При згадці про корисні десерти без цукру перед очима встають жінки, які худнуть і хочуть урізноманітнити свій убогий харчовий раціон. Але ж крім жінок, стурбованих гонитвою за стрункістю, є діти, яким солодке і жирне шкідливо, люди, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями, хворі на цукровий діабет, які теж хочуть смачного, але їм заборонено вживання цукру.
Категорій людей, які страждають від неможливості насолодитися тортами і цукерками, досить багато, тому на рецепти корисних десертів, з допомогою яких можна не тільки побалувати себе приємними смаками, але і вітамінізувати організм, завжди є попит.
Корисні десерти – це види солодких страв, які допомагають нормалізувати метаболічні процеси в організмі, поповнюють запас вітамінів і корисних речовин.
Які продукти входять до ласощів з подібними властивостями?
Це просто джерело корисних вітамінів і мінералів, фруктових кислот і пектинів і клітковини, корисної для нашого організму.
Ви можете сміливо вживати наступні продукти:
Список можна продовжувати до нескінченності.
У цьому молочному концентраті величезний вміст кальцію, необхідного для розвитку кісткової системи дітей і нормальної роботи серцево-судинної системи дорослого організму. У ньому багато метіоніну – амінокислоти, яка руйнує «поганий» холестерин у крові, вітаміни групи В, фолієва кислота і безліч інших корисних речовин.
Ще в ньому немає пуринів – продуктів, речовин, які викликають проблеми в опорно – руховому апараті. Немає такого дієтичного столу, в якому б не пропонувався сир, як окрема страва або харчовий інгредієнт.
У народній медицині мед застосовується в якості антисептика, діуретика, препарату, що підвищує імунітет і як протизапальний засіб. Він загоює, відновлює, лікує, знижує рівень тригліцеридів в організмі і омолоджує.
Нормалізує кровотворення – не дає злипатися тромбоцитам і попереджає утворення тромбів, стабілізує кров’яний тиск, підвищує тонус, незамінний для зняття стресу.
Високий вміст корисних речовин, необхідних для підтримання вітамінного запасу, стабілізує роботу кишечника.
Рецепти десертів з перерахованих вище – корисних продуктів можуть задовольнити самий витончений смак, надовго створити чудовий настрій, порадувати себе і оточуючих.
Одним з обожнюваних дітьми і дорослиими десертів є вівсяне печиво. З допомогою нього худнуть і оздоровлюються. Асортимент магазинів пропонує печиво в безлічі варіантів, але саме корисне і смачне буде те, яке випікаєш самостійно.
Необхідні інгредієнти:
Геркулес залити кефіром і залишити на 40 – 60 хвилин, поки не набрякне в достатній мірі. Без нагляду залишати процес набухання не можна – якщо пропустити час, пластівці почнуть підсихати. Родзинки заливають окропом, щоб ягоди стали м’які.
Коли пластівці набухнуть, змішують їх з іншими інгредієнтами. Деко застеляють пергаментом, викладають тісто, створюючи вівсяні коржики, розрівнюючи густе тісто ложкою. Випікають у духовці, розігрітій до 180 градусів близько півгодини.
Шоколадний кекс є смачним і корисним десертом, якщо його правильно приготувати.
Компоненти для випічки шоколадного кексу:
Спочатку розтоплюють маргарин. З’єднують його з какао, молоком, медом і нагрівають на вогні, помішуючи. Як тільки суміш закипає, знімають з вогню. Відливають 4 столових ложки в окрему ємність, а решту – додають після охолодження. Все розмішують, наливають у форму з силікону, і ставлять випікатися в духовку. Випікати треба 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
Готовий виріб виймають з духовки, заливають шоколадною глазур’ю, дають трохи охолонути і поміщають в холодильник – там кекс просочиться і глазур захолоне. З форми дістають перед подачею до столу.
Інгредієнти:
Фруктове пюре змішується в блендері з цукром, жовтками, молоком. Коли все загусне до консистенції джему, дають охолонути, додають персики і збиті вершки. Розкладають по формах і ставлять в морозилку холодильника.
Заздалегідь потрібно підготувати:
Яблука натирають, родзинки заливають окропом, щоб вони стали м’які. Потім все перемішують, додаючи корицю. Розкладають пюре по формам, змащують олією. Змішують мед з геркулесом, додають трохи масла. Сумішшю покривають яблучне пюре. Випікають при температурі 190°C близько 20 хвилин.
Не дати дитині насолоджуватися шоколадними цукерками або морозивом – жорстоко.
Щоб приготувати шоколадні цукерки своїми руками, необхідно взяти:
Цедру з лимона замочують у алкоголі. Горіхи товчуть, крім кедрових. Якщо 1 вид горіхів, частину дрібно товчуть, частину залишають «крупного помелу». Далі приступають до варіння шоколадної глазурі: цукор змішують з какао, заливають водою, доводять на вогні до кипіння і на повільному вогні виварюють, щоб суміш загусла.
Знімають з вогню, додають трохи лимонного соку, і вбивають у суміш вершкове масло. Відливають трохи глазурі, решту суміші з’єднують з цедрою і пюре з горіхів. Формують з шоколадного тіста коржики, на кожен викладають великий горішок і поливають глазур’ю. Застигати ставлять у холодильник – не в морозилку.
Без рецепта приготування морозива закінчити перерахування корисних десертів неможливо.
Інгредієнти:
В сталевій посудині ставлять підігрівати молоко, додають до нього ваніль. До кипіння не доводять. Збиті з цукром жовтки поміщають в молоко, прогрівають і варять до консистенції густої сметани. Коли суміш охолоджується, додають вершки, розкладають за формами і морозять.
Смачні і корисні десерти для дітей і дорослих приготувати зовсім не важко. Приємного апетиту!