Вино не випадково називають «напоєм Богів», адже про його властивості, смак і запах складалися легенди. І сьогодні ми продовжуємо віддавати данину цьому напою, куштуючи в Храмі в якості крові Христа червоне вино «Кагор». За особливо і не дуже урочистими випадками вирушаємо в магазин за покупкою, не зовсім добре собі уявляючи, як правильно вибрати хороше вино.
Звичайно, у всіх тонкощах вибору здатний розібратися тільки досвідчений сомельє, але навіть далека від алкогольної продукції людина знає, що вино може бути сухим, напівсухим, солодким і напівсолодким. Однак, не кожен знає, що справжні знавці вважають, що ніяким «напів» місця на вашому столі бути не повинно.
Справа в тому, що напівсолодкий напій вимагає додавання штучних консервантів, тоді як сухий і солодкий аналоги не вимагає подібних дій.
В сухому спиртному немає цукру, тому і ризик того, що воно забродить, зведений до нуля. В солодкому вині в якості природного консерванту виступає цукор. Якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я, поверніть на полицю напівсолодкий напій, як це роблять жителі європейських та інших країн.
Яке вино краще вибрати? Необхідно врахувати закуски і страви, які будуть присутні на вашому столі. Напій червоного кольору буде ідеально гармоніювати з м’ясом, а біле вино підійде до риби і морепродуктів. Якщо передбачається велика різноманітність страв, то краще купити рожеве чи не занадто повнотіле сухе спиртне.
Справжнє, непідробне вино завжди має вказівку з якого сорту винограду воно було виготовлене. Наприклад, червоне отримують з чорного винограду. Хороший приклад – виноград Піно нуар, з нього виробляють бургундські вина.
Для виготовлення напою білого кольору використовується білий виноград, наприклад, виноград Совіньон Блан, Семільон та ін. Рожеве вино може стати результатом бродіння ягід обох сортів.
Тому, беручи пляшку в руки, шукайте на етикетці інформацію про сорт винограду, з якого цей напій виготовлений. Якщо написано: Виготовлено з найкращих сортів винограду, краще поверніть пляшку на місце, так як швидше за все, для отримання цього напою використовувалися неякісні браковані ягоди.
Вважається, що справжньє спиртне завжди має витримку і чим вона більше, тим цінніше напій. У більшості випадків так воно і є і ті винарні, які дорожать своєю репутацією, не продають червоне вино протягом двох років з дня його виробництва.
Такі сорти, як Каберне, Зінфандель і Піно нуар особливо потребують витримки, так вона допомагає їм повною мірою розкрити свій смак. Однак, здебільшого білим та ігристии винам не потрібне «старіння». Виняток становлять шампанське і солодкі десертні вина.
Крім цього, варто звернути увагу і на матеріал тари, в якій напій «визрівав». Зрозуміло, що гарне спиртне не будуть зберігати в пластиці або картонних коробках, а стануть використовувати для цього дубові бочки.
Як можна вибрати хороше недороге вино? Якщо ви зовсім не розбираєтеся в цьому напої, вирушайте в спеціалізований магазин, де працюють досвідчені продавці, здатні все розповісти і допомогти зробити правильний вибір.
Однак, і в супермаркеті можна знайти шедевр серед звичайного контрафакту і відрізнити від підробки хороший напій. По-перше, не звертайте увагу на пляшки, ціна на які нижче 100 гривень. Якісне спиртне просто не може коштувати так дешево. По-друге, зверніть свій погляд на колір скла пляшки: краще, якщо він буде темним.
Пробка може бути виготовлена як з пластику, так і з коркового дерева. Не страшно, якщо для того, щоб відкрити пляшку, вам знадобилося відкрутити металеву кришку. А от якщо ви чуєте від пробки затхлий запах, то вино напевно вже зіпсувалося і пити його не можна.
Знову уважно перечитайте інформацію на етикетці: крім сорту винограду і часу його збору на ній мають бути всі дані про виробника. Тобто яка країна є імпортером, яка фірма займається виробництвом, її адреса, телефон.
Відсутність цієї інформації має поставити вас в безвихідь: адже якщо невідомо хто і де цей напій зробив, як можна судити про його якість?
Як можна вибрати гарне червоне вино? Зробіть ставку на країну-виробника. Якісні червоні вина роблять у Франції, Італії, Іспанії, Аргентині і Чилі. Етикетка не повинна «кидатися в очі» і бути надто барвистою – чим скромніше, тим краще.
Переконайтеся, що пробка складає зі скляними стінками горлечка єдине ціле – не випирає і не просідає. Уважно розгляньте її при хорошому світлі: якщо вона пофарбована вином, значить воно зберігалося правильно – в лежачому положенні, що забезпечувало постійне її змочування.
В іншому випадку пересохлий матеріал буде сприяти попаданню всередину тари повітря, що згубно позначиться на якості її вмісту.
Як можна вибрати хороше сухе вино? Хороші сухі вина роблять в Німеччині, Австрії, Англії та Новій Зеландії. Добре, якщо в магазині ви зможете спробувати вино, перш ніж його купити.
Якщо такої можливості немає, направте пляшку на світло і різко переверніть її шийкою вниз: в якісному спиртному не повинно бути осаду, або допускається зовсім невелика його кількість.
Якщо дані про сорт винограду і якість ховаються під незрозумілими сполученнями літер, то вибирайте той напій, перша буква якого на етикетці знаходиться ближче до початку алфавіту. А чим більше буде таких букв, тим якісніше буде напій.
Тепер ви знаєте, як не помилитися і вибрати хороший напій до вечері або обіду. Приємного вам проведення часу!