Повітряний рис – це пропарені рисові зернятка, які оброблені в процесі специфічної теплової обробки. Такий продукт часто застосовується для виготовлення солодкого рису в глазурі та дієтичних хлібців.
Як повітряний рис роблять в промислових масштабах?
В промислових масштабах, повітряний рис в меленому цукрі або в карамелі робиться за таким принципом:
Зернятка, які «вибухнули» засипають у величезний дражировочний котел;
Одночасно із завантаженням в ємність заливається цукровий сироп/патока;
Як тільки солодка субстанція рівномірно розподілиться, в казанок малими дозами засипається мелений цукор;
Процес посипання пудрою і обливання патокою повторюється 5-6 разів. За весь цей час котел не припиняє обертатися;
Спочатку використовується пудра крупного помелу, яка запобігає прилипанню зерняток, а під закінчення засипається найдрібніша фракція;
Після завершення дражування рис обсушується і покривається глазур’ю.
Корисні властивості
Калорійність промислового або домашнього повітряного рису безпосередньо залежить від того, скільки цукру, спецій, карамелі або сиропу було використано при його виготовленні. Якщо мова йде про дієтичні хлібця, то калорій в них стільки ж, скільки і у звичайній крупі. У тому випадку, коли потрібно дізнатися калорійність солодкого або солоного продукту, варто вивчити дані, нанесені виробником на упаковку з продуктом.
Смачний повітряний рис корисно їсти при таких патологіях:
алергія;
порушення в сольовому обміні;
хвороби нирок;
хронічний гастрит, який розвивається на фоні високої кислотності;
виразка шлунка;
спайковий процес в кишечнику і проблеми в роботі прямої кишки;
бронхіт і астма бронхіального типу;
відсутність або зниження апетиту;
хвороби шлунково-кишкового тракту і сечового міхура;
нестача молока при годуванні груддю;
перевтома психіки та інше.
Дізнавшись, у чому полягає користь такого продукту, буде справедливо описати і про шкоду повітряного рису, зробленого в промислових умовах.
Він заборонений при наступних станах здоров’я:
діабет;
запори;
зайва вага (допустимо споживання хлібців без цукру і добавок);
коліки кишечника і імпотенція.
Як зробити ласощі на своїй кухні?
Повітряний рис у домашніх умовах може бути використаний як самостійний десерт, так і бути доповненням до основної солодкої страви.
Для нього потрібен мінімальний продуктовий набір:
Круглозерниста крупа в кількості двох склянок;
Рослинна олія, у якої не має запаху. Її кількість буде залежати від того, який рецепт домашнього виготовлення повітряного рису був обраний, і як себе поведуть зернятка в процесі готування.
Базова інструкція того, як можна приготувати повітряний рис в домашніх умовах, виглядає наступним чином:
Спочатку рис повинен проваритися у великому об’ємі води протягом щонайменше 20 хвилин. По суті, його необхідно переварити, але не дати склеиться. Як тільки крупа досягне заданої кондиції, її відкидають на друшляк, дають стекти, і відправляють сушитися на рушник;
Потім потрібно приготувати великий лист: розігріти його в духовій шафі і вистелити пергаментом для випічки. Поверх неї тонким шаром розстеляється зварений рис, і все це ставимо в духовку на 1,5,а може і на два години. Піч повинна бути розігрітій до+80-+100 градусів;
Далі, щоб зробити повітряний десерт, потрібно розігріти в сковорідці достатню кількість рослинної олії без запаху. Її об’єм повинен бути таким, щоб зернятка в ній плавали вільно. Пам’ятайте, що чим більше масла ви будете використовувати, тим вище буде калорійність готового продукту і його ймовірна шкода для здоров’я;
Далі рецепт передбачає той самий «розрив» рису. Для цього зерна малими порціями закладають в сковороду, і буквально через мить виловлюють їх шумівкою.
Якщо виконані всі рекомендації щодо того, як вдома роблять повітряний рис, то зернятка повинні дуже швидко роздуватися. Щоб від ласощів була максимальна користь, їх потрібно гарненько просушити, розклавши на паперові серветки. За необхідності, продукт допустимо посолити або полити рідким медом.
Крупу в карамелі роблять наступним чином:
На стадії, коли зерна «розриваються» у сковорідці і відправляться на обсушування, потрібно почати готувати саму солодку заливку. Для неї потрібно 350 г карамельних цукерок і 80г маргарину;
Всі продукти нагріваються в окремій посудині до рідкого стану;
В липку масу, яка утворилася, закладаються сухі крупинки, все добре вимішується;
З рисово-карамельного складу формуються кульки. Вони викладаються на пергамент або харчовий поліетилен, і залишаються на ньому до повного висихання.
Незважаючи на видиму простоту, на практиці зробити вдома повітряні рисові ласощі – та ще задачка, яку вирішити з першого разу можуть хіба що досвідчені кухарі та кондитери. Оскільки ціна такого продукту дуже навіть прийнятна, його легше купити, ніж приготувати на своїй кухні.