Ні для кого не секрет, що ягоди калини несуть нашому організму незаперечну користь. З них можна приготувати смачний морс або сік. А багато хто просто заварює ягідки замість чаю. А ви пробували хоч раз варення з калини? Спеціально для вас ми підібрали тільки кращі його рецепти.
Увага: є протипоказання!
Перш ніж ми почнемо вивчати рецепти варення з калини на зиму, давайте коротко зупинимось на існуючих протипоказаннях до вживання цих ягідок.
Отже, калина може завдати шкоди в таких випадках:
- при наявності хвороб печінки, серця і нирок хронічного типу;
- у разі гіпотонії, оскільки калина підвищує тиск;
- під час виношування малюка і його годування материнським молоком.
Що ж, попереджений – значить озброєний, і тепер сміливо можемо вирушити на кухню робити корисні і смачні заготовки на зиму.
Класичний рецепт
Вже традиційно почнемо з класичного варіанту приготування варення з ягід калини. Цей рецепт настільки простий у виконанні, що з ним впорається навіть починаюча господиня.
Склад:
- ягоди калини – 1 кг;
- 2 скл. очищеної води;
- 0,8 кг цукрового піску.
Приготування:
- Калину промиємо і переберемо, відокремимо від гілочок. Видалимо зіпсовані ягідки.
- Викладаємо калину в жароміцну ємність і заливаємо 1 скл. очищеної води.
- Поміщаємо посуд з ягодами в духову шафу і тушкуємо при температурній позначці 180 градусів, поки вони не стануть м’якими.
- А поки приготуємо сироп. З’єднаємо цукровий пісок з 1 скл. очищеної води і гарненько перемішаємо.
- Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Нам потрібен густий сироп однорідної консистенції.
- Виймаємо посуд з калиною з духовки і додаємо ягоди в сироп.
- Варимо на маленькому рівні конфорки варення впродовж півгодини, весь час помішуючи.
- Потім знімемо варення з плити і залишимо на шість годин.
- Потім повертаємо ємність з варенням на плиту і варимо до готовності. Не забуваємо перемішувати і знімати піну.
- Розливаємо гаряче калинове варення по банках, тільки спочатку стерилізуємо їх.
- Закатуємо кришки, перевертаємо банки догори дном і накриваємо теплою ковдрою. Залишаємо на ніч, а потім переміщуємо варення до комори на зберігання.
Запасемося вітамінами на зиму
Щоб ягідки зберегли всі свої чудодійні властивості, приготуємо варення з свіжої калини. Рецепт «через м’ясорубку» дозволить нам запастися смачним цілющим засобом на зиму, який стане справжнім порятунком при лікуванні застуди, печії і до того ж зміцнить імунітет. Увага: зберігати такі ласощі потрібно в холодильнику.
Склад:
- 1 кг ягід калини;
- 1 кг цукрового піску.
Приготування:
- Підготуємо калину: відокремимо ягідки від гілочок, переберемо їх і промиємо.
- Пропускаємо калину через м’ясорубку і засипаємо цукровим піском. Гарненько перемішуємо.
- Банки промиваємо і стерилізуємо.
- Розкладаємо ягідну масу по баночках і закриваємо щільно кришками.
Варення в мультиварці: готуємо без клопоту!
Не так давно на наших кухнях з’явилася мультиварка, і сьогодні ми вже просто не можемо без неї обходитися. Ще б, адже в цій диво-помічниці навіть можна зварити смачне варення. Спробуємо?
Склад:
- 1 кг ягідок калини;
- 0,8 кг цукрового піску;
- лимон;
- 2 скл. очищеної води.
Приготування:
- Як підготувати ягідки, ми вже знаємо.
- Очищену воду з’єднуємо з цукровим піском і розмішуємо.
- Вливаємо отриману солодку суміш в мультічашу і доводимо її до кипіння в програмі «Тушкування» під закритою кришкою. Періодично потрібно перемішувати суміш.
- Тепер додаємо в мультічашу ягідки калини, перемішуємо і варимо в цій же програмі протягом п’яти-семи хвилин.
- А поки натремо лимон разом з цедрою.
- Після закінчення зазначеного часу викладемо лимонну масу в мультічашу і проваримо варення ще протягом п’яти-семи хвилин.
- Злегка остигле варення розкладаємо по банках і закриємо їх кришками. Зберігаємо в холодильнику.
«Смачні» поради
Можна знайти велику кількість рецептів смачного калинового варення.
Перерахуємо особливо вдалі варіанти:
- варення з ягід калини з медом і гарбузом;
- з додаванням апельсинових і лимонних часточок;
- конфітюр;
- джем;
- повидло з додаванням яблук та ін.
Деякі господині не люблять робити варення з ягідок калини, тому що в них є кісточки. Насправді це не проблема. Візьміть за основу будь-який рецепт варення з калини і приготуйте без кісточок. Тільки спочатку гарненько потрібно перетерти ягідки через досить велике сито. Ви отримаєте кашку з калини однорідної консистенції і без кісточок. Потім додайте цукровий пісок і варіть на маленькому рівні конфорки, поки варення не загусне.
Як бачимо, всі рецепти варення з калини прості і доступні навіть для тих, хто ніколи не робив заготовки на зиму. А ще заморозьте кілька лоточків калини, і тоді холодним зимовим вечором ви зможете поласувати смачним і корисним калиновим напоєм. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!