Сьогодні ми розглянемо, як приготувати сир з кефіру в домашніх умовах. Рецепти досить прості, а всі необхідні продукти знайдуться в холодильнику. Приготувавши сир самостійно, ви зможете бути впевненими у його якості, а ваші домочадці по достоїнству оцінять такі ласощі.
Як приготувати сир з кефіру в домашніх умовах?
Процес виготовлення сиру в домашніх умовах полягає в наступному: кефір згортається, а білок відокремлюється від сироватки. Досягти цього можна декількома способами: шляхом нагрівання, додаванням додаткової кислоти, природним процесом і за допомогою термічної обробки сиру з харчовою содою.
Відокремити від сироватки білок можна за допомогою друшляка, який попередньо потрібно застелити марлею.
А щоб рідина краще і швидше відокремилася від продукту, сир слід покласти під прес.
Кефір вибирайте не дуже свіжий, однак і не перекислий. Кращий варіант – продукт, виготовлений три дні тому.
Перед приготуванням сиру незайвим буде ознайомитися з порадами досвідчених хазяєчок:
- Щоб сир вийшов ситним та смачним вибирайте кефір з великим відсотком жирності.
- У сир можна додати і інші кисломолочні продукти – сметану чи молоко. Вони теж повинні бути жирними.
- При приготуванні сиру шляхом плавлення поставте ємність на парову або водяну баню. В процесі суміш слід постійно перемішувати.
- Можна приготувати солодкий сир, додавши в нього цукор, або гострий продукт, використовуючи різноманітні спеції і зелень.
Домашній сир з кефіру не можна зберігати більше тижня, оскільки він може скиснути і запліснявіти.
Класичний рецепт
Розглянемо рецепт приготування сиру в домашніх умовах з кефіру і молока. Якщо дотримуватися всіх тонкощів кулінарного процесу, ви отримаєте ніжний і незабутній смак страви.
Склад:
- 0,5 л кефіру;
- 0,4 л домашнього молока;
- 1 яйце;
- за смаком сіль.
Приготування:
- Виливаємо кефір в каструльку і вбиваємо яйце. Збиваємо, поки не отримаємо однорідну масу.
- В окремій каструлі з товстим дном доводимо до кипіння молоко. Тоненькою цівкою вливаємо до молока яєчно-кефірну суміш, перемішуємо і доводимо до кипіння.
- Знімаємо каструлю з плити і залишаємо на 10-15 хвилин.
- Ставимо друшляк на глибоку каструлю і застеляємо його згорнутою в кілька шарів марлею.
- Виливаємо в друшляк молочно-кефірну суміш і залишаємо мінімум на годину.
- Після закінчення години на марлі повинна залишитися тільки сирна маса. Якщо не вся рідина стікла, почекайте ще деякий час.
- Сирну масу загортаємо в марлю, а зверху ставимо прес. Залишаємо на 12 годин.
- Після закінчення зазначеного часу розгортаємо марлю. Ось так має виглядати наш сир.
- Нарізаємо сир і подаємо до столу.
Пікантний сир з зеленню
А тепер приготуємо гострий і солоний сир, який стане прикрасою будь-якого столу. Склад спецій ви можете змінювати на свій розсуд виходячи з того, які смакові нотки хочете привнести в страву.
Склад:
- 1 л кефіру;
- 1 л молока;
- 2 яйця;
- 1 ½ ч. л. солі;
- 1 ч. л. соди;
- 2-3 часникових зубчики;
- 1/3 ч. л. сушеного гострого перчика;
- 2 ч. л. сушеної паприки;
- гілочки кропу і петрушки.
Приготування:
- Гілочки зелені промиваємо й обсушуємо, а потім нарізаємо.
- Часникові зубчики подрібнюємо. В окремій ємності змішуємо яйця з паприкою і сушеним перчиком.
- Молоко з’єднуємо з кефіром і нагріваємо на мінімальному рівні конфорки, перемішуючи весь час суміш. Увага: не кип’ятимо!
- Як тільки на поверхні кисломолочної суміші з’являться перші бульбашки, додаємо яйця, збиті зі спеціями, і все перемішуємо.
- Доводимо суміш до кипіння і варимо протягом десяти хвилин. Цього часу вистачить, щоб відокремилася сироватка. Якщо ви хочете, щоб сир вийшов більш щільним, проваріть суміш ще 3-4 хвилини.
- Тепер знімаємо ємність з вогню і викладаємо в сирну масу часникові зубчики і подрібнену зелень.
- Друшляк застеляємо марлею і виливаємо в нього вміст каструлі. Залишаємо на годинку, щоб стекла вся зайва рідина. Потім віджимаємо отриману масу руками.
- Сирний згусток кришимо, додаємо харчову соду і солимо. Перемішуємо гарненько міксером.
- Тепер нам потрібно перекласти сир в чисту ємність і поставити в холодильник на 3-4 години. Пікантний домашній сир готовий!
Ніжний крем-сир
Приготований за цим рецептом сир схожий за своїми смаковими якостями на Маскарпоне. Його відносять до розряду дієтичних страв. А урізноманітнити смак сиру можна, додавши в нього зелень, болгарський перчик. За своїм виглядом крем-сир нагадує масло, їм можна начиняти трубочки і млинці.
Склад:
- 1 л 2,5% кефіру;
- ½ ч. л. кухонної солі.
Приготування:
- Нам знадобиться кефір в пакеті. Його потрібно гарненько вимити і висушити.
- Поміщаємо кефір в морозильну камеру на кілька годин, щоб він замерз. Пакет повинен трохи роздутися, але не луснути.
- Виймаємо кефір з холодильника і акуратно розрізаємо ножицями пакет. Брилу замерзлого кефіру викладаємо в друшляк, застелений марлею. Ставимо на друшляк каструлю і чекаємо, поки стече сироватка. До речі, її можна використовувати для приготування млинців або окрошки.
- Коли кефірна брила розтане, в марлі залишиться так званий недозрілий сир. У теплу пору року кефірну масу краще розморожувати в холодильнику на нижній полиці.
- Щоб отримати сир щільної консистенції, загорніть його в марлю і підвісьте.
- Після закінчення декількох годин ніжний сир-крем буде готовий.
Як бачите, процес приготування домашнього сиру досить простий. Головне – запастися необхідними продуктами і, звичайно ж, гарним настроєм. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!