Настій шипшини: вчимося готувати і застосовувати
З давніх часів люди використовували різні цілющі рослини, які володіють корисними властивостями. Одним з популярних засобів є настій шипшини, який можна приготувати в домашніх умовах. Щоб отримати користь, важливо знати, як правильно приймати цей засіб, чи є у нього протипоказання.
Настій шипшини – користь і шкода
Багатий хімічний склад шипшинки зумовлює численні корисні властивості, які допомагають боротися різними проблемами зі здоров’ям. Варто зауважити, що корисними є не тільки ягоди, але і листочки, гілочки і навіть коріння рослини.
Чим корисний настій шипшини:
- Враховуючи зміст великої кількості вітаміну С, настій шипшини рекомендується вживати для профілактики в період активного поширення простудних інфекцій. Настій шипшини допомагає підвищити захисні функції організму і впоратися з хворобою. До того ж він рекомендований при розумовій та фізичній перевтомі;
- Користь настою з шипшини обумовлена тим, що він має жовчогінну дію, тому його рекомендується вживати при холециститі;
- Сприятливо позначається на травній системі, а ще він поліпшує апетит;
- Користь настою шипшини полягає в тому, що при регулярному вживанні можна нормалізувати роботу жовчогінного міхура, а ще поліпшити роботу печінки;
- Користь шипшини, в тому числі і його настою, полягає в позитивному впливі на стінки судин і капілярів. Завдяки цьому в значній мірі знижується ризик розвитку атеросклерозу. Рекомендується вживати при недокрів’ї;
- Корисний настій шипшинки тим, що він має сечогінну дію, а значить, його рекомендується вживати при лікуванні проблем з нирками і сечового міхура;
- Сприятливо позначається він на діяльності нервової системи, допомагає впоратися з втомою та перенапруженням;
- Враховуючи багатий хімічний склад, варто сказати про те, що користь його полягає в уповільненні процесів старіння в організмі;
- Варто сказати про те, що продукт допомагає очистити організм від накопичених шлаків і токсинів. Ще відбувається очищення кровоносної системи від зайвого холестерину;
- Рекомендований настій шипшини при вагітності, оскільки він не тільки зміцнює імунітет, але і служить профілактикою залізодефіцитної анемії. Говорячи про користь настою для жінок в положенні, варто згадати про те, що наявність фолієвої кислоти і вітаміну Е важлива для профілактики виникнення вад розвитку плода. Завдяки легкій сечогінній дії допомагає при вагітності боротися з набряками.
Говорити про користь такого настою можна ще довго, оскільки це просто криниця корисних речовин. Вживаючи його для профілактики можна істотно поліпшити і зміцнити здоров’я. До того ж приймати його можна в будь-якому віці, оскільки в цьому плані обмежень немає.
Тепер потрібно поговорити про шкоду настою, оскільки важливо враховувати існуючі протипоказання і застереження:
- Враховуючи вміст аскорбінової кислоти, не можна пити настій шипшини при гастриті, виразці та інших хворобах, пов’язаних з підвищеною кислотністю;
- Протипоказання стосуються також випадків, коли є схильність до тромбоутворення, проблеми з серцево-судинною системою і знижений тиск;
- Шкоду такі ліки можуть принести при наявності захворювань печінки. Заборонено пити настій протягом тривалого часу, оскільки він пригнічує функції цього органу;
- Протипоказаний він алергікам, оскільки через велику кількість вітаміну С може з’явитися сильне подразнення. Є люди, які мають індивідуальну непереносимість продукту, а значить, їм він може принести істотну шкоду;
- Протипоказання стосуються людей зі шкірними захворюваннями, тим більше, якщо вони знаходяться в гострій стадії. В іншому випадку ситуація може посилитися;
- Шкода також полягає в тому, що він містить речовини, які негативно впливають на стан зубної емалі. Саме тому рекомендується пити його через трубочку, а потім полоскати рот чистою водою.
Як правильно настоювати?
Є кілька різних рецептів, як можна приготувати цей цілющий напій з шипшинки, розглянемо їх:
- Сухі плоди промийте, а потім залийте в термосі 2-3 ст. ложки шипшини літром гарячої води (50 градусів). Залиште все протягом 10-12 год.;
- Щоб приготувати цілющі ліки, ефективні в першу чергу при гіповітамінозі, візьміть 100 г ягід шипшинки і залийте їх невеликою кількістю окропу. Залиште на 5 хв, а потім гарненько все розімніть. Отриману масу змішайте в термосі з 1 л окропу. Залиште на протязі 12-ти годин, а потім процідіть настій;
- Настій шипшини для лікування серцево-судинних хвороб готується наступним чином: 3 ст. ложки плодів подрібніть в ступці, а потім змішайте з 1 скл. окропу. Поставте на маленький вогонь на 10 хвилин, а потім залиште в термосі на 4 години.
Як пити настій шипшини?
Відразу хотілося б сказати про те, що, перш ніж приймати настій шипшини в лікувальних цілях, рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Є кілька варіантів, вживання цих ліків:
- У холодну пору року настій шипшини рекомендується приймати для поповнення корисних речовин в організмі, а також як тонізуючий засіб. У такому разі цілющу рідину варто пити замість звичного чаю, але при цьому варто враховувати, що щоденна норма не повинна бути більше 3-х скл. на день;
- Прийом шипшинки в якості лікувального засобу слід здійснювати по 0,5 склянки перед їдою 3 рази на день. Курс становить 4-6 тижнів;
- При анемії і авітамінозі в день потрібно випивати 1,5 л. шиповничка, а курс триває 7 днів.
Тепер ви знаєте про користь і шкоду шипшини, тому обов’язково враховуйте цю інформацію.
Готуйте і приймайте настій шипшини за правилами і тоді ніяких проблем зі здоров’ям не повинно виникати.