Без цього напою радості і щастя не обходиться жоден урочистий захід. Щоб ці почуття були повними, потрібно заздалегідь подбати про шампанське, з чого його пити, як пити, а найголовніше знати, як правильно відкрити шампанське.
Його потрібно зберігати в темному місці в горизонтальному положенні, щоб пробка постійно омивалася, не розсихалася і не втрачала своєї еластичності і пружності. Температура зберігання повинна бути від +5°С до +15°С.
Відкриту недопиту пляшку шампанського можна зберігати в холодильнику не більше двох днів, воно зберігає всі смакові властивості не більше 12 годин і то, якщо пляшка повторно була закрита спеціальною пробкою, що має особливий механізм для обхватывания горлечка. А, взагалі, довго зберігати його не варто, окрім, звичайно, престижних марок.
Такий напій найчастіше ми купуємо на весілля або Новий рік. Вибір шампанського – справа не проста. Багато зовсім не мають уявлення, як вибрати ігристе вино. Існує міф, що якісне шампанське добре піниться, «стріляє» як гармата, не кислить і дешево коштує.
Володарі такої думки мають великий ризик стати жертвами шахраїв, які безсовісно продають під виглядом справжнього шампанського суміш хімічних порошків, спирту і води. Пляшка такого ігристого вина не містить ні краплі виноградного соку, вживати такий напій небезпечно для здоров’я.
Безпечне шампанське потрібно шукати тільки в спеціалізованих магазинах, які мають необхідні відповідності і сертифікати якості. Справжнім вважається шампанське, вироблене класичним методом.
Право носити назву «Сhampagne» має тільки справжнє французьке газування вино, яке виготовлене у провінції Шампань.
Завжди потрібно уважно вивчати етикетку на пляшці, яка повинна мати крім своєї назви також адресу виробника та назву фірми. Якісне ігристе вино можна купити не тільки Франції, але і у виробників інших країн, які зарекомендували себе і які отримали нагороди на міжнародних конкурсах.
Воно вважається прекрасним стимулятором дихальної системи, також позитивно впливає на систему травлення та жовчогінні процеси, якщо, звичайно, людина повністю здоровий і кількість випитого не перевищує двох келихів. Ну а якщо людина в змозі дозволити собі приймати ванни і вмиватися, то його шкірі забезпечена свіжість і пружність надовго.
Шкоду від шампанського може проявлятися, якщо людина п’є напій натщесерце, це веде до сильного подразнення травного тракту, а також підвищенню кислотності.
Ті, хто вважає цей напій низькокалорійним, помиляються. До його складу входить енергетично насичений спирт.
Треба помітить, що користь від одного фужера на серце і судини буде сприятливою, тоді як для печінки навіть невелика доза напою завдає нехай і незначний, але шкода.
Жінки особливо повинні знати про його шкоду, так як вживання ними будь-якого алкоголю, а найчастіше саме шампанського, згубно відбивається на їхніх майбутніх дітей. Алкоголь має властивість безповоротно вражати репродуктивну функцію жінки, на відміну від чоловічої половини населення. А надмірне вживання вагітною жінкою даного напою уповільнює розвиток плоду.
Відкривання шампанського – ціла наука, яка вимагає вміння, практики. Насправді ігристе вино, крім звичайного, відкорковується без допомоги штопора, він просто не потрібен. Беремо пляшку в руки, ні в якому разі не трясемо, звільняємо від фольги, яка її покриває.
Перевіряємо цілісність дротяною вуздечки на шийці, знімаємо її, уперши пляшку дном собі в груди, але ні в якому разі не направляючи горлечко на присутніх. Обережно послабивши пробку, повільно її прокручуємо.
Відкриваємо шампанське без бавовни, з тихим шипінням. Якісне шампанське саме так себе і поводить. Але якщо гази все ж рвонулися назовні, стримати їх порив зможе сильно охолоджена ложка, якою прикривають шийку, тим самим припинивши процес «бурління».
Дівчині спочатку пляшку з напоєм треба охолодити, а перед тим, як відкрити, залишити в спокої на кілька хвилин, щоб бульбашки осіли і перестали рухатися. Потім, не виймаючи шампанського з відра, вона піднімає дротяний вузол, прокручує проти годинникової стрілки, притримуючи пробку іншою рукою, до тих пір, поки повністю дріт не розкрутить.
І тільки після цього знімає її разом з фольгою. Щоб зняти пробку, дама повинна однією рукою міцно тримати її, накриту рушником або серветкою, щоб не забризкати свій наряд, а інший – обертати пляшку.
Коли пробка почне піддаватися, для того щоб вона не вилетіла, потрібно її притиснути рукою, а потім вийняти без бавовни. Після потрібно протерти свіжої серветкою горлечко, і розлити напій по келихах.
Правильніше розлити шампанське через кілька хвилин після того, як відкрили пляшку. Це допоможе шампанському сильніше розкритися і краще відчути смак цього божественного напою. Щоб шампанське не перелити через край, покладіть перед цим в келих кілька кубиків льоду, до затуманення скла, потім викинете і налийте напій. Наливаючи шампанське потрібно робити це повільно, обережно, трохи нахиляючи пляшку, для того щоб вино стікало по стінці келиха і не так пенилось.
Якщо великі бульбашки, це говорить про те, що напій газировали неприродним шляхом, не в результаті бродіння. Бульбашки повинні мати один розмір, порівнювати їх потрібно через хвилин п’ять, після розливання, коли бокали і шампанське візьмуть однакову температуру.
Велике значення має тара, з якої ви будете пити цей напій, що дозволить повною мірою їм насолодитися. Кисле шампанське (брют або сухе) прийнято наливати у високі келихи – «флют», що в перекладі означає флейта, солодкі і напівсолодкі ігристі вина в широкі келихи.
Щоб краще відчути смак шампанського, перед тим як проковтнути, потрібно його посмакувати трохи в роті. Підходить до шампанського закускою вважається біле м’ясо, морепродукти, дичину, оливки, сир, полуниця, фруктові десерти і, звичайно, ананас. Не рекомендується вживати шампанське з шоколадом.
Фужер шампанського – гарантія вашого гарного настрою, припливу радості і свята, головне не переборщити з кількістю!