Почнемо з того, що назва такої кави саме «еспресо», і варіації на кшталт «експрессо» абсолютно недоречні. Але на жаль, така помилка дуже поширена. Тому насамперед треба запам’ятати, що «еспресо» – це споконвічно італійське слово, яке можна перевести як швидкий або спресований.
Також потрібно зауважити, що більша частина напоїв, які подаються в кафе, зовсім не є кавовими. Найчастіше – це звичайна розчинна хімія, яку заварюють звичайним окропом.
І повірте мені на слово, такий напій не принесе вам ні задоволення, ні користі. Що стосується традиційного рецепту приготування, при дотриманні всіх тонкощів така кава не тільки дуже смачна, але і не завдасть шкоди вашому організму. Якої же шкоди може завдати кава, запитаєте ви.
Адже багато п’ють її по кілька разів на день, і поки ще ніхто не помер. Але якщо почитати дослідження складу кавових напоїв, то будете знати про наявність у складі зерен важких металів, які залишаються в кавовій гущі, в тому випадку якщо ви все зробите неправильно.
Що стосується правильності приготування, то, як виявилося, в Італії існує цілий інститут, який розробляє стандарти для приготування цього абсолютно приголомшливого ароматного напою.
Який же метод приготування відповідає цим стандартам? А ось який: для приготування візьміть 8 грам натуральної меленої кави для еспресо і приблизно півхвилини пропускайте через неї під тиском 50 грам води.
А щоб дізнатися чи вийшов у вас справжній шедевр, вам потрібно подивитися на пінку. Якщо вона рівна і темно-коричневого кольору, то ви все зробили правильно. А от якщо її немає взагалі, то напій у вас вийшов явно не кращої якості.
Якщо ви хочете приготувати справді смачний кавовий напій, то вам варто дотримуватись деяких правил:
Якщо ви будете дотримуватися цих зовсім нескладних правил, то рано чи пізно у вас вийде відмінний кавовий напій. Чому, рано чи пізно? Та тому, що якість іноді абсолютно не залежить від ціни кавомашини або кавових зерен.
Іноді на дешевій кавоварці досвідчений бариста може зварити абсолютно приголомшливий еспресо. Так що в більшості випадків справа в досвіді. Тренуйтеся, і з часом у вас все вийде!
Як ми вже знаємо, що приготування справжньої кави вимагає наявності мелених кавових зерен. Як же вибрати потрібний помол, який дозволить повною мірою передати всі тонкощі аромату і смаку цього чудового напою.
Насамперед варто вибрати каву дуже дрібного помелу. Визначити потрібну консистенцію досить просто. Візьміть щіпку кавового порошку і потріть між пальцями. Якщо ви відчуваєте досить великі крупинки, то такий помел вам не підійде, а ось якщо вам здається, що коричневий порошок нагадує пісок, то це саме те, що вам потрібно.
Не варто також купувати кавовий порошок, що нагадує борошно. В ньому вже давно не залишилося ні запаху, ні смаку, так що задоволення такий напій вам мало принесе.
Мелену каву потрібної консистенції можна зробити і самому. Сьогодні в магазинах можна знайти все, навіть ручні кавомолки. І саме така кавомолка допоможе вам зробити ваш напій незабутнім.
Власне, рецепт всього один. А якщо у деяких випадках вам пропонують додати до кави молоко або будь-які інші інгредієнти, то ви повинні розуміти, що це вже буде зовсім не еспресо, а, наприклад, американо або латте.
Отже, в спеціальний лоток у кавоварці насипте каву. Трохи спрессуйте її з допомогою спеціального пристосування. Основною ознакою правильності приготування еспресо вважається повільне проходження води через кавовий порошок.
Хоча поняття «повільно» тут дуже відносне, тому що стандартна порція напою готується приблизно за півхвилини.
Пінка повинна бути рудою і щільною. Якщо ж вона у вас вийшла світлою, значить, ви додали мало порошку або ж він був надто великого помелу.
Бажаючим схуднути і тим, хто хвилюється про калорійність даного напою, пити таку каву теж можна. Справа в тому, що вона практично не залишає сліду на вашій фігурі, так як рівень калорійності кави еспресо в стандартній порції становить всього-навсього 2 Ккал. Це небагато, погодьтеся!
Як бачимо, рецепт кави еспресо досить простий, але не варто забувати і про досвід приготування такого чудового напою. Ніхто не стверджує, що у вас все вийде з першого разу.
Але якщо ви докладете трохи зусиль і терпіння, то ваша кава з кожним разом буде ставати все краще і краще. Так що вчіться, і в один прекрасний день ви зможете похвалитися своїм мистецтвом перед друзями і знайомими.
Міцна кава порцією по 60 мл, зварена у кавомашині, на українській і на італійській правильно називається еспресо. У перекладі з італійської espresso значить вичавлений. Але не поспішайте невдоволено морщити ніс, коли хтось замовляє «експресо». Історично це не так вже і неправильно. 😉