Дерево, яке походить від своїх предків – яблук і груш, любить родючий грунт, багато вологи і сонячне тепло, називається айвою. Її великі гарні квіти, запилені бджолами літом, до осені стають великими жовтими плодами.

Їх шорстка поверхня, досить терпка смак, а твердість не дає можливості вживати плоди у свіжому вигляді. Але при варінні вони набувають ніжну солодку консистенцію.

Компот з айви 5

Даний фрукт корисніше вживати приготованим, ніж сирим. Тому що він має в своєму складі каротин, який після дії високої температури в великій мірі засвоюється нашим організмом.

Відмінний варіант вживання плоду – компот з айви. Пам’ятайте, що, використовуючи айву при приготуванні будь-яких страв, потрібно видалити кісточки.

Вони є отруйними для нас. Готувати можна з м’якоті, яка відмінно підходить для вживання у вигляді варення, джему, компоту, пастили, желе, доповнення до чаю, м’ясних закусок, солодких десертів.

Ттакож завдяки іншим своїм корисним властивостям, компот з айви на зиму допоможе уникнути дефіциту вітамінів навесні, зміцнить імунну систему, яка допомагає боротися з вірусами, ГРЗ та грипом.

Купувати слід свіжі ароматні плоди жовтого кольору, але тільки без вм’ятин, цяток або інших дефектів. Зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті окремо, оптимальна температура 0-50С.

Секрети правильного приготування компотів з айви:

  1. Потрібно дотримуватися технології, тобто при приготуванні уважно дивитися, щоб фрукти не переварилися, не втратили колір, форму. Довше за всіх з фруктів на компот варяться груші і яблука;
  2. В основному компот з айви на зиму не вариться, а заливається дуже гарячим сиропом і закочується;
  3. Основними інгредієнтами компоту є цукор і вода. Додатковими можуть бути спеції на ваш смак: цедра, кориця, кардамон, сіль (в дуже маленькій дозі);
  4. Є два види компотів – без стерилізації і зі стерилізацією. Кожна господиня вибирає один з варіантів на свій розсуд;
  5. Дуже важливо вибирати дані фрукти без слідів псування, пошкоджень, тому що вони зіпсують весь смак;
  6. Плоди повинні бути добре вимиті і очищені перед заливанням водою або сиропом;
  7. Фрукти з насінням повинні бути від них очищені, оскільки вони містять синильну кислоту, яка призведе до отруєння;
  8. Обов’язково банки перед закриванням компоту потрібно промити гарячою проточною водою, поставити в духовку простерилізувати при температурі 1000 на кілька хвилин. Стерилізацію можна здійснити і за допомогою пари;
  9. Кришки для закочування моємо, кип’ятимо, перед тим дивимося, щоб не було подряпин, перевіряємо цілісність гумки.

Рецепти компоту з айви

Організм людини на 80% складається з води, тому щоб втамувати спрагу і поповнити її запаси, ми часто п’ємо воду. Смачно і корисно замість води пити компоти.

Компот з айви 3

Звичайний компот з айвою без стерилізації. На трилітрову банку використовується 2-3 склянки очищених фруктів і 300 грам цукру. Плоди розкладаються на ніч в банки, заливаються водою, накриваються кришками.

Це потрібно для того, щоб вони набралися води і сіли. Вранці воду зливаємо в каструлю, додаємо цукор, кип’ятимо. Заливаємо киплячою водою фрукти, закатуємо, перевертаємо догори дном, закутуємо.

Компот з айви на зиму в класичному вигляді. Інгредієнти: айва, чиста вода, цукор, лимонна кислота. Кількість розписана вище.

Процес приготування полягає в наступному:

  1. Беремо стиглий фрукт, гарненько миємо новою губкою, очищаємо від шкірки. Тільки її не викидаємо, кладемо в каструлю, наливаємо трохи води, кип’ятимо протягом 30 хвилин.
  2. Від м’якоті відокремлюємо насіння разом з насіннєвою камерою, ріжемо часточками. У воді розчиняємо лимонну кислоту, насипаємо туди м’якоть, залишаємо на 15 хвилин. Приблизно на літр води потрібно 3 грами лимонної кислоти.
  3. Проціджують відвар з шкірки, додаємо наші часточки, варимо хвилин 20 або 30. Спостерігаємо, щоб вони стали м’якими, але не перевареними. Потім зливаємо відвар в чисту каструлю, а часточки охолоджуємо проточною холодною водою.
  4. Робимо далі сироп з цього відвару і цукру. На 1 літр відвару даємо 300 грам цукру, 4 грами лимонної кислоти. Все це кип’ятимо пару хвилин. Охолоджуємо.
  5. Часточки айви кладемо в чисті літрові банки, заливаємо сиропом. Закатуємо. Гріємо в духовці 15 хвилин при температурі 850, або в киплячій воді 8 хвилинок.

компот

Компот з айвою і яблуками. Розглянутий плід можна варити у вигляді компоту разом з іншими фруктами і ягодами.

Вживати компот можете відразу після того, як зробили. Отже, беремо: яблука – 4 штуки, айви – 3, лимон, чайна ложечка кориці, 1,5 літрів води.

Миємо фрукти, нарізаємо часточками. Тільки з яблук і видаляємо насіння айви, кладемо їх в каструлю, заливаємо чистою водою, варимо близько 10 хвилин. Потім додаємо лимон, корицю.

Варимо ще кілька хвилин. Потім знімаємо з вогню, охолоджуємо до кімнатної температури, проціджуємо. Готовий компот з яблук і айви розливаємо в склянки.

Насолоджуйтесь улюбленими компотами з айви! Насичуйте свій організм вітамінами 😉