Дерево, яке походить від своїх предків – яблук і груш, любить родючий грунт, багато вологи і сонячне тепло, називається айвою. Її великі гарні квіти, запилені бджолами літом, до осені стають великими жовтими плодами.
Їх шорстка поверхня, досить терпка смак, а твердість не дає можливості вживати плоди у свіжому вигляді. Але при варінні вони набувають ніжну солодку консистенцію.
Даний фрукт корисніше вживати приготованим, ніж сирим. Тому що він має в своєму складі каротин, який після дії високої температури в великій мірі засвоюється нашим організмом.
Відмінний варіант вживання плоду – компот з айви. Пам’ятайте, що, використовуючи айву при приготуванні будь-яких страв, потрібно видалити кісточки.
Вони є отруйними для нас. Готувати можна з м’якоті, яка відмінно підходить для вживання у вигляді варення, джему, компоту, пастили, желе, доповнення до чаю, м’ясних закусок, солодких десертів.
Ттакож завдяки іншим своїм корисним властивостям, компот з айви на зиму допоможе уникнути дефіциту вітамінів навесні, зміцнить імунну систему, яка допомагає боротися з вірусами, ГРЗ та грипом.
Купувати слід свіжі ароматні плоди жовтого кольору, але тільки без вм’ятин, цяток або інших дефектів. Зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті окремо, оптимальна температура 0-50С.
Секрети правильного приготування компотів з айви:
Організм людини на 80% складається з води, тому щоб втамувати спрагу і поповнити її запаси, ми часто п’ємо воду. Смачно і корисно замість води пити компоти.
Звичайний компот з айвою без стерилізації. На трилітрову банку використовується 2-3 склянки очищених фруктів і 300 грам цукру. Плоди розкладаються на ніч в банки, заливаються водою, накриваються кришками.
Це потрібно для того, щоб вони набралися води і сіли. Вранці воду зливаємо в каструлю, додаємо цукор, кип’ятимо. Заливаємо киплячою водою фрукти, закатуємо, перевертаємо догори дном, закутуємо.
Компот з айви на зиму в класичному вигляді. Інгредієнти: айва, чиста вода, цукор, лимонна кислота. Кількість розписана вище.
Процес приготування полягає в наступному:
Компот з айвою і яблуками. Розглянутий плід можна варити у вигляді компоту разом з іншими фруктами і ягодами.
Вживати компот можете відразу після того, як зробили. Отже, беремо: яблука – 4 штуки, айви – 3, лимон, чайна ложечка кориці, 1,5 літрів води.
Миємо фрукти, нарізаємо часточками. Тільки з яблук і видаляємо насіння айви, кладемо їх в каструлю, заливаємо чистою водою, варимо близько 10 хвилин. Потім додаємо лимон, корицю.
Варимо ще кілька хвилин. Потім знімаємо з вогню, охолоджуємо до кімнатної температури, проціджуємо. Готовий компот з яблук і айви розливаємо в склянки.
Насолоджуйтесь улюбленими компотами з айви! Насичуйте свій організм вітамінами 😉