ступенем зрілості;
Перед готуванням мити плоди слід під проточною питною водою, а ягоди – у друшляку, занурюючи у воду;
Щоб цукровий сироп проник в м’якоть плодів і ягід, їх чистять, видаляють кісточки, насіннєві камери, наколюють і бланшують;
Ягоди перед варінням бажано засипати цукром, тоді не потрібно здійснювати бланшування;
Для того щоб тверді фрукти стали м’якими, їх, повністю заливають сиропом, кип’ятять кілька хвилин, а потім настоюють, покривши марлею або кришкою. Цю процедуру повторюють кілька разів;
Всі види варення готуються на слабкому вогні;
Ягоди і вишню не заливають сиропом, а пересипають цукром, відставляють на кілька годин для виділення соку, потім проварюють;
Якщо хочете, щоб варення було прозорим («склоподібним»), то потрібно збільшити цикли «вистоювання – варка», а також прибирати шумову пінку;
Якщо сироп став густий і не розпливчастий, то наш продукт можна вважати готовим;
Наявність темного коричневого відтінку в сиропі означає, що варення варилося на сильному вогні або проходило тривалу термічну обробку. Такий продукт швидко зацукрюється;
Відкриту банку з продуктом слід зберігати в холодильнику, при цьому трохи присипати зверху цукром.
Готувати варення з яблук і апельсинів можна різними способами. Але найбільш цікаві та легкі ми вам розповіли. Всім приємного апетиту!