Шипшина – це троянда, яка в період цвітіння радує нас своїми ніжними бутонами і духмяним ароматом. Плоди шипшини приносять безперечну користь нашому організму. Ягоди цієї колючої рослини містять неймовірну дозу вітаміну С. Щоб заповнити вітамінний запас, потрібно пити узвар з шипшини. Рецепти смачного напою ви знайдете в нашій статті.

Отримайте максимум користі з шипшини

З плодів шипшини можна приготувати справжній вітамінізований коктейль. Якщо у вас немає часу для консервації, просто залийте сушені ягоди окропом. Через кілька годин ви насолодитеся смачним і тонізуючим напоєм з легкими нотками терпкості і кислинки.

узвар з шипшини

Традиційними підсолоджувачами для такого напою вважаються цукровий пісок і мед. А якщо додати інші ягоди, фрукти або прянощі, то ви отримаєте вибухову порцію вітамінів, корисних мікро – і макроелементів.

Як таких секретів приготування компоту з шипшини немає, але все-таки хочеться звернути вашу увагу на декілька нюансів:

  • для приготування вітамінного напою підійдуть тільки сушені плоди;
  • якщо додаємо сухофрукти, то їх потрібно пропарити окропом;
  • зі смаком шипшини прекрасно гармонують яблука, чорнослив, курага, горобина, смородина;
  • мед або цукровий пісок – вирішувати вам;
  • якщо ви готуєте консервований напій, то банки потрібно стерилізувати;
  • для надання напою оригінального смаку можна додати цитрусову цедру або улюблені прянощі.

Закрутить осінь у вальсі

Осінь – пора, коли ми починаємо хандрити, та й хвороби атакують з усіх боків. У цей період організм потребує підтримки, як ніколи. Ми будемо готувати вітамінний компот із яблук та шипшини. Рецепт вас приємно здивує своєю простотою. А щоб компот вийшов надзвичайно смачним і ароматним, підключаємо фантазію і додамо кілька секретних інгредієнтів.

Склад:

вітамінний компот із яблук та шипшини

  • 4 яблука;
  • кілька жмень плодів шипшини;
  • гілочка горобини;
  • 0,2 кг слив;
  • глід – 15-20 ягід;
  • 1 скл. цукрового піску;
  • 3 ст. л. меду.

Приготування:

  1. Як бачите, в цьому компоті ми зібрали різні ягоди, які сміливо можна назвати джерелом вітамінів.
  2. Для початку підготуємо сливи. Краще брати плоди пізніх сортів. Промиємо їх та просушимо.
  3. Тепер відправимо в душ яблука. Можна їх поверхню обробити щіточкою або зрізати шкірку.
  4. Яблука наріжемо шматочками, видалимо перетинки і кісточки. Дуже дрібно нарізати їх не потрібно.
  5. Візьмемо червону горобину, помилуємося її красою.
  6. Тепер знімемо з гілочки ягоди, промиємо їх і просушимо.
  7. За аналогією підготуємо ягоди шипшини і глоду.
  8. Сушені плоди промивати теж необхідно, щоб прибрати частинки пилу.
  9. Всі підготовлені інгредієнти викладаємо в каструлю.
  10. Наливаємо п’ять літрів теплої кип’яченої води і ставимо каструлю на вогонь.
  11. Як тільки на поверхні компоту з’являться грайливі бульбашки, додаємо мед і цукровий пісок.
  12. Все гарненько розмішуємо.
  13. Проварюємо компот на мінімальному вогні приблизно 15-20 хвилин.
  14. Відставляємо його бік і остуджуємо.
  15. Перед подачею до столу вітамінний коктейль можна процідити.

Природна панацея від застуди

Існує думка, що впоратися з простудними захворюваннями, нирковими недугами і зниженим імунітетом допомагає компот із сушеної шипшини. Рецепт дозволить вам правильно розрахувати пропорції і приготувати воістину цілющий напій. Мед можна замінити цукровим піском. Маленька хитрість: щоб лимонна цедра не гірчила, кислий плід слід обдати окропом.

компот з шипшини від застуди

Склад:

  • 6 ст. л. сушених ягід шипшини;
  • 1 ст. л. ромашкового цвіту;
  • 6 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. сушених яблук;
  • 1 лимон;
  • 8 скл. води.

Приготування:

  1. Традиційно підготуємо всі необхідні інгредієнти.
  2. Плоди шипшини переберемо, звільнюємо їх від сухих гілочок.
  3. Викладемо ягоди шипшини в піалу і ретельно промиваємо.
  4. Лимон обшпаримо окропом і потримаємо в гарячій воді приблизно 10 секунд.
  5. Просушуємо лимон і нарізаємо його рівноцінними кільцями.
  6. Сушені яблучні дольки і ромашковий цвіт викладемо в окрему піалу.
  7. Порада: якщо сухофрукти ви заготовляли самі, то краще їх промити водою.
  8. Викладаємо всі інгредієнти в товстостінний посуд і заливаємо водою.
  9. Ставимо компот на плиту і доводимо до стану кипіння.
  10. Проварюємо компот після закипання рівно 7 хвилин.
  11. Відставляємо каструлю і додаємо мед.
  12. Все активно розмішуємо. Мед повинен повністю розчинитися.
  13. Протягом години настоюємо компот, проціджуємо і подаємо до столу.
  14. Дегустатори оцінять вишуканий смак, неперевершений аромат і незаперечну користь цього цілющого напою.

Вітаміни в коморі

Традиційно з плодів шипшини готують чай. Деякі господині варять узвар з шипшини на зиму. Його рецепт ви зможете відшукати без проблем. Головне – запам’ятати два важливих моменти: ємності для консервації і кришки потрібно стерилізувати, а компот розливати в банки в киплячому вигляді.

Щоб банки не лопалися, залиште компот до повного остигання в теплі, а вже потім можете відправляти його на зберігання в комору. Ще один нюанс: такий напій виходить занадто концентрованим, тому перед подачею його краще розбавити водою.

компот з шипшини на зиму

Склад:

  • 750 мл води;
  • 1/3 ч. л. лимонної кислоти;
  • 150 г цукрового піску;
  • 0,2 кг ягід шипшини.

Приготування:

  1. Нас чекає копітка робота. Якщо ви готові, почнемо. Почнемо з промивання ягід шипшини.
  2. Після цього акуратно розріжемо кожен плід навпіл, вичистимо кісточки і ворсинки.
  3. Ще раз ретельно промиємо шипшину і відкинемо її на друшляк.
  4. Викладаємо підготовлені ягоди в товстостінний посуд.
  5. Заливаємо водою. Відразу ж додаємо лимонну кислоту і цукровий пісок.
  6. Доводимо компот до стану кипіння.
  7. Тепер накриваємо посуд кришкою і рівно 15 хвилин проварюємо на мінімальному вогні.
  8. Киплячий компот акуратно розливаємо в банки і закатуємо кришки.
  9. Ставимо банки в затишне місце догори дном.
  10. Накриваємо їх пледом або ковдрою.
  11. У такому вигляді залишимо компот до повного охолодження.

Шипшина славиться своїми корисними властивостями. Ви можете на своїй ділянці виростити сліпучої краси чагарник. А восени ваші старання по догляду за рослиною будуть винагороджені ароматними, корисними і смачними ягодами. Готуйте компоти, чай або консервацію з шипшини. Такої ударної дози вітамінів ваш організм ще не отримував. Приємного апетиту!