Брусничне варення – це ласий десерт з яскраво-червоних ягід брусниці. Їх смак злегка кисло-терпкий з гіркуватістю, але разом з цукром або іншими фруктами і ягодами виходить неймовірна смакота!

Як з’явилося брусничне варення

Брусничне варенняНа невеликому вічнозеленому чагарнику розпускаються біло-рожеві квіточки. Незабаром замість маленьких квітів на гіллястих стеблинках з’являються круглі плоди.

їх Називають в народі боровыми ягодами (брусницею). А знаєте чому? Тому що ці рослини виростають в борах, серед сосен і ялин.

Якщо постійно вживати борові ягоди, то ви будете почувати себе бадьорим, здоровим, енергійним, вічно молодою людиною. Життя брусничного чагарнику довга, він не боїться ні морозів, ні спеки, оскільки містить велику кількість корисних речовин.

Хазяєчки, знаючи про користь ягід, придумали безліч способів зберегти їх властивості. Завдяки вмісту в плодах бензойної кислоти, стає можливим збільшити термін зберігання ласощі.

Але все ж, щоб не було закисання або бродіння, можна приготувати з них різні напої і десерти (наприклад, брусничне варення), заготівлі, соуси або просто висушити або заморозити.

Природа наділила плоди цієї рослини цілющими компонентами, але не солодким смаком. Тому з додаванням цукрового піску, прянощів, спецій, вони знаходять неповторний присмак. Якими відмінними виходять варення, лікер, маринад до м’яса, настоянка, джем, квас, конфітюр – це просто справжні делікатеси!

Як зварити брусничне варення апетитним

Для того щоб варення з брусниці дійсно вийшло, потрібно знати такі моменти:

  1. Боровики повинні бути стиглими, але не перезрілим. Збирати треба на початку зрілості, тобто в серпні-вересні.
  2. У ранкові час активно діють окислювально-відновні ферменти плодів, тому в ці години потрібно ходити в ліс за збором врожаю.
  3. Якщо на ягодах ви побачили ознаки ушкоджень, обморожень, гнилі – не беріть їх.
  4. Для сиропу використовуйте м’яку колодязну воду.
  5. Не бажано варити варення в алюмінієвому посуді – фруктові кислоти руйнують алюміній.
  6. Можна надати тонкі нотки десерту з допомогою кориці, гвоздики, розмарину, чебрецю, меду.
  7. Спробуйте розбавити терпкість іншими ягодами, фруктами, цедрою, соком, сухофруктами або горіхами.
  8. Готові ягоди повинні стати напівпрозорими і м’якими.

Чим корисне варення з брусницею

варення

Незважаючи на те, що ягоди проходять термічну обробку, все ж зберігаються їх цілющі речовини в великій кількості.

Отже, брусничне варення містить такий комплекс переваг:

  • натуральний джерело вітамінів і мінералів;
  • посилює протистояння до вірусних, простудних захворювань;
  • налагоджує роботу кишечника при підвищеному газоутворенні, накопичення шлаків, токсинів;
  • природний антибіотик, що пригнічує мікроби, грибки;
  • жарознижувальний, протизапальний, антисептичний ефект на організм;
  • покращує зір, знімає втому і напруження очей;
  • заспокійливо діє на нервову систему;
  • оздоровлює серце, покращує кровотік;
  • знижує тиск;
  • виводить солі із сечовивідних шляхів.

Все це дозволить омолодити організм, привести його в тонус. Якщо приготуєте таке варення, ви знайдете не тільки смачний десерт, але й ліки для профілактики і лікування багатьох хвороб.

Рецепти варення з брусниці

Кожен розписаний нижче рецепт смачного десерту передбачений для вживання як відразу, так і в якості консервації. Взимку ця заготівля дуже вам стане в нагоді, щоб трохи підлікуватись чи просто з чаєм почастувати.

Для цього готуємо баночки, пропарюють або стерилізуємо. Готове гаряче варення розливаємо, закорковуємо.

Рецепт 1. Брусничне варення з прянощами і медом:

Брусничне варення 8

  • 1 кг плодів;
  • 0,7 кг меду;
  • половина склянки води;
  • шматочок кориці;
  • 3 бутона гвоздики;
  • 1 ч. л. цедри лимона.

Плоди перебрати, помити. Закип’ятити воду, на три хвилини опустити в неї ягоди, щоб пішла гіркота. Потім насипати їх в посуд для варіння, додати воду, мед (якщо ви не любитель меду, можете його замінити цукром, півкіло буде достатньо). Варити до готовності. В кінці додати приправи.

Рецепт 2. Варення з брусниці з яблуками і горіхами:

  • 500 г червоних ягід;
  • 500 г яблук;
  • кілограм цукру;
  • 250 г очищених волоських горіхів.

Яблука можна брати як дрібні кислі, так і великі солодкі. Чистимо від насіння, миємо, нарізаємо часточками. Горіхи кришимо ножем в маленьку крупку. Ягоди перебираємо, промиваємо під проточною водою.

Інгредієнти кладемо в каструлю, варимо на маленькому вогні після закипання десять хвилин. Студим, потім знову кип’ятимо 10 хвилин, і так три рази. Такий процес дозволяє зберегти якомога більше користі і цілісність структури плодів. Пустившимся соком просочується все, тим самим виходить незвичайний десерт.

Рецепт 3. Варення з брусницею і апельсинами:

  • 800 г ягід;
  • 800 г апельсин з тонкою шкіркою;
  • 1 кг цукру.

Апельсини і ягоди моєму. Ягоди ставимо варити на невеликий вогонь. Апельсини розрізаємо на шматочки, перекручуємо через м’ясорубку, видаливши кісточки. Додаємо їх до ягодам, які вже 15 хвилин поварились. Готуємо ще 20 хвилин. Даний рецепт більше підходить для приготування начинки до пирогів.

Рецепт 4. Варення з брусниці з грушами:

  • 1 кг червоних плодів;
  • 0,8 кг груш;
  • 1,2 кг цукрового піску;
  • 10 г меленої кориці.

Плоди промити, засипати цукром. Варити, поки вони не стануть м’якими. Груші почистити від шкірки і серцевини. Закип’ятити воду, опустити їх на п’ять хвилин.

Як бачите, що плоди починають доходити до готовності, потрібно додати до них груші і корицю. Через 15 хвилин вимкнути.

Рецепт 5. Варення з брусниці з яблуками і апельсинами:

Брусничне варення 5

  • 1 кг плодів;
  • 5 великих яблук;
  • 3 апельсина;
  • 1 кг цукрового піску.

Плоди, яблука, апельсини моєму. Перекручуємо окремо через м’ясорубку. Тільки спочатку з яблук і апельсинів знімаємо шкірку, видаляємо з першого фрукта насінну камеру, з другого – білу плівку.

Фрукти з половиною цукру кип’ятимо, потім зменшуємо вогонь, варимо 15 хвилин. Не забуваємо помішувати. Додаємо плоди, решту цукру, заважаємо. Через десять хвилин вимикаємо. Даємо кілька хвилин охолонути, потім фасуємо по банках.

Рецепт 6. Брусничне варення для заправки страв:

  • 1 кг червоних ягід;
  • стебло розмарину;
  • гілочка чебрецю;
  • 4 ст. л. меду;
  • 20 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. соку лимона;
  • 5 г чорного перцю.

На велику сковороду кладемо мед, розмарин, чебрець, розігріваємо дві хвилини, заважаючи. Потім додаємо вимиті ягоди, масло, сік, перець, перемішуємо.

Готуємо на тихому вогні 15-20 хвилин. Після охолодження, розкладаємо по банках, зберігаємо в холодильнику.

Бажаємо вам приємного апетиту та міцного здоров’я з нашими корисними рецептами!