«Молодильне яблучко», з’їв смачний стиглий плід, і став молодий і здоровий – чи це не мрія? Ця казка не така вже й вигадка – яблука дійсно корисні і володіють величезною кількістю необхідних властивостей. При регулярному вживанні вони нормалізують травлення, покращують колір шкіри, допомагають засвоєнню заліза, і перешкоджають утворенню небажаних кислот в організмі.
Напевно, про користь яблук знає кожен. Адже цей дивовижний плід у нас дуже поширений. Яких тільки сортів не зустрінеш на ринку: солодка Медуниця, Білий і Червоний Налив, Ранетки,Добриня і Семеренко.
Так уже склалося, що всі женуться за користю заморських фруктів, а про місцеві яблучка ніхто і не замислюється всерйоз. Насправді в яблучках міститься величезна кількість корисних елементів: вітаміни А, В, С, Е, залізо, цинк, магній і велика кількість пектину.
Пектин – речовина, яка зв’язує і виводить зайвий холестерин і вільні радикали. Міському жителю просто необхідно регулярне споживання цієї речовини, щоб нейтралізувати шкоду, заподіяну способом життя.
Чим же корисні свіжоприготовані печені яблука? Унікальні яблука тим, що, на відміну від багатьох фруктів і овочів, вони не втрачають своїх корисних властивостей при правильній термічній обробці. Мова звичайно про запечені яблучка, користь яких безумовна – вони не тільки не втрачають, але і набувають додаткові властивості: їх можна вживати без шкоди людям з підвищеною кислотністю і гастритами, а кількість пектину тільки збільшується під час запікання.
Тим, хто бажає поласувати солодкою випічкою з найменшою шкодою для організму, можна вибрати будь-який рецепт з яблуками. Це як раз той випадок, коли можна з чистою совістю поїдати пироги, шарлотки, штруделі і не боятися за фігуру, тиск і холестерин.
Це чарівна феєрія смаку – запашні яблучка в сдобному тісті. Але, звичайно, варто знати міру і постаратися зменшити кількість цукру і масла в тісті, а фрукти зіграють свою роль і додадуть неповторною фруктової солодощі.
Цей рецепт сподобається всім любителям приготувати що-небудь на «швидку руку». Печені яблука в мультиварці залишаються неймовірно соковитими, а тісто дуже добре піднімається.
Склад:
Яйця збити з цукром до повного його розчинення. Потім ввести просіяне борошно і продовжувати збивати, додати погашену соду або розпушувач і цедру. Антонівку очистити і нарізати тонкими часточками, пересипати корицею.
Викласти на дно попередньо змазані маслом форми. Залити зверху тісто, злегка потрясти ємність мультиварки, щоб тісто стікло крізь яблучний шар. Випікати на режимі «пиріг». Шарлотка відмінно поєднується з пломбіром, вершками або свіжими ягодами – тут вже справа смаку.
Поєднання ніжного пісочного тіста з сиром і яблучною начинкою не залишить нікого байдужим.
Склад:
Цей пиріг відноситься до так званих насипних, що робить його тісто розсипчастим і надзвичайно смачним.
Отже, для його приготування потрібно змішати цукор, рубане холодне масло з борошном і розпушувачем. Повинна вийти пісочна крихта. Її необхідно розділити на дві частини. Велика частка піде на нижній шар, трохи менше знадобитися на верхній.
Сир змішати з яйцями, розпареними родзинками і подрібненою яблучною масою. На форму, змащену вершковим маслом, висипаємо рівномірно тісто, на нього викладаємо сирно-яблучну начинку і зверху прикриваємо крихтою, яка залишилася.
Випікаємо в духовці 25-30 хвилин до золотистого кольору. Пиріг розрізати охолодженим! На смак цей пиріг не поступиться і торту, а часу на приготування йде зовсім небагато. До того ж поєднання сиру і печених яблук – це не тільки смачно, але й дуже корисно!
Для тих, хто знаходиться на дієті, а також для діабетиків і дітей найкращий рецепт – запечене яблуко. Це швидкий і простий спосіб отримати найсмачніший і корисний десерт, а також «зарядити» організм дозою пектину.
Печені яблука в мікрохвильовці «Тетянка» – самий швидкий рецепт. Незважаючи на це, фрукти залишаться соковитими і смачними. Рецепт печених яблук, приготованих у мікрохвильовій печі, відмінно підійде і молодим годуючим матусям.
Багато мам знають таку проблему: поїла яблучних або капустяних страв – дитина мучиться коліками. Фрукти в печеному вигляді таких проблем не доставлять і допоможуть урізноманітнити раціон і наповнити його вітамінами, так необхідними в цей період.
Для приготування потрібно ретельно вимити і обсушити плоди, вирізати плодоніжку. При бажанні, поглиблення можна зробити більше і заповнити будь-якою начинкою. Фрукти викладаємо на тарілку і зверху прикриваємо іншим глибоким посудом (або спеціальною кришкою, якщо вона є), підходящою для мікрохвильової печі. Випікати близько 7 хвилин.
Печені яблука в духовці – відмінний рецепт для дитячої вечірки. Дітей не так просто привернути до корисних продуктів харчування, а тут і смачно, і цікаво і корисно! Беремо на замітку.
Плоди помити і акуратно вирізати плодоніжку. Насіння і серцевину залишаємо, адже всього в парі яблучного насіння міститься майже добова норма йоду. Викласти на деко лист фольги, укласти яблучка, фольгу щільно закрити. Запікати при температурі 180 градусів 10 хвилин, після чого вийняти і остудити. Кожне яблучко насадити на шпажку.
Поки яблучка печуться потрібно приготувати карамель – цукор з лимонним соком поставити в вогнетривкій каструлі на парову баню. Безперервно помішуючи потрібно домогтися його карамелізації. Вже підготовлені «нанизані» фрукти занурюємо в карамель так, щоб вона покрила весь плід. Потім ставимо в склянку шпажкою вниз. Карамель швидко застигає, і можна кликати дітвору ласувати стравою!
Користуючись базовим рецептом печених яблук, можна дати волю фантазії, їх нескладно приготувати в духовці:
Якими б не були ваші кулінарні навички, печені яблука – це страва, яку складно зіпсувати. Готуйте її в будь-якому вигляді – головне не пересушити фрукти при запіканні. Насолоджуйтеся смачними стравами і не забувайте про те, що користь печених яблук неоціненна для організму, не приносить ніякої шкоди, особливо маленьким дітям!