Стейк – це відмінна вечеря і обід, чудова гаряча страва до святкового столу. Як приготувати стейк із яловичої вирізки в духовці, по-фермерськи або у в’єтнамському стилі?

Як замаринувати яловичий стейк?

Яловичину можна маринувати різними способами.

яловичий стейкКавказькі кухарі впевнені, що для отримання збалансованого смаку досить використовувати звичайну суміш перців або зелені. Яловичину можна замаринувати в свіжій або сушеній зелені: базиліку або петрушці, ягодах барбарису, цибулі, кропі, майорані.

Також можна використовувати для маринаду цибульний, лимонний, апельсиновий сік, шматочки ананаса, кільця цибулі і зубчики часнику. Незвичайний смак додає маринад із соєвого соусу, гірчиці або гірчичної олії.

Багато кухарів впевнені, що майонез не можна використовувати для маринаду, бо він псує смак яловичини.

Як приготувати стейк?

На сковороді яловичий стейк виходить більш сухим і хрустким. Незвичайну соковитість і димний аромат стейки з яловичини отримують, якщо їх готувати на решітці, використовуючи для розпалювання соснові або березові дрова. Така страва має золоту скоринку, але всередині залишається ніжною і соковитою.

Тушковані стейки вважаються більш корисними, адже для їх приготування потрібно менше олії. Корисним вважається і яловичий стейк в духовці, якщо м’ясо спочатку не обсмажували на сковорідці. Різні рецепти приготування яловичого стейка мають свої нюанси.

Одні радять відразу смажити м’ясну вирізку на гарячій сковороді, інші радять спочатку потомити шматок м’яса на слабкому вогні, а в кінці готування додати температуру. Також можна готувати сиру або замариновану яловичу вирізку.

Страва за в’єтнамським рецептом

Гостренька, соковита страва, приготована по-в’єтнамськи, потішить усіх любителів незвичайної кухні.

Для приготування необхідно: взяти 5 ложок кунжутної олії, 11 часникових зубчиків, 750 г яловичої вирізки, 5 ложок будь-якого рибного соусу, дві склянки відвареного рису.

  1. Приготувати маринад із суміші рибного соусу, чорного перцю, кунжутної олії, подрібненого часнику. Замаринувати порізану на стейки яловичину;
  2. Через півгодини витягти шматки м’яса, очистити від часнику, а потім обсушити на паперових серветках;
  3. Смажити стейки на розпеченій сковороді;
  4. На часниковому маринаді обсмажити відварений рис.

Після готування м’ясні шматочки мають «відпочити» дві хвилини, а потім їх можна подавати з гострим рисом.

Рецепт американських фермерів

Простий і швидкий рецепт для тих, хто не хоче витрачати час на приготування маринаду.

американський яловичий стейкДля приготування ніжного і смачного м’яса слід: взяти 25 г вершкового масла, 750 г яловичої вирізки, чорний перець, 20 г рослинної олії, сіль. Щоб стейки вийшли особливо красивими, слід взяти сковороду-гриль.

  1. Розігріти максимально сковорідку;
  2. Обмазати стейк рослинною олією, покласти у сковорідку. З одного боку, шматок м’яса обсмажувати вісім хвилин, а з іншого чотири;
  3. Посмажені стейки покласти в добре розігріту духовку на п’ять хвилин;
  4. Змастити м’ясо вершковим маслом, загорнути у фольгу на 5 хвилин.

Соковитий, хрусткий стейк буде відмінно гармоніювати з гострими томатними соусами, гарніром із картоплі, салатом або свіжими овочами.

Рецепт найніжнішої тушкованої страви

Тим, хто любить стейки, але намагається обмежувати себе в смаженій їжі, будуть до смаку ароматні і соковиті страви з тушкованої яловичини.

Для приготування слід узяти пучок свіжої петрушки, 45 мл томатної пасти, кілограм яловичини, ложечку чебрецю, 95 г вершкового масла, 45 г пшеничного борошна, 3 часникові зубчики, моркву, лавровий лист, голівку цибулі ріпчастої, стебло селери.

  1. Обваляти шматки яловичої вирізки в суміші солі, борошна і перцю;
  2. У глибокому сотейнику обсмажити яловичину з обох сторін;
  3. М’ясо перекласти на тарілку, а в сотейник покласти вершкове масло і нарізані овочі, обсмажити їх три хвилини;
  4. Влити томатну пасту і тушкувати десять хвилин;
  5. Покласти яловичину в сотейник, закрити фольгою;
  6. Потримати сотейник дві години в духовці, розігрітій до 160 градусів.

Готову страву можна подавати з відвареною капустою кольрабі, рисом із соєвим соусом або легким овочевим салатом.

Рецепт із обсмаженими помідорами чері

Дуже смачна страва зі смаженими помідорами, приготована за американським рецептом, буде до смаку всім.

Вам знадобляться: 4 чайні ложки солі, 7 часникових зубчиків, 1 кг яловичини, півкіло помідорів чері, 6 штук свіжого чебрецю, 3 ложки оливкової олії, пучок базиліка.

  1. М’ясо розділити на чотири плоских шматки, обсипати сіллю і перцем;
  2. Обсмажити м’ясо п’ять хвилин з обох сторін;
  3. Перекласти стейки на деко, потомити 6 хвилин при температурі 175 градусів;
  4. Вийняти м’ясо, дати постояти десять хвилин;
  5. Обсмажити подрібнений часник у олії, в якій готувалися стейки;
  6. Додати до часнику чебрець і помідори. Акуратно, щоб помідори не тріснули;
  7. Через дві хвилини зняти овочі з вогню, посипати базиліком.

Страву подавати на тарілці, збоку красивою гіркою викласти помідори з гострим соусом.

Гострий стейк із цибулею в багеті

Це може бути відмінним перекусом для обідньої перерви.

Також смачний м’ясний бутерброд служить здоровою альтернативою гамбургерів із фаст-фуду.

гострий стейк з цибулеюДля його приготування необхідно: взяти трохи оливкової олії, голівку ріпчастої цибулі, 15 г цукру, 600 г яловичини, 4 французьких багети, 100 г твердого сиру, суміш перців.

  1. Спочатку слід потомити нарізану цибульку в розігрітій олії, через 10 хвилин додати цукор і потримати ще 5 хвилин на вогні;
  2. Зняти обсмажену цибулю з вогню, посипати сумішшю перців, відставити;
  3. У сковороді-гриль обсмажити 4 стейки;
  4. Багети порізати вздовж на 4 половинки викласти обсмажену цибулю, м’ясо, і знову цибулю. Зверху посипати сиром. Закрити бутерброд другою половинкою багета.

Також у начинку можна додати свіжі огірочки або помідори, зелень, обсмажені гриби, гірчицю.

Рецепт із часником і приправою орегано

У ніжних шматочків м’яса з’являється приємна лимонна кислинка, яка відмінно поєднується з ароматними травами і часником.

Для приготування чотирьох стейків слід: взяти дрібку солі, трохи перцю, 2 ложки орегано, 700 г яловичини, трохи оливкової олії, 2 ложки нарізаної петрушки, 3 зубчики часнику, 50 мл лимонного соку.

  1. Стейки, посолити, посипати перцем, обсмажити кожну сторону протягом сім хвилин;
  2. Приготувати соус, змішати лимонний сік, спеції, подрібнений часник, чотири ложки оливкової олії, сіль;
  3. Приготовлені стейки загорнути у фольгу і залишити на 5 хвилин;

Страву подавати з обсмаженою картоплею, відвареною земляною грушею, овочевим салатом. М’ясо слід полити приготованим соусом.

Стейк із яловичої печінки

Швидко готуються печінкові міні-стейки, з хрусткою скоринкою і соковитою серединкою.

стейк з яловичої печінкиДля їх приготування необхідно: взяти 5 ложок борошна, улюблені спеції, 450 г печінки, трохи соняшникової олії, сіль, 0,5 літра молока.

  1. Печінку перед приготуванням слід вимочити в молоці, трохи обсушити і прибрати в морозильник;
  2. Коли печінка злегка замерзне, порізати її на невеликі плоскі шматочки;
  3. Міні-стейки, посолити, посипати спеціями, обваляти в борошні;
  4. Викласти печінку на дно гарячої сковороди, і гарненько просмажити.

Подавати готові міні-стейки можна з картопляним пюре, макаронами або рисом, грибними або сметанними соусами.

Дуже смачні, незвичайні стейки, приготовані за рецептами з різних країн стануть прекрасною повсякденною їжею або чудовою святковою стравою.