Зацукрований мед – це продукт, цілком придатний в їжу. Єдина незручність полягає в тому, що його вже не додати у випічку. Так їсти продукт бджільництва в рідкому стані набагато більш естетично і комфортніше. Так, чи інакше, потреба повернути йому колишню форму виникає у кожної господині. І тут починають з’являтися питання за питанням: як це робиться, в якій посудині, а, головне, чи можна взагалі топити ласощі при високих температурах?
Перетворення тягучої цілющої солодощі в дуже густу або тверду субстанцію – процес цілком логічний, очікуваний і природний.
На швидкість його протікання впливає кілька чинників:
Тепер про те, як можна перевірити зацукрований мед на його натуральність. Якщо процес кристалізації протікає вкрай повільно, і продукт переходить у тверду форму через багато часу, є сенс підозрювати наявність у ньому численних сторонніх компонентів.
Перед тим як вперше в житті розтопити зацукрований мед, буде корисно дізнатися про наступне:
Враховуючи все це, зберігати тягучу масу слід в керамічній або скляній тарі, не в холодильній шафі, а при температурі, рівній 21-27 градусів.
В процесі розтоплення зацукрованого продукту не слід робити такі невірні вчинки:
Мабуть, це самий безпечний і доступний варіант того, як зацукрований мед швидко зробити рідким. У ході всієї процедури важливо відстежувати температуру води – вона не повинна підніматися вище 40-ка градусів.
Отже, влаштувати меду лазню можна наступним чином:
Навіть при такому делікатному способі рекомендуємо за один раз розтопити стільки продукту, скільки ви зможете з’їсти найближчим часом. Піддавати продукт багаторазовому розтопленню – значить позбавляти його корисних і цілющих властивостей.
Ще один варіант того, що треба робити з зацукрованим медом, полягає в його підігріві біля батареї центрального опалення. Зрозуміло, що в цьому випадку в рідкий стан він прийде нешвидко, зате вдасться по максимуму зберегти його вихідні якості.
Це електричний пристрій, який здатний зробити мед рідким без вашої безпосередньої участі. Досвідчені бджолярі називають його «медогрійкою».
Принцип роботи простий: якщо не вдалося реалізувати продукт до його зацукровування, доводиться повертати йому товарний вигляд, тобто, розтоплювати. А оскільки мова йде про великі обсяги, то робити це за допомогою батареї або водяної лазні не має ніякого сенсу.
Декристаллизатор має суцільну гріючу поверхню, завдяки чому продукт нагрівається рівномірно.
Індикатор температури не допускає його перегріву, і пасічнику залишається лише перевірити готовність меду через відповідний період часу.
Під завісу трохи про те, як правильно вчинити, якщо продукт бджільництва затвердів прямо в сотах.
В принципі, їх можна просто з’їсти вприкуску з чаєм або теплим молоком, випльовуючи, ясна річ, самі соти. Якщо такий малоестетичний варіант вас не приваблює, припустимо розтопити зацукрований мед в сотах наступним чином: покладіть його в теплу воду, приблизно 40 градусів, і чекайте, поки мед повністю витече з сот, а віск залишиться на місці. Потім ця солодка водичка може бути використана для підсолоджування напоїв і лікарських відварів.
Смачних вам десертів і солодкого медку!