Як смачно приготувати брюссельську капусту: прості рецепти
Незважаючи на те, що брюссельська капуста дуже корисна, багато господинь не люблять її готувати з-за специфічного смаку цього овоча. А даремно! Знаючи кілька простих кулінарних секретів, ви зможете створити страву, що по достоїнству оцінять всі ваші домочадці. Як смачно приготувати брюссельську капусту? Читайте наші рецепти.
3 секрети смачної брюссельської капусти:
- Вибирайте невеликі качани капусти, оскільки вони рідко володіють гірким смаком.
- Щоб позбутися гіркоти, залийте капусту холодною відфільтрованою водою і доведіть до кипіння. Потім злийте рідину і додайте чисту воду. А тепер можна варити капусту до готовності.
- Щоб гіркота пішла при обсмажуванні овоча, розріжте качани навпіл.
Корисний гарнір для всієї родини
Набридли звичні гарніри з картоплі, рису і макаронів? Давайте внесемо різноманітність у своє сімейне меню і розглянемо, як смачно приготувати брюссельську капусту заморожену в духовці.
Склад:
- 0,5 кг. брюссельської капусти;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2 ст. л. оливкової олії ;
- сіль;
- перчик мелений чорний.
Приготування:
- Спочатку розморозимо і промиємо брюссельську капусту, обсушим її.
- Беремо жароміцну форму і викладаємо в неї капусту. Приправляємо овоч сіллю і перчиком, додаємо оливкову олію.
- Видавлюємо через прес зубчики часнику і все перемішуємо.
- Відправляємо капусту в духовку і запікаємо протягом сорока хвилин при температурній позначці 180 градусів. Увага: періодично перемішуємо капусту, інакше вона може пропектися нерівномірно.
- Ось і все: наш корисний і смачний гарнір готовий!
Брюссельська капуста, обсмажена з шинкою
А це страва ідеально підходить на друге. Готувати її нескладно, головне – попередньо відварити капусту. Неповторний аромат і вишуканий смак страви додасть біле сухе вино.
Склад:
- 0,8 кг. брюссельської капусти;
- 150 г. шинки;
- 250 мл. сухого білого вина;
- цибуля;
- 5 ст. л. сухарів для панірування;
- 100 г. сиру сорту «Пармезан»;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- сіль;
- перчик мелений.
Приготування:
- Промиємо і зваримо брюссельську капусту. Як це робити правильно, ми вже з вами знаємо.
- Цибулину «раздінемо» і подрібнимо кубиками. Пасеруємо цибулю на оливковій олії до золотистого відтінку.
- Додамо в сковороду вино і тушкуємо в ній цибулю протягом десяти хвилин. Рівень конфорки повинен бути мінімальним.
- Сир натираємо. До речі, «Пармезан» можна замінити будь-яким іншим твердим сиром.
- Додамо в сковороду сир, сухарі для панірування, капусту, перчик і сіль. Перемішуємо і тушкуємо 5-7 хвилин.
- Шинку шаткуємо тоненькими скибочками і викладаємо поверх всіх інгредієнтів.
- Накриваємо кришкою сковороду і тушкуємо все разом буквально дві – три хвилини, а потім вимикаємо конфорку. Можна подавати страву до столу.
Варимо вітамінний овочевий супчик
Суп з брюссельської капусти і квасолі – справжнє джерело вітамінів. До того ж така перша страва має неймовірний смак і аромат. Порада: замочіть квасолю на ніч, і тоді вона звариться швидше і буде м’якою.
Склад:
- 150 г. брюссельської капусти;
- 100 г. квасолі;
- морква;
- 2 картоплини;
- 1 шт. цибулі-порею;
- половинка фенхелю;
- невеликий болгарський перчик;
- зелень;
- сіль;
- оливкова олія;
- перчик мелений чорний.
Приготування:
- Квасолю промиваємо і ставимо варитися. Увага: до додавання інших інгредієнтів квасолю потрібно проварити сорок хвилин.
- А поки займемося іншими овочами. Промиємо їх, цибулю і болгарський перчик наріжемо, а моркву натремо. Кріп подрібнимо.
- Пасеруємо цибулю з морквою на оливковій олії до м’якості, а потім додаємо до них перець і фенхель. Обсмажуємо все разом кілька хвилин.
- Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками.
- Капусту очищуємо від верхніх листочків і розрізаємо на чотири частини.
- Зелень промиваємо і подрібнюємо.
- В каструлю, де вариться квасоля, доливаємо воду, солимо і доводимо до кипіння.
- Викладаємо до квасолі картоплю і брюссельську капусту, через десять хвилин – зелень, а через п’ять хвилин – пасеровані овочі.
- Приправимо супчик меленим перцем і проваримо кілька хвилин.
- Перед подачею на стіл суп потрібно настояти 15 хвилин.
Капустяне пюре для дієтичного раціону
Пюре з брюссельської капусти можна сміливо включити в дієтичний раціон. Та й діткам від року багато мами дають таку страву. Корисно, поживно і смачно!
Склад:
- 150 г. капусти брюссельської;
- 1 ч. л. оливкової олії;
- за смаком сіль.
Приготування:
- Відварюємо брюссельську капусту до готовності в підсоленій воді.
- Готову капусту перетираємо через сито в пюре. Можна скористатися блендером.
- Введемо в пюре оливкову олію і перемішаємо його круговими рухами. Готово!
Пікантна заготівля з капусти
Багато господинь роблять заготовки з брюссельської капусти на зиму. Мабуть, найпростіший спосіб – маринування овочів. Пам’ятаємо, що банки обов’язково потрібно стерилізувати.
Склад:
- 0,4 кг. капусти брюссельської;
- 3-4 горошинки чорного перчика;
- 1,5 ст. яблучного оцту;
- 1 л. відфільтрованої води;
- ¼ ст. л. насіння жовтої гірчиці;
- 2-3 горошини перчика духмяного;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2-3 листочки лавра;
- 70 г. цукру – піску;
- 25 г. солі.
Приготування:
- Підготуємо капусту: очистимо її від бурих листочків, якщо такі є. Потім розріжемо кожен качан на дві рівні частини і викладемо в друшляк.
- Промиємо овоч теплою водою і почекаємо, поки вся рідина стече, а капуста просохне.
- Підготуємо усі потрібні нам інгредієнти.
- Відварюємо овоч у злегка солоній воді, потім викладаємо друшляк і обсушуємо.
- Розкладаємо капусту по банках (обов’язково стерилізованих) і додаємо зубчики часнику.
- А в цей час приготуємо маринад. З’єднаємо прянощі з цукром і відфільтрованою водою, доведемо до кипіння і додамо оцет.
- Проваримо маринад п’ять хвилин і заллємо ним капусту.
- На поверхні утворюються бульбашки, і нам потрібно видалити їх шумівкою. Потім закатуємо банки, перевертаємо їх і закутуємо.
- Через добу переміщуємо консервацію у прохолодне місце. А спробувати мариновану капусту ви можете вже через два дні.
Ми розглянули з вами прості рецепти страв із брюссельської капусти. Звичайно, варіантів її приготування набагато більше. Якщо ви любите кулінарні експерименти, спробуйте запекти капусту з каштанами. Вийде дуже смачний гарнір. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!