А яблука падали, падали яблука… наш народ не встигав складати пісні про ці чудові наливні плоди. Ньютону впало яблуко на голову, і він відкрив новий фізичний закон. Господині ж встигли відкрити вишуканий аромат і неповторний смак цього плоду. Начинка для пиріжків з яблук – насолода для кондитера і ласуна.
Коротко про головне: як приготувати начинку з яблук для пиріжків?
Мабуть, начинка зі свіжих яблук для пиріжків – найпростіші ласощі, які відомі кулінарному світу. Ароматні та соковиті кисло-солодкі плоди завжди радують своїм вишуканим смаком гурманів. Яблука дуже корисні, але зараз не про це. Традиційно цей фрукт використовується в приготуванні шарлотки, штруделя і пиріжків.
Приготувати начинку з сирих яблук дуже просто: достатньо перетворити їх в пюре і підсолодити цукровим піском.
Але існують і більш складні варіанти яблучних начинок:
- карамелізовані;
- шоколадні;
- пряні.
Начинка з яблук для пиріжків в духовці повинна готуватися виключно з попередньо оброблених плодів. Так стверджують одноголосно кондитери. Це пов’язано з тим, що під час тривалої термообробки яблука почнуть виділяти сік, він витече, а ви засмутитеся. По-перше, пироги підгорять, по-друге, деко довго доведеться відмивати.
Кілька хитрощів допоможуть вам перетворити, як за помахом чарівної палички, звичні пиріжки з яблучною начинкою у вишуканий десерт:
- якщо ви використовуєте сиру начинку, то ідеальний варіант – штрудель або відкритий пиріг;
- для шарлотки підійдуть яблучні дольки;
- подрібнювати яблука можна на тертці або в блендері;
- якщо ви хочете розм’якшити плоди спокуси, тоді обсмажте їх у вершковому маслі, додавши за смаком цукровий пісок або пудру;
- вишуканий смак яблук підкреслить кориця;
- краще покласти паличку кориці, але на крайній випадок підійде і порошок;
- доповнити смак яблучної начинки можна мускатом, мигдалем або імбиром;
- яблука і фініки – божественне поєднання солодкості та смаку;
- лимонний сік освітлить яблука, а цедра – додасть їм екстравагантний аромат.
Простіше не буває!
Як готується найпростіша начинка для пиріжків з яблук? Рецепт такого наповнювача ми зараз розповімо. А готувати ми будемо яблука в сирому вигляді, тому багато часу не знадобиться.
Склад:
- 1-2 шт. яблук;
- цукровий пісок і порошок кориці – за смаком.
Приготування:
- Візьмемо кошик, підемо в сад і зберемо врожай. В принципі, і в супермаркеті таким же чином ми наберемо яблук.
- Проведемо водні процедури.
- Знімемо шкірку за допомогою овочерізки.
- Тепер розділимо яблуко на частини, видаляючи кісточки, перетинки і плодоніжку.
- Блендер в допомогу. Підійде і кухонний комбайн. За секунди яблуко перетвориться в пюре.
- Перекладемо нашу масу в скляний посуд і посиплемо цукровим піском.
- Рівень солодкості регулюйте по власному смаку.
- Буквально на пару хвилин помістимо яблучне пюре в мікрохвильову піч. Воно трохи розм’якшиться.
- Тепер все перемішаємо і додамо трохи порошку кориці.
- Після додавання цукру яблучне пюре стане дуже соковитим, тому забруднемо злегка руки й відіжміть зайвий сік.
- Ось і все: можемо ліпити пиріжки.
Карамельні яблука: заборонений плід завжди солодкий
Така оригінальна начинка ідеально підійде для штруделя. Ароматні яблука в карамельному сиропі вб’ють наповал будь-якого гурмана, та й ласун випробує таке гастрономічне задоволення, що раніше йому і не снилося. Як зробити начинку з яблук для пиріжків? Та дуже просто. До речі, і в пироги можна покласти таку начинку, але за однієї умови: на тісті потрібно зробити хороший герметичний шов.
Склад:
- 0,7 кг яблук;
- 150 г цукрового піску;
- ¼ скл. згущувача для їжі;
- мускат і кориця – по смаку;
- сік 1 лимона.
Приготування:
- Згадаймо основи арифметики. 700 г яблук має у нас вийти в очищеному вигляді. Відповідно, в первозданному вигляді нам знадобиться близько 1 кг яблучних плодів.
- Тепер промиємо яблука і подрібнимо їх на часточки.
- Сподіваємося, що видалення кісточок і перетинок – це загальновідомі факти.
- Викладемо яблучні дольки в глибоку піалу і заллємо окропом.
- Бланшування – кращий спосіб розм’якшити яблука. 5-10 хвилин буде цілком достатньо.
- В жароміцний посуд викладемо прянощі, цукровий пісок і загусник.
- Невелика довідка: роль згущувача може зіграти крохмаль або просіяне борошно.
- Додамо трохи води і почнемо варити сироп.
- Бурштиновий відтінок і густота – перші ознаки готовності сиропу.
- Просушимо яблучні дольки після бланшування і викладемо їх в сироп.
- Протягом декількох хвилин проваримо яблука, акуратно перемішуючи начинку лопаткою, інакше привабливі часточки перетворяться на кашу.
Начинку перед використанням потрібно остудити. При зниженні температури в’язкі властивості сиропу тільки посиляться.
Сподобалася ідея? Тоді не відкладайте на потім приготування домашньої випічки. Побалуйте своїх домочадців. На це потрібно витратити трохи часу і сил. Зате задоволені обличчя, посмішки і похвали домашньої дегустаційної комісії стануть для вас нагородою найвищої проби. Приємного апетиту!