Ванільний соус – це традиційна основа для цілого списку солодких страв. Він чудово доповнює пудинги, десерти, муси, випічку, страви з фруктів. Приготувати його не так просто, як здається на перший погляд, але ніжність та натуральність смаку підкорює хазяєчок, які із задоволенням готують його, щоб порадувати рідних або гостей.

Класичний ванільний соусCustard, або «яєчний крем» – назва цього соусу, яку він носить на батьківщині, в Англії. Саме яйця – головний інгредієнт у рецепті ванільного соусу, від їх кількості та якості залежить густота, однорідність, смак крему.

Щоб домогтися ідеальної консистенції, доведеться виконати кілька простих правил. Мінімум кулінарних навичок і трішки терпіння – солодкий соус готовий до вживання.

Список інгредієнтів

У виборі продуктів для ванільного соусу допускаються варіації – наприклад, замість вершків можна використовувати молоко, а для густоти, додати крохмаль або борошно.

Класичний рецепт, в який входять такі інгредієнти:

  • яєчні жовтки – 5 шт;
  • молоко або вершки – пів-літра;
  • одна ванільна паличка;
  • цукор – 50 г

Деякі гурмани додають замість молока поєднання жирних (35%) і нежирних (10-15%) вершків. Одержаний вершково-ванільний соус має більш високі смакові якості: маслянистий, ніжний, він просто тане у роті. Втім, з додаванням молока блюдо виходить дуже смачним.

Використовувати замість натуральної ванільної палички ванільний цукор, не рекомендується: аромат натурального продукту не зрівняється з ароматизованим порошком. Якщо знайти ваніль важко, можна купити для соусу ванільну есенцію.

Опис приготування

Головне в приготуванні ванільного соусу – те, що його потрібно намагатися не доводити до кипіння. Як тільки стає зрозуміло, що маса скоро почне закипати – необхідно зняти каструльку з вогню. В іншому випадку жовтки загуснуть, і страва не вийде.

Отже:

  • ванільний стручок розріжте вздовж тонким гострим ножем і зішкребіть внутрішню частину. Отрманий темний порошок, і сам стручок покладіть в молоко;
  • каструльку з молоком або вершками і ваніллю поставте на повільний вогонь. Нагрівання має бути поступовим, а не швидким: якщо занадто швидко нагріти молоко, аромат не встигне розкритися повністю, смак готового блюда не буде таким насиченим.
  • поки нагрівається молоко, відокремте яєчні жовтки. Збийте їх міксером, поступово додаючи цукор. Збивати потрібно до тих пір, поки маса не стане білою і пишною, а використовувати її потрібно відразу ж. Якщо хоч ненадовго залишити жовтки і цукор постояти, в масі утворюються нерозчинні грудочки;
  • в нагріте, не занадто гаряче молоко, акуратно помішуючи, введіть збиті жовтки;
  • поставте каструльку назад на маленький вогонь і готуйте до загусання, безперервно розмішуючи дерев’яною ложкою. Безперервне помішування не дозволить жовткам згорнутися від тепла.

Щоб зменшити ризик згортання жовтків, готувати ванільний соус можна на водяній бані. Готовий соус перелийте в чистий сухий посуд і накрийте харчовою плівкою. На відкритому повітрі, і навіть під кришкою, крем може покритися скоринкою. При бажанні страву можна підкислити, додавши туди лимонний сік, а лікер або коньяк додадуть крему пікантності.

Яблучний штрудель з ванільним соусом

штрудель з ванільним соусомДуже багато страв можна приготувати з цим кремом. Різні млинці і оладки під ванільним солодким соусом виходять незрівнянно. Їм можна заливати фруктові салати. Також смачна виходить солодка випічка з горіхами і ванільним соусом. Тут величезний простір для фантазії гурмана.

Один з найпопулярніших, буквально створених для поєднання рецептів з ванільним соусом – штрудель з яблук. Цей вишуканий яблучний десерт може готуватися з додаванням родзинок, горіхів, кураги. Розглянемо класичний рецепт яблучного штруделя.

Інгредієнти для штрудельного тіста:

  • борошно – 250 г;
  • яйце – 1шт;
  • молоко – 150 мл;
  • рослинна олія – 2-3 ст. л.;
  • біле сухе вино – половина ст. л.;
  • сіль.

Інгредієнти для начинки:

  • яблука – приблизно 6 шт;
  • цедра і сік половинки лимона;
  • темні родзинки – 50 г;
  • лісовий горіх, мигдаль – 4 ст. л.;
  • кориця – 0,5 ч. л;
  • цукор – 4 ст. л.

Для приготування штрудельного тіста змішайте борошно з сіллю. Молоко, яйце і олію збийте в окремому посуді, додавши біле вино. Влийте суміш в борошно і замісіть тісто. Скачайте його в кулю і залиште на півгодини «відпочивати», накривши змоченою у воді мискою.

Ванільний соусПоки тісто настоюється, зробіть начинку. Для цього яблука очистіть і наріжте тонкими скибочками. Яблука краще купити кисло-солодких твердих сортів. Горіхи подрібніть і обсмажте на сухій сковороді. Змішайте яблука і горіхи з іншими інгредієнтами.

Розріжте тісто на шматочки і кожен розкачайте в тонкий пласт. Змастіть розтопленим маслом, щоб яблучний десерт не злипнувся при випічці. Викладайте рівномірно начинку, чергуючи шарами тіста. Одержаний «листковий пиріг» акуратно скрутіть в рулет (для зручності це можна робити за допомогою рушника, розклавши на ньому нижній пласт).

Змастивши поверхню рулета маслом, випікайте штрудель в духовці протягом півгодини при температурі 200 градусів. У процесі готування можна ще кілька разів змастити маслом. Подавайте яблучний штрудель з ванільним соусом.

Приємного апетиту!