Плід шипшини, що відноситься до сімейства Рожевих, відомий, мабуть, усім. Його використовують у кулінарії, народній медицині та навіть у народній косметології. Кисло-солодкі червоні ягоди в чистому вигляді практично не вживають, а частіше з шипшини готують компоти, використовуючи різні рецепти, яких є чимало.
Ці ягоди містять в собі багато корисних речовин і вітамінів. Проте, потрібно врахувати протипоказання до вживання відварів з шипшини, перш ніж готувати їх для себе або своїх близьких.
Користь і шкода червоних плодів
Завдяки своєму складу вони наділені цілющими властивостями. Користь цих ягід пояснюється вмістом таких речовин, як: фосфор, кальцій, мідь, залізо, марганець, калій, ефірні олії, цукор, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, цинк.
Плоди і відвари з шипшини володіють такими цілющими властивостями:
- Поліпшення імунітету. За рахунок великого вмісту вітаміну C ягоди шипшини сприяють тому, що організм людини стає менш вразливим перед інфекційними захворюваннями;
- Сприяють нормалізації стану і функціонування серцево-судинної системи. Адже завдяки ягодам зміцнюються стінки судин, що є профілактикою такого захворювання, як атеросклероз;
- Плоди містять багато необхідних вітамінів, зокрема магній і калій, завдяки яким нормалізується робота серця;
- Відваром з шипшини можна лікувати анемію і використовувати його з ціллю профілактики цієї недуги;
- До складу плодів входить вітамін K, необхідний для нормального кровотворення;
- Плоди і відвари з шипшини сприяють виведенню зайвої жовчі, шлаків, токсинів з організму.
Використовуються напої з корисних ягід і в якості антисептичних та протизапальних засобів.
В деяких випадках, вживання шипшини може нанести шкоду. Тому не можна пити відвари, якщо у вас є такі захворювання:
- Хвороби органів травної системи, зокрема, гастрит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
- Хвороби, при яких підвищене згортання крові, схильність до появи тромбів (тромбофлебіт, тромбоз);
- Незважаючи на користь компоту з шипшини, він може завдати шкоду зубній емалі, якщо її чутливість підвищена.
Приготувати смачні і корисні напої можна за допомогою наведених нижче рецептів.
Компот з шипшини та меду
За цим рецептом можна приготувати напій, який буде дуже корисний при простудних захворюваннях. Але це не означає, що такий компот не можна вживати при відсутності простуди.
Інгредієнти:
- Свіжі червоні плоди – 1 кг;
- Мед (натуральний) – 2 склянки;
- Вода – 2,5 л.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо плоди. Тепер їх потрібно очистити від насіння. Для цього кожен плід необхідно розділити навпіл і вийняти насіння;
- Щоб приготувати напій, потрібно покласти шипшину в каструлю і заливши її водою дати закипіти;
- Знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою, настоюємо відвар протягом години;
- Знову даємо напою закипіти, потім охолоджуємо, додаємо мед, ретельно розмішуємо. Компот із свіжої шипшини готовий.
Компот з шипшини та лимону
Цей напій – справжнє джерело вітаміну C.
Інгредієнти:
- Вода – 1 л;
- Сушена шипшина – 250 г;
- Лимон – 1 шт.;
- Цукор – 1,5 склянки;
- Кориця – 0,25 ч. л.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо плоди, заливаємо окропом для того, щоб вони розпарились. Для цього потрібно 1-2 години;
- Для компоту із сушеної шипшини, потрібен свіжовижатий сік лимона. Вижавши сік, не викидайте шкірку з цитрусового фрукта;
- Ягоди разом з водою, в якій вони розпарювались, переливаємо в каструлю, туди ж додаємо сік і шкірку лимона, цукор та корицю;
- Дайте напою закипіти і варіть його протягом хвилини, не забуваючи весь час помішувати;
- Знімаємо напій з плити, зціджуємо, даємо охолонути і насолоджуємося прекрасним смаком і корисними властивостями відвару.
Компот з шипшини і яблук
Поєднання червоних ягід і яблук – «дует», який не тільки смачний, але і дуже корисний. В склад компонентів напою входить ще і обліпиха, яка теж містить величезний набір корисних речовин.
Інгредієнти:
- Яблука – 0,5 кг;
- Цукор – 0,6 кг;
- Свіжа шипшина – 0,5 кг;
- Обліпиха – 0,5 кг;
- Вода – 2 л
Спосіб приготування:
- Яблука ретельно промиваємо, а потім ошпарюємо кип’ятком. Робиться це за допомогою занурення фруктів в друшляку у киплячу воду протягом 2-х хвилин;
- Промиваємо шипшину і видаляємо насіння з ягід, розділяючи їх навпіл;
- Потім промиваємо обліпиху;
- Тепер готуємо сироп, розчинивши цукор в киплячій воді;
- Розкладаємо фрукти і ягоди, взяті в рівних частинах в банки і заливаємо їх сиропом. Після цього закатуємо кришкою;
- У будь-який момент ви можете відкрити баночку з корисним напоєм.
Компоти для дітей
Перед приготуванням переконайтеся, що у дитини немає протипоказань до вживання цих плодів. Для дітей готують компоти з червоними ягодами враховуючи вік.
Якщо вашій дитині вже виповнилося 3 роки, можете приготувати для її компот з таких інгредієнтів:
- Мед – 1 ч. л.;
- Вода – 1 л;
- Шипшина – 3 ст. л.
Готуємо так:
- Воду кип’ятимо, а потім заливаємо нею шипшину;
- Даємо настоятися протягом півгодини(можна і більше) і додаємо мед;
- Якщо у дитини немає проблем з шлунково-кишковим трактом, можна додати в цей настій трохи соку лимона;
- Охолодіть і можете давати малюкові.
Використовуючи ті ж інгредієнти можна зварити компот по-іншому.
Для цього потрібно:
- В скляній посудині залити ягоди шипшини киплячою водою;
- Помістити цю посудину в каструлю з киплячою водою на чверть години;
- Зцідити охолоджений напій і додати мед.
Компот приготований в мультиварці
Для приготування компоту з шипшини в такому кухонному приладі як мультиварка, вам потрібні такі інгредієнти:
- Вода – 2 л;
- Цукор – 2 мультичашки;
- Шипшина – 200 р.
Спосіб приготування:
- Промиваємо шипшину і переложуємо її в ємність мультиварки заливши холодною водою;
- Додаємо цукор, і обираємо режим «Тушіння», встановивши таймер на 40 хв;
- Після закінчення цього часу компот повинен настоятися в мультиварці ще з годину;
- Даємо напою охолонути, переливши в будь-який посуд (краще склянний);
- При бажанні в охолоджений компот можна додати лимонні шматочки або сік.
Приготувати компот з корисними плодами шипшини нескладно, але перед вживанням переконайтеся, що у вас немає протипоказань, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю.