Взимку нам так не вистачає вітамінів! Звичайно, овочі і фрукти ми рідко купуємо в холодну пору року. Виправити ситуацію та поповнити вітамінний запас в організмі допоможе варення з чорноплідної горобини. Дуже смачні горобинові ласощі з яблуками, сливами і кабачком – обирайте рецепт на свій смак.

Особливості варення з аронії чорноплідної

Саме так називають у наукових колах горобину чорноплідну. Про її цінні якості можна довго говорити, але мова сьогодні не про це. Наша мета – навчитися готувати смачне варення з цих чудових ягідок.

варення з чорної горобиниА почнемо ми вже традиційно з порад досвідчених господинь:

  • У першу чергу потрібно вибрати «правильні» ягоди для заготівлі. Нам потрібні щільні, однорідного кольору ягідки горобини, що мають блискучу чисту поверхню.
  • Якщо ягоди вологі або з цятками, відразу викидаємо їх, оскільки від них згодом може поширитися цвіль.
  • Плоди аронії чорноплідної відрізняються терпким гіркуватим присмаком, тому додаємо більше цукрового піску. Виходити треба з пропорцій 1,5 кг солодкого сипучого інгредієнта на 1 кг ягідок.
  • Щоб щільна оболонка ягідок злегка розм’якшилася і горобина ввібрала в себе цукровий сироп у потрібній кількості, попередньо плоди треба бланшувати.

Не бійтеся експериментувати зі смаком варення і сміливо додавайте до нього яблука, цитрусові, горіхи, сливи, кабачки, трави, та інші інгредієнти.

Цікавий факт: ягідки чорноплодки здатні запобігати утворенню жиру, особливо в області живота. Так що для тих, хто бажає схуднути, вони просто незамінні!

Варення з чорноплідної горобини: покроковий рецепт

Почнемо з класичного способу приготування горобинового варення. Заготовимо його запас, а взимку будемо ласувати неймовірно корисним і смачним джемом. Для додання нашому лакомству аромату використаємо трохи кориці.

горобинове варенняСклад:

  • 1 кг чорноплідної горобини;
  • 1,5 кг цукрового піску;
  • 2 скл. очищеної води;
  • кориця за смаком.

Приготування:

  1. Ягідки аронії переберемо і викинемо зіпсовані. Промиваємо горобину, видаляємо плодоніжки і замочуємо ягідки в холодній воді на десять хвилин. Потім викладаємо їх у друшляк, щоб позбутися від рідини.
  2. Тепер нам потрібно зварити сироп. Наливаємо в каструльку вказану в рецепті кількість очищеної води і додаємо 0,5 кг цукру.
  3. Варимо сироп, поки цукрові кристали не розчиняться повністю.
  4. Викладаємо в сироп горобинові ягоди і чекаємо, поки він закипить.
  5. Варимо ягідки, помішуючи, протягом трьох хвилин. Рівень конфорки повинен бути мінімальним.
  6. Вимикаємо плиту і залишаємо ласощі до наступного ранку. Коли варення охолоне, накриваємо каструлю.
  7. На наступний ранок ставимо горобинове варення на плиту і чекаємо, коли воно закипить.
  8. Додаємо в кипляче варення 1 кг цукрового піску, за смаком корицю і, перемішуючи його, варимо протягом двадцяти хвилин.
  9. Заздалегідь підготуємо банки: їх потрібно помити і простерилізувати разом з кришками.
  10. Розливаємо ласощі по банкам і закатуємо кришки.
  11. Перевертаємо банки догори дном і закутуємо чим-небудь теплим.
  12. Коли наше варення повністю охолоне, переміщаємо його в підвал або комору.

Невеликий секрет! Визначити готовність горобинового варення дуже просто: коли ягідки опустяться на дно, вимикаємо плиту.

Заготовляємо корисні ласощі на зиму

А тепер запасемося на зиму вітамінізованим варенням з чорноплідної горобини із яблуками. Для зручності кількість інгредієнтів зазначено в частинах, а ви можете просто вирахувати, скільки вам знадобиться цукрового піску і яблук на вагу наявних у вас ягідок горобини.

варення із горобини з яблукамиСклад:

  • 5 частин горобини чорноплідної;
  • 1 частина будь-яких яблук;
  • 2 частини очищеної води;
  • 7 частин цукру.

Приготування:

  1. Підготуємо горобинові плоди вже відомим нам способом. Яблучка промиємо й наріжемо.
  2. Беремо п’ять частин ягідок, одну частину яблук і заливаємо їх двома частинами очищеної води.
  3. На середньому рівні конфорки доводимо страву до кипіння, а потім варимо, помішуючи, протягом двадцяти хвилин.
  4. Потім додаємо в каструлю вказану в рецепті кількість цукрового піску.
  5. Доводимо наше варення до кипіння і варимо протягом двадцяти хвилин. Ви побачите, що ягідки, які лопнули, почнуть вбирати в себе сироп і будуть виглядати цільними, а не зморщеними.
  6. На поверхні буде утворюватися піна, її обов’язково потрібно акуратно знімати шумівкою.
  7. Потім чекаємо, поки варення добре охолоне, і розливаємо його по стерилізованим банкам. Закатуємо кришки.

Незвичайне горобинове варення з кабачків

Ви не повірите, але ягідки аронії просто ідеально поєднуються за смаком з кабачками. З цих інгредієнтів виходить чудове варення! Спробуйте, і ви обов’язково залишитеся задоволені результатом.

варення з горобини і кабачківСклад:

  • 1 кг аронії;
  • 1 кг кабачків;
  • 1 кг цукрового піску;
  • 2 коричні палички;
  • лимон.

Приготування:

  1. Підготуємо ягідки чорноплодки.
  2. Кабачки промиємо, очистимо від шкірки і насіння. Шаткуємо овочі дрібненькими кубиками.
  3. Чорноплодку і кабачки викладаємо в каструльку і засипаємо цукром. Акуратно перемішуємо і залишаємо на пару годинок, щоб вони пустили сік.
  4. Потім нам потрібно знову перемішати вміст каструльки і залишити ласощі ще на три години.
  5. Після закінчення трьох годин поміщаємо варення на плиту, додаємо коричні палички і свіжовіджатий сік одного лимона.
  6. Чекаємо, коли наше варення закипить, варимо його, не забуваючи перемішувати, протягом півгодини. До речі, в ньому майже не буде пінки, але якщо вона все-таки утворюється, її треба знімати.
  7. Залишаємо горобинові ласощі на всю ніч, а з ранку проварюємо його ще півгодинки і закатуємо в чисті банки, попередньо стерилізовані.

Сухе варення по-київськи

А це варення не зовсім звичайне і своїм зовнішнім виглядом, і вишуканим смаком. Воно чимось схоже на цукати. Звичайно, з його приготуванням доведеться повозитися, але ви не пошкодуєте про витрачений час.

варення по-київськиСклад:

  • 250 г аронії чорноплідної;
  • 250 г горобини червоної;
  • 0,5 кг слив;
  • 0,3 кг цукрового піску;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 300 мл очищеної води;
  • 1 г сушеної гвоздики.

Приготування:

  1. Промиваємо червону і чорноплідну горобину і розбираємо її на маленькі грона. Поміщаємо ягоди в морозильну камеру на півгодини. Це допоможе нам позбавити ягідки від гіркоти.
  2. Для сухого варення нам потрібні тверді, але не переспілі сливи. Промиваємо їх і розділяємо на дві частини. Виймаємо кісточки.
  3. Готуємо сироп. Наливаємо в каструлю очищену воду і додаємо цукровий пісок. Варимо на невеликому рівні конфорки, поки цукрові кристали повністю не розчиняться.
  4. Тепер викладаємо в сироп горобинові ягоди і сливи. Перемішуючи, варимо протягом п’яти хвилин. Пам’ятаємо, що потрібно знімати пінку, що утворюється.
  5. Знімаємо каструлю з плити і залишаємо на 3 години. Потім повторюємо всі дії ще два рази: кип’ятимо, проварюємо, остуджуємо. У результаті сливи стануть медовими, при цьому збережуть свою форму, а горобина червона придбає бурштиновий відтінок.
  6. Виймаємо з сиропу всі плоди і викладаємо їх у друшляк. Чекаємо, коли стече сироп, що залишився.
  7. Посипаємо горобину зі сливами цукровою пудрою і викладаємо на решітку в духовій шафі. Тушкуємо в ньому плоди протягом двох з половиною годин при температурному порозі 100°. Головне, щоб ягоди і сливи не пересушились.
  8. Складаємо сушені плоди в сухий посуд і щільно закриваємо. Зберігати такі ласощі можна навіть у кімнатних умовах.

Варення з чорноплодки з цитрусовими – вітамінний бум!

Досить цікавим на смак виходить варення з чорноплідної горобини з лимоном і апельсином. А про його корисні властивості і говорити не доводиться! Отже, зустрічайте рецепт неймовірно ароматного і ніжного варення.

варення з чорної горобини, лимону і апельсинуСклад:

  • 1 кг ягідок горобини чорноплідної;
  • лимон;
  • 1 кг цукрового піску;
  • 0,2 кг родзинок;
  • великий апельсин.

Приготування:

  1. Промиваємо і перебираємо чорноплодку, очищаємо ягідки від хвостиків і обсушуємо.
  2. Цитрусові обдаємо окропом і нарізаємо невеликими шматочками разом зі шкіркою. Насіння видаляємо.
  3. Пропускаємо цитрусові і ягідки через м’ясорубку.
  4. Викладаємо їх у каструлю і засипаємо цукровим піском. Додаємо попередньо вимиті родзинки і перемішуємо.
  5. Доводимо вміст каструлі на середньому рівні конфорки до кипіння, потім на маленькому вогні варимо протягом сорока п’яти хвилин. Не забуваємо перемішувати і знімати пінку.
  6. Розкладаємо ласощі по попередньо стерилізованим банкам і закатуємо. Зберігаємо десерт у погребі або коморі.

Тепер ми знаємо, як заготовити варення з чорноплідної горобини на зиму. Рецепти його цікаві і доволі прості. А як приємно взимку зігрітися чашкою гарячого чаю зі смачним і ароматним варенням! Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!