Стейк – це відмінна вечеря і обід, чудова гаряча страва до святкового столу. Як приготувати стейк із яловичої вирізки в духовці, по-фермерськи або у в’єтнамському стилі?
Яловичину можна маринувати різними способами.
Кавказькі кухарі впевнені, що для отримання збалансованого смаку досить використовувати звичайну суміш перців або зелені. Яловичину можна замаринувати в свіжій або сушеній зелені: базиліку або петрушці, ягодах барбарису, цибулі, кропі, майорані.
Також можна використовувати для маринаду цибульний, лимонний, апельсиновий сік, шматочки ананаса, кільця цибулі і зубчики часнику. Незвичайний смак додає маринад із соєвого соусу, гірчиці або гірчичної олії.
Багато кухарів впевнені, що майонез не можна використовувати для маринаду, бо він псує смак яловичини.
На сковороді яловичий стейк виходить більш сухим і хрустким. Незвичайну соковитість і димний аромат стейки з яловичини отримують, якщо їх готувати на решітці, використовуючи для розпалювання соснові або березові дрова. Така страва має золоту скоринку, але всередині залишається ніжною і соковитою.
Тушковані стейки вважаються більш корисними, адже для їх приготування потрібно менше олії. Корисним вважається і яловичий стейк в духовці, якщо м’ясо спочатку не обсмажували на сковорідці. Різні рецепти приготування яловичого стейка мають свої нюанси.
Одні радять відразу смажити м’ясну вирізку на гарячій сковороді, інші радять спочатку потомити шматок м’яса на слабкому вогні, а в кінці готування додати температуру. Також можна готувати сиру або замариновану яловичу вирізку.
Гостренька, соковита страва, приготована по-в’єтнамськи, потішить усіх любителів незвичайної кухні.
Для приготування необхідно: взяти 5 ложок кунжутної олії, 11 часникових зубчиків, 750 г яловичої вирізки, 5 ложок будь-якого рибного соусу, дві склянки відвареного рису.
Після готування м’ясні шматочки мають «відпочити» дві хвилини, а потім їх можна подавати з гострим рисом.
Простий і швидкий рецепт для тих, хто не хоче витрачати час на приготування маринаду.
Для приготування ніжного і смачного м’яса слід: взяти 25 г вершкового масла, 750 г яловичої вирізки, чорний перець, 20 г рослинної олії, сіль. Щоб стейки вийшли особливо красивими, слід взяти сковороду-гриль.
Соковитий, хрусткий стейк буде відмінно гармоніювати з гострими томатними соусами, гарніром із картоплі, салатом або свіжими овочами.
Тим, хто любить стейки, але намагається обмежувати себе в смаженій їжі, будуть до смаку ароматні і соковиті страви з тушкованої яловичини.
Для приготування слід узяти пучок свіжої петрушки, 45 мл томатної пасти, кілограм яловичини, ложечку чебрецю, 95 г вершкового масла, 45 г пшеничного борошна, 3 часникові зубчики, моркву, лавровий лист, голівку цибулі ріпчастої, стебло селери.
Готову страву можна подавати з відвареною капустою кольрабі, рисом із соєвим соусом або легким овочевим салатом.
Дуже смачна страва зі смаженими помідорами, приготована за американським рецептом, буде до смаку всім.
Вам знадобляться: 4 чайні ложки солі, 7 часникових зубчиків, 1 кг яловичини, півкіло помідорів чері, 6 штук свіжого чебрецю, 3 ложки оливкової олії, пучок базиліка.
Страву подавати на тарілці, збоку красивою гіркою викласти помідори з гострим соусом.
Це може бути відмінним перекусом для обідньої перерви.
Також смачний м’ясний бутерброд служить здоровою альтернативою гамбургерів із фаст-фуду.
Для його приготування необхідно: взяти трохи оливкової олії, голівку ріпчастої цибулі, 15 г цукру, 600 г яловичини, 4 французьких багети, 100 г твердого сиру, суміш перців.
Також у начинку можна додати свіжі огірочки або помідори, зелень, обсмажені гриби, гірчицю.
У ніжних шматочків м’яса з’являється приємна лимонна кислинка, яка відмінно поєднується з ароматними травами і часником.
Для приготування чотирьох стейків слід: взяти дрібку солі, трохи перцю, 2 ложки орегано, 700 г яловичини, трохи оливкової олії, 2 ложки нарізаної петрушки, 3 зубчики часнику, 50 мл лимонного соку.
Страву подавати з обсмаженою картоплею, відвареною земляною грушею, овочевим салатом. М’ясо слід полити приготованим соусом.
Швидко готуються печінкові міні-стейки, з хрусткою скоринкою і соковитою серединкою.
Для їх приготування необхідно: взяти 5 ложок борошна, улюблені спеції, 450 г печінки, трохи соняшникової олії, сіль, 0,5 літра молока.
Подавати готові міні-стейки можна з картопляним пюре, макаронами або рисом, грибними або сметанними соусами.
Дуже смачні, незвичайні стейки, приготовані за рецептами з різних країн стануть прекрасною повсякденною їжею або чудовою святковою стравою.