Шипшина – це троянда, яка в період цвітіння радує нас своїми ніжними бутонами і духмяним ароматом. Плоди шипшини приносять безперечну користь нашому організму. Ягоди цієї колючої рослини містять неймовірну дозу вітаміну С. Щоб заповнити вітамінний запас, потрібно пити узвар з шипшини. Рецепти смачного напою ви знайдете в нашій статті.
Отримайте максимум користі з шипшини
З плодів шипшини можна приготувати справжній вітамінізований коктейль. Якщо у вас немає часу для консервації, просто залийте сушені ягоди окропом. Через кілька годин ви насолодитеся смачним і тонізуючим напоєм з легкими нотками терпкості і кислинки.
Традиційними підсолоджувачами для такого напою вважаються цукровий пісок і мед. А якщо додати інші ягоди, фрукти або прянощі, то ви отримаєте вибухову порцію вітамінів, корисних мікро – і макроелементів.
Як таких секретів приготування компоту з шипшини немає, але все-таки хочеться звернути вашу увагу на декілька нюансів:
- для приготування вітамінного напою підійдуть тільки сушені плоди;
- якщо додаємо сухофрукти, то їх потрібно пропарити окропом;
- зі смаком шипшини прекрасно гармонують яблука, чорнослив, курага, горобина, смородина;
- мед або цукровий пісок – вирішувати вам;
- якщо ви готуєте консервований напій, то банки потрібно стерилізувати;
- для надання напою оригінального смаку можна додати цитрусову цедру або улюблені прянощі.
Закрутить осінь у вальсі
Осінь – пора, коли ми починаємо хандрити, та й хвороби атакують з усіх боків. У цей період організм потребує підтримки, як ніколи. Ми будемо готувати вітамінний компот із яблук та шипшини. Рецепт вас приємно здивує своєю простотою. А щоб компот вийшов надзвичайно смачним і ароматним, підключаємо фантазію і додамо кілька секретних інгредієнтів.
Склад:
- 4 яблука;
- кілька жмень плодів шипшини;
- гілочка горобини;
- 0,2 кг слив;
- глід – 15-20 ягід;
- 1 скл. цукрового піску;
- 3 ст. л. меду.
Приготування:
- Як бачите, в цьому компоті ми зібрали різні ягоди, які сміливо можна назвати джерелом вітамінів.
- Для початку підготуємо сливи. Краще брати плоди пізніх сортів. Промиємо їх та просушимо.
- Тепер відправимо в душ яблука. Можна їх поверхню обробити щіточкою або зрізати шкірку.
- Яблука наріжемо шматочками, видалимо перетинки і кісточки. Дуже дрібно нарізати їх не потрібно.
- Візьмемо червону горобину, помилуємося її красою.
- Тепер знімемо з гілочки ягоди, промиємо їх і просушимо.
- За аналогією підготуємо ягоди шипшини і глоду.
- Сушені плоди промивати теж необхідно, щоб прибрати частинки пилу.
- Всі підготовлені інгредієнти викладаємо в каструлю.
- Наливаємо п’ять літрів теплої кип’яченої води і ставимо каструлю на вогонь.
- Як тільки на поверхні компоту з’являться грайливі бульбашки, додаємо мед і цукровий пісок.
- Все гарненько розмішуємо.
- Проварюємо компот на мінімальному вогні приблизно 15-20 хвилин.
- Відставляємо його бік і остуджуємо.
- Перед подачею до столу вітамінний коктейль можна процідити.
Природна панацея від застуди
Існує думка, що впоратися з простудними захворюваннями, нирковими недугами і зниженим імунітетом допомагає компот із сушеної шипшини. Рецепт дозволить вам правильно розрахувати пропорції і приготувати воістину цілющий напій. Мед можна замінити цукровим піском. Маленька хитрість: щоб лимонна цедра не гірчила, кислий плід слід обдати окропом.
Склад:
- 6 ст. л. сушених ягід шипшини;
- 1 ст. л. ромашкового цвіту;
- 6 ст. л. меду;
- 1 ст. л. сушених яблук;
- 1 лимон;
- 8 скл. води.
Приготування:
- Традиційно підготуємо всі необхідні інгредієнти.
- Плоди шипшини переберемо, звільнюємо їх від сухих гілочок.
- Викладемо ягоди шипшини в піалу і ретельно промиваємо.
- Лимон обшпаримо окропом і потримаємо в гарячій воді приблизно 10 секунд.
- Просушуємо лимон і нарізаємо його рівноцінними кільцями.
- Сушені яблучні дольки і ромашковий цвіт викладемо в окрему піалу.
- Порада: якщо сухофрукти ви заготовляли самі, то краще їх промити водою.
- Викладаємо всі інгредієнти в товстостінний посуд і заливаємо водою.
- Ставимо компот на плиту і доводимо до стану кипіння.
- Проварюємо компот після закипання рівно 7 хвилин.
- Відставляємо каструлю і додаємо мед.
- Все активно розмішуємо. Мед повинен повністю розчинитися.
- Протягом години настоюємо компот, проціджуємо і подаємо до столу.
- Дегустатори оцінять вишуканий смак, неперевершений аромат і незаперечну користь цього цілющого напою.
Вітаміни в коморі
Традиційно з плодів шипшини готують чай. Деякі господині варять узвар з шипшини на зиму. Його рецепт ви зможете відшукати без проблем. Головне – запам’ятати два важливих моменти: ємності для консервації і кришки потрібно стерилізувати, а компот розливати в банки в киплячому вигляді.
Щоб банки не лопалися, залиште компот до повного остигання в теплі, а вже потім можете відправляти його на зберігання в комору. Ще один нюанс: такий напій виходить занадто концентрованим, тому перед подачею його краще розбавити водою.
Склад:
- 750 мл води;
- 1/3 ч. л. лимонної кислоти;
- 150 г цукрового піску;
- 0,2 кг ягід шипшини.
Приготування:
- Нас чекає копітка робота. Якщо ви готові, почнемо. Почнемо з промивання ягід шипшини.
- Після цього акуратно розріжемо кожен плід навпіл, вичистимо кісточки і ворсинки.
- Ще раз ретельно промиємо шипшину і відкинемо її на друшляк.
- Викладаємо підготовлені ягоди в товстостінний посуд.
- Заливаємо водою. Відразу ж додаємо лимонну кислоту і цукровий пісок.
- Доводимо компот до стану кипіння.
- Тепер накриваємо посуд кришкою і рівно 15 хвилин проварюємо на мінімальному вогні.
- Киплячий компот акуратно розливаємо в банки і закатуємо кришки.
- Ставимо банки в затишне місце догори дном.
- Накриваємо їх пледом або ковдрою.
- У такому вигляді залишимо компот до повного охолодження.
Шипшина славиться своїми корисними властивостями. Ви можете на своїй ділянці виростити сліпучої краси чагарник. А восени ваші старання по догляду за рослиною будуть винагороджені ароматними, корисними і смачними ягодами. Готуйте компоти, чай або консервацію з шипшини. Такої ударної дози вітамінів ваш організм ще не отримував. Приємного апетиту!