Сьогодні можна знайти багато порад, як правильно готувати, заварювати і з чим подавати гречку. Всі ці знання, безсумнівно, безцінні, адже дозволяють із звичайної крупи зробити справжній кулінарний шедевр.

Але скільки часу треба варити гречку у багатьох рецептах не вказується, а початківцям кулінарам така інформація необхідна.

Варимо гречку на плиті за всіма правилами

Почнемо з того, що готувати гречку можна різними способами: смажити, тушкувати і навіть запікати в горщиках.

приготування гречки

Але самий популярний з усіх методів – варіння каші на плиті. Щоб отримати дійсно смачну і розсипчасту страву, не потрібно володіти якимись надзвичайними здібностями, достатньо лише знати кілька особливостей приготування і скільки часу треба варити гречку в каструлі.

Досвідчені господині найчастіше орієнтуються на око: вода вбралася, значить, каша готова.

Початківцям ж кулінарам потрібно засікти 15-20 хвилин часу від початку закипання рідини в каструлі.

Дуже смачною виходить каша з різними добавками, наприклад з молоком і грибами, як у нашому рецепті. До того ж ми пропонуємо для початку крупу трохи обсмажити. Готові спробувати? Тоді приступимо.

Рецепт гречки на молоці

гречка на молоціСклад:

  • 1 скл. гречки;
  • головка цибулі;
  • 100 г свіжих печериць;
  • ½ склянки грибного бульйону;
  • ½ склянки вершків або жирного молока;
  • шматочок масла.

Приготування:

  1. Гриби промиваємо й нарізаємо дрібними шматочками. Цю ж дію повторюємо з цибулею.
  2. Обсмажуємо цибулю з грибами на сковорідці до напівготовності.
  3. Додаємо в сотейник сиру гречку і протягом хвилини тушкуємо разом з овочами.
  4. Потім наливємо трохи грибного бульйону і продовжуємо готувати до повного випаровування рідини.
  5. Потім всі інгредієнти перекладемо в каструльку і заливаємо молоком.
  6. Проварюємо гречку під кришкою після закипання молока 25 хвилин.
  7. Готову кашу присмачуємо маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Крім крупи, в магазинах дуже часто продається оброблена гречка в пакетиках. За смаком вона нічим не відрізняється від звичайної каші, хіба що вітамінів в ній трохи менше. Скільки часу варити гречку в пакетиках, зазвичай вказується на упаковці. Але якщо виробник забув написати інструкцію, то запам’ятайте, що достатньо буде проварити пакетик в окропі 5-7 хвилин.

Смачна каша в мультиварці

Ні для кого, напевно, не секрет, що відварити гречку можна не тільки на плиті, але і за допомогою кухонних гаджетів, наприклад, в мультиварці. Скільки потрібно варити гречку по часу в цьому пристрої, знати необов’язково, адже найчастіше мультиварка вже забезпечена всіма необхідними програмами. Якщо ж ваш прилад все-таки передбачає виставлення таймера, то слід орієнтуватися на проміжок 30-40 хвилин.

Звичайно, це трохи довше, ніж варити в каструлі, але як стверджують дієтологи, набагато корисніше. До того ж поки мультиварка працює, ви можете спокійно зайнятися іншими справами, наприклад, приготувати десерт. А щоб відчути всі переваги такої каші, пропонуємо вам відмінний варіант пісної вечері.

гречана каша в мультиварці

Склад:

  • 1 скл. крупи;
  • 2 скл. води;
  • 2 помідори;
  • 1 ч. л. борошна;
  • 2 зубчики часнику;
  • зелень;
  • прянощі – за смаком.

Приготування:

  1. Перебераємо гречку від сміття і промиваємо до чистої води.
  2. Перекладаємо підготовлену крупу в каструлю, заливаємо водою і вибераємо на дисплеї режим приготування «Каша».
  3. Доки вариться гречка, займемося обробкою помідорів. Нам необхідно зняти з них шкірку, для цього заливаємо овочі окропом.
  4. Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до напівготовності на рослинній олії.
  5. Через 2 хвилини додаємо в сковороду нарізані томати і тушкуємо до м’якості овочів.
  6. Потім до томатів і цибулі додаємо трохи пшеничного борошна і перемішуємо.
  7. Як тільки соус почне густіти, додаємо до нього трохи дрібно посіченої зелені і часник.
  8. До цього часу мультиварка вже повинна закінчити цикл. Відкриваємо кришку і додаємо в кашу шматочок масла.
  9. Викладаємо гречку на тарілку, поливаємо томатним соусом і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Запарим гречку в мікрохвильовій печі

Найшвидший варіант смачної і корисної вечері ми приберегли наостанок. Метод приготування гречаної каші в мікрохвильовці практичний і, головне, простий. Вам знадобляться: посуд для мікрохвильовки, трохи рідини, крупа і знання, скільки часу варити гречку на воді в такому пристрої.

гречка в мікрохвильовці

Але про все по порядку:

  1. Насипаємо кашу в жароміцний посуд з високими бортиками і заливаємо водою.
  2. Тепер ставимо миску в мікрохвильовку, закриваємо дверцята і виставляємо на дисплеї максимальну потужність, а таймер встановлюємо на 5-10 хвилин.
  3. Потім виймаємо тарілку, накриваємо кришкою і закутуємо рушником. Так пропарюємо кашу 10-15 хвилин.
  4. Знову переставляємо чашу в мікрохвильовку, але тепер потужність ставимо середню, а таймер на 10 хвилин. За цей час страва повністю дійде до готовності.

Цей варіант зручний тим, що стежити за кашею не потрібно. Вона не підгорить, не розвариться і випадково не «витече» з каструльки. До того ж метод пропарювання дозволяє гречці не тільки залишитися розсипчастою, але і зберегти в собі всі вітаміни.

Корисні поради початківцям

Ось ми і розглянули всі варіанти того, скільки часу треба варити гречку в різних пристроях. На завершення хотілося б дати ще кілька корисних порад:

  • Хочете, щоб каша вийшла дійсно розсипчастою? Тоді використовуйте цілісну крупу, а не подрібнені зерна.
  • Перед приготуванням крупу обов’язково потрібно промити до отримання чистої води, звичайно, якщо в рецепті не передбачається попереднього обсмажування.
  • Іноді виходить так, що час вийшов, а вода в каструльці ще булькає. В такому випадку зніміть кришку і дайте каші проваритися на максимальному вогні 3-4 хвилини.

Ось і всі хитрощі, залишається лише додати, що гречану кашу за традицією завжди приправляють вершковим маслом. Воно надає страві надзвичайно ніжний присмак. А якщо гречку залити молоком і цукром, то вийде смачний літній суп для дитини.