Сьогодні багато суперечок ведеться навколо такої теми, як користь і шкода солі. Одні спеціалісти радять повністю відмовитися від її вживання, інші кажуть, що цього робити ні в якому разі не можна. Ці кристали білого кольору беруть участь у багатьох життєво важливих процесах в організмі, а їх надлишок загрожує проблемами зі здоров’ям.
Так чи варто вживати їх в їжу і яку саме сіль вибрати з представлених сьогодні на прилавках магазинів видів?
Чорну сіль, названу так через характерний колір, звичайною вже точно не назвеш. Вона має відношення до вулканічних пород: в її складі присутній сірководень, який наділяє продукт специфічним запахом, приємним для всіх, а також смаком, які деякі порівнюють зі смаком металу. Багато вловлюють також запах цибулі і часнику.
Даний продукт містить меншу кількість хлористого натрію порівняно із звичайною сіллю і в першу чергу це відбивається на її солоності: вона менш виражена. Крім того, знижується і небезпека цього продукту для здоров’я людини.
У чому вона полягає? В першу чергу в затримці рідини в організмі, а також в здатності накопичуватися в суглобах. Говорячи про користь, треба зауважити, що чорні кристали багаті кальцієм, калієм, магнієм, залізом, фосфором, міддю, цинком, йодом і ін.
Вони здатні діяти наступним чином:
Вважається, що вони можуть омолоджувати організм і надавати благотворний вплив на стан волосся, шкіри і нігтів. Для цього сіль використовується місцево: на її основі роблять ванни, маски для волосся і шкіри і т. п.
Давні традиції національної кухні Адигеї нерозривно пов’язані з адигейською сіллю. Аналогів цього продукту у світовій кулінарії немає.
Адигейська сіль – це не просто хлористий натрій, збагачений різними приправами і спеціями: продукт готують особливим чином, щоб кристали увібрали в себе всі корисні властивості часнику, пекучого перцю, пряних трав і спецій. Отримана суміш збагачує приправлені нею страви вітамінами, надає бактерицидний і зміцнюючий імунітет ефект.
Продукт не має якого-небудь одного, яскраво вираженого запаху, але загальний аромат, створюваний спеціями і травами, наділяє готовій страві неповторний амбре, а смак стає більш яскравим і насиченим.
З такою сіллю навіть звичайний шматок хліба може стати самостійним сніданком, а вже про м’ясо, рибу, соління і іншу їжу і говорити не доводиться. Її відмінність від чорних кристалів полягає в більшій кількості хлориду натрію, тому для приготування страв її потрібно менше, ніж зазвичай.
Шкода такої солі для організму людини незначна, якщо вживати продукт в міру. В іншому випадку можливий розвиток набряків, підвищення артеріального тиску, розвиток серцево-судинних захворювань і хвороб нирок.
Крім того, велика кількість пекучого перцю в складі може негативним чином позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту, особливо небезпечно приправляти цим продуктом страви тим, хто страждає виразкою, гастритом, панкреатитом і т. п.
Вже з назви зрозуміло, що цей продукт додатково збагачений йодом. Особливу користь він може принести жителям тих регіонів, де йод є дефіцитним мінералом, який в недостатній кількості міститься в питній воді та продуктах харчування.
Саме для поповнення нестачі йоду в організмі і попередження розвитку захворювань щитовидної залози виробники і стали випускати такий хлорид натрію.
Крім того, насичені йодом кристали здатні принести користь вагітним жінкам, попередивши відставання плода в розвитку і мінімізувати ризик народження дітей з розумовою відсталістю. Однак, постійно приправляти страви саме такими кристалами не можна – є ризик передозування йоду, особливо це стосується дітей.
Крім того, йодована сіль все-таки є продуктом хімічним, тому тим, хто серйозно стурбований своїм здоров’ям, краще все-таки отримувати йод із натуральних продуктів харчування. Велику користь організму принесе вживання морської капусти, морепродуктів, риби та ін.
Нитритну сіль – харчову селітру, у вільному продажу не зустрінеш. Справа в тому, що на її основі можна готувати бомби кустарним способом, але в продуктах харчування вона зустрічається, особливо в ковбасах і різних копченостях.
Для її отримання нітрит натрію розчиняють у спеціальному розсолі, а після випарюють до отримання кристалів, які не тільки покращують смак страв, але і подовжують термін їх зберігання.
Якщо говорити про шкоду нитритной солі, то вона очевидна, тому що цей продукт сам по собі є сильною отрутою, тому його продаж державні влади чітко контролюють, як і застосування в кулінарії.
Нитритна сіль, з вмістом у ній нітриту натрію від 0,5 до 0,65% вважається абсолютно безпечною для здоров’я людини. Цієї кількості цілком вистачає, щоб досягти при приготуванні ковбас ефекту, описаного вище.
Однак, якщо ви не хочете піддавати своє здоров’я на небезпеці, намагайтеся не зловживати ковбасними виробами, а також корнеплідними овочами, про які ви нічого не знаєте: де вони вирощені, ким і т. д.
Власне, хлорид натрію, як і будь-який інший продукт, необхідний нашому організму, але зловживати ним не варто. У всьому потрібно знати міру-і тоді не доведеться лікувати і виправляти помилки свого харчування. Будьте здорові!