Алича – це колючий чагарник або деревце з роду сливових. Плоди у нього бувають різного кольору (жовтого, червоного, фіолетового). За формою вони круглясті, блискучі і соковиті. Дерево дуже родюче: кількість плодів може досягати до 100 кілограм з одного дерева!
Фрукт містить багато корисних елементів: вітамін А, В, С, Е, РР, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, натрій, вуглеводи, органічні кислоти. Що найцікавіше, він, завдяки своєму кольору, має різний склад.
Наприклад, жовта алича містить велику кількість цукру, лимонну кислоту, і практично позбавлена від дубильних речовин. А от темні фрукти мають в наявності багато пектину.
Зате калорій в них мало – від 28 до 39 ккал на 100 г продукту. Завдяки цьому вона вважається хорошим дієтичним фруктом.
Даний фрукт використовується в кулінарії в багатьох стравах, наприклад, всі ми любимо і знаємо варення з аличі. Вона корисна як у свіжому вигляді, так і в сушеному, вареному і консервованому.
За допомогою соку з плодів цього фрукта організм тонізується, заповнюється водний та поживний баланс, освіжається, а також виробляються захисні функції проти вірусних захворювань, очищається кишечник, налагоджується робота шлунка.
Ось тільки потрібно бути уважними тим, у кого підвищена кислотність. Так як в деяких сортах аличі мало цукру, вони можуть бути використані для харчування діабетиків. А вміст пектинів дозволяє виводити радіонукліди, які накопичуються в організмі.
Квіточки аличі також відіграють велику роль. Їх застосування допомагає відновити нормальну роботу нирок і печінки. А масло з їх кісточок – прекрасний парфумерний додаток до різних косметичних засобів.
Найкращий десерт – це варення з аличі. Тому що, коли до вас нагрянуть несподівані гості, у вас завжди під рукою буде ось такий апетитний додаток до солодкого столу.
Використовуємо такі продукти:
Варення з аличі за цим рецептом можна готувати в духовці або на плиті. У духовці варення не пригорає, але вариться довше.
Промиваємо наші фрукти і підсушуємо. Якщо бажаєте приготувати варення з аличі без кісточки, тоді їх виймаємо. Це за вашим бажанням. Кладемо плоди в каструлю, насипаємо туди ж цукор з лимонним соком. Коли перемішали, залишаємо на дві години.
Знову перемішуємо, ставимо варити на плиті, часто помішуючи. Якщо варити в духовці, то потрібно нагріти її до 150 градусів, мішати потрібно буде тричі.
Як тільки варення закипить, додаємо спеції, доварюємо до повної готовності. Приблизно це займає близько години, а в духовій шафі – півтори години. Розливаємо варення з аличі без кісточок у банки, попередньо стерилізовані над киплячою парою або в духовці при 100 градусах. Закатуємо прокип’яченими кришками, накриваємо теплою ковдрою.
Щоб швидко вгамувати спрагу, потрібно зварити компот з аличі. Він придатний як для миттєвого пиття, так і для зимової консервації. Отже: беремо самі-самі великі плоди, які у складі не мають багато кислоти.
Цукор розраховуємо на свій смак: якщо хочете в міру солодкий, тоді на літр води беремо близько 400-500 г, а якщо більш солодкий – 800 г або кілограм.
Щоб плоди віддали весь свій смак і користь, їх треба добре помити, проколоти в кількох місцях дірочки за допомогою сірника. Викладаємо фрукти плотненько в помиті банки, трохи не дістаючи до плічок.
Розчиняємо цукор в киплячій воді, наливаємо в банки. Через п’ять хвилин зливаємо сироп в каструлю. Потім знову доводимо до кипіння, розливаємо в банки по самі краї. Закатуємо, перевертаємо банки верх дном, ставимо, щоб охололо. Якщо хочете відразу вживати, тоді просто накриваєте звичайними кришками, і чекаєте, коли охолонуть і натягнуться. Компот з аличі готовий!
Мої дітки завжди, коли сідають за стіл, просять до будь-якої поданої страви, фірмову аджику. Є безліч рецептів такого соусу, але у мене обожнюють саме аджику з аличі. Це універсальний додаток до будь-якої страви!
Для приготування нам потрібно:
Як варитися аджика з аличі? Варимо помиті плоди до м’якості. Коли охолонуть, протираємо через друшляк відразу в потрібну каструлю, в якій будемо варити. На ньому повинні залишитися кісточки і шкірка.
Готуємо спеції. Моєму всю зелень, просушуємо, нарізаємо довільно. Часник чистимо. До речі, щоб він добре чистився, потрібно замочити його у воді на кілька хвилин. Стручковий перець також промиваємо, нарізаємо.
Беремо блендер або комбайн, закидаємо туди зелень, часник, перець, сухі спеції, збиваємо в однорідну масу. Щоб було легше збивати, можна додати трохи води або нашої м’якї сливи.
М’якоть фрукта ставимо варити. Коли закипіло, закидаємо суміш спецій. Перемішали, пригасили вогонь. Щоб аджика не вийшла дуже густою, додаємо воду поступово до потрібної консистенції. Приблизно через годину знімаємо пробу. Ложку аджики наливаємо у блюдце, остужаємо. Цукор додаємо за смаком, якщо сливи у вас дуже кислі, даємо покипіти хвилин 8.
Розливаємо готову аджику. Банки використовуємо чисті стерилізовані. Після того як охолоне, заносимо у прохолодне місце.
Вино з аличі краще всього робити, використовуючи темні плоди, тоді його колір буде насичений. Фруктів беремо кілограм 5, ретельно миємо.
Вибираємо каструлю, щоб була в два рази більше, закидаємо плоди, розминаємо до утворення пюре.
Туди ж наливаємо 5 літрів води, розмішуємо. Накриваємо кришкою, ставимо на п’ять днів у тепле сонячне місце, де температура близько 20-28 градусів.
Потім дивимося, якщо м’якоть піднялася, пропускаємо через марлю. Всю рідину розливаємо по трилітрових бутлях, але по 250 мл не доливаємо. Далі в кожен бутель насипаємо 200 грам цукру, розчиняємо його. Залишаємо знову на бродіння, кришкою не накриваємо.
Десь через півтора тижня осад дріжджів осяде, знімаємо вино з нього. Накриваємо щільно кришками наші тари, щоб не проникало повітря. Шукаємо темне місце, відправляємо їх туди. На виході отримуємо вино з аличі – прозорий напій з рубіновим блиском.
Алича дійсно дуже смачний і дивовижний фрукт. Страви і напої з неї – це насиченість смаку і кольору. Вдалого приготування і приємного апетиту!