Для багатьох сімей картопля є незамінним продуктом. З неї готують безліч перших і других страв. Різноманітні страви з такого звичного овоча — часті гості не тільки на буденному, але і на святковому столі. Одним з найбільш улюблених, цікавих і в той же час простих варіантів його приготування є картопля по-селянськи.
Це блюдо часто подається у багатьох ресторанах швидкого харчування і користується величезною популярністю. Дійсно, картоплю по-селянськи можна назвати ситним, калорійним і смачним продуктом, але ось корисним — навряд чи.
Вся справа в тому, що для його приготування в закладах громадського харчування практично завжди використовують різні харчові добавки, підсилювачі смаку. До того ж часто овоч смажать у фритюрі на несвіжій олії, що, звичайно ж, не може сприятливо позначитися на нашому здоров’ї і фігурі.
Щоб бути повністю впевненим у якості картоплі по-селянськи, відсутності шкідливих добавок, можна приготувати її самостійно у себе вдома. Слід зазначити, що зробити це нескладно. Сьогодні ми розповімо вам, як зробити смачну картоплю по-селянськи вдома і поділимося деякими правилами вибору продуктів і хитрощами приготування.
Кожна господиня знає: щоб страва вийшла смачною, для її приготування необхідно брати тільки якісні та свіжі продукти.
Для картоплі по-селянськи використовуйте молоді овочі, які ще не мають товстої скоринки. Зрілі плоди для цієї мети не підходять, так як мають товсту шкірку, яку необхідно зрізати. А головною родзинкою страви є саме тонка, ніжна і хрустка скоринка — шкірка на запеченій картоплі.
Зелених плям на коренеплодах також не повинно бути, оскільки вони є свідченням того, що овочі містять сильну отруту — соланін, який у великих кількостях негативно впливає на ЦНС.
Не слід також використовувати зовсім ранню картоплю, куплену в супермаркеті — в ній міститься величезна кількість пестицидів та стимуляторів росту, а тому нічого, крім шкоди, такі овочі не принесуть.
Щоб блюдо вийшло ароматним, використовуйте домашню рослинну олію високої якості. Якщо придбати її немає можливості, купуйте недезодоровану і неочищену, яка має характерний насичений колір і аромат.
Існує чимало рецептів приготування цього простого, але в той же час оригінального блюда. Розглянемо найбільш популярні та цікаві з них.
Приготована таким чином картопля виходить особливо ніжною і соковитою. Добре до страви подавати свіжі овочі, соління, мариновані гриби та різні соуси.
Інгредієнти:
Як приготувати?
Ретельно миємо коренеплоди за допомогою жорсткої щітки — це необхідно для того, щоб на шкірці не залишилося піску.
Насухо витираємо їх паперовим рушником і ріжемо вздовж великими часточками.
В глибокий сотейник наливаємо олію і ставимо на вогонь. Коли вона почне закипати, акуратно закладаємо овочі невеликими порціями. Метою обсмажування є не повне приготування, а утворення золотистої скоринки. Щоб зрозуміти, скільки часу потрібно для обжарювання, опустіть в киплячу олію спочатку одну часточку картоплі, а лише потім — всі інші.
Періодично перевертаємо часточки виделкою, щоб вони обсмажилися з усіх боків.
За допомогою шумівки дістаємо часточки, викладаємо їх на тарілку, накриту міцними паперовими серветками. Коли весь жир стече, перекладаємо картоплю на застелене фольгою деко, солимо і перчимо.
Розігріваємо духовку до 180° C і відправляємо туди деко. Запікаємо близько 15-17 хвилин і подаємо до столу.
Це блюдо по-справжньому оцінять прихильники правильного харчування, так як воно готується не у фритюрі, а тільки в духовці.
А зробити картоплю по-селянськи особливо смачною і ароматною можна за допомогою суміші спецій.
Калорійність страви, відповідно, набагато нижче, ніж у попередньому рецепті.
Інгредієнти:
Як приготувати?
Овочі ретельно миємо і витираємо рушником. Розрізаємо кожен плід уздовж на рівні частини.
У глибокій тарілці змішуємо спеції і сіль з рослинною олією і кладемо картопляні часточки в маринад, перемішуємо і залишаємо на півгодини.
Деко вистилаємо фольгою і викладаємо на нього шматочки зрізами вгору, залишаючи між ними простір, поливаємо зверху маринадом, який залишився.
У розігріту до 220° C духовку поміщаємо заготівлю і запікаємо до утворення золотистої скоринки.
Дістаємо картоплю і відразу подаємо до столу. Зробити блюдо красивіше можна, посипавши його рубаною зеленню петрушки.
Подавати картоплю можна і окремо, і в якості гарніру до смаженої рибки.
Такий рецепт по-справжньому оцінять любителі лісових дарів. Для приготування краще всього використовувати ароматні лісові гриби — білі, маслюки, лисички, боровики. Втім, зробити смачну картоплю по-селянськи можна і з такими грибами, як печериці або гливи.
Інгредієнти:
Як приготувати?
Гриби чистимо, відварюємо в підсоленій воді, перекладаємо в друшляк. Коли вода стече, злегка віджимаємо їх, ріжемо невеликими скибочками і підсмажуємо на олії.
Зелений лук і петрушку дрібно рубаємо часник подрібнюємо ножем або часникодушилкою.
Приготувати картоплю можна двома способами — або відварити «в мундирі», або підсмажити на сковороді. Якщо ви хочете отримати менш калорійний продукт, треба використовувати перший варіант.
Зварену картоплю «в мундирі» ріжемо шматочками і відправляємо в сковороду до грибів. Овочі солимо, перчимо, додаємо половину цибулі і петрушки, часник, сіль і спеції.
Обсмажуємо на великому вогні до утворення золотистої скоринки.
Посипаємо зеленню,яка залишилася і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Звичайно ж, наші пращури, яким ми вдячні за створення такого рецепту, щоб запекти картоплю використовували піч. Але сьогодні на багатьох кухнях є незамінна помічниця — мультиварка — з допомогою якої можна створити не менш смачне блюдо.
Інгредієнти:
Як приготувати?
Картоплини миємо, висушуємо і розрізаємо кожну на 6-8 часточок (залежно від величини).
Рослинну олію виливаємо в миску, додаємо туди подрібнену петрушку, кріп, хрін, часник та сіль. Ретельно все перемішуємо і висипаємо в чашу мультиварки.
Задаємо приладу режим «випічка» і виставляємо його на 35 хвилин. За весь час приготування кілька разів перевертаємо овочі, щоб вони рівномірно піддавалися тепловій обробці.
По закінченні дістаємо чашу, пересипаємо готовий продукт в тарілку, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо на стіл разом зі свіжими овочами — огірками, томатами, болгарським перцем.
Як бачите, приготувати вдома картоплю по-селянськи дуже просто. Ви можете вибрати будь-який з перерахованих вище рецептів і порадувати своїх близьких смачною, корисною, поживною і в той же час недорогою стравою. Приємного апетиту!