Чашка кави – невід’ємна частина ранкового пробудження. Міцний напій чудово бадьорить, дає енергію на весь день. Приготування кави стало звичною справою, ми рідко думаємо про те, як правильно варити її. А ось в аравійських країнах цей процес є ритуалом, свого роду священнодійством. Обговорення найважливіших справ не починається, поки господар не піднесе своїм гостям ароматний напій у невеликих чашках без ручки.
Особливих секретів у тому, як правильно варити каву вдома, немає, але є деякі тонкощі.Досить просто приготувати напій за допомогою кавомашини, але тільки якщо власноручно зварити її в турці, можна сповна насолодитися як процесом, так і результатом. Для цього вам знадобиться турка, кава, вода і добавки.
Ідеальний посуд вибирають за трьома критеріями:
Найбільш оптимальна форма для турки – конічна з вузьким горлом. Таке горлечко дозволяє одержати більш інтенсивний аромат і збереже багатство смаку. Найкращим матеріалом для посудини вважається мідь: вона володіє хорошою теплопровідністю, а зварений в ній напій перевершує за якістю каву, приготовану в турці з інших металів. Керамічні турки також є непоганим варіантом, вони нагріваються рівномірно і повільно віддають тепло, але коштують дорого і володіють низькою міцністю.
Досвідчені кавомани радять вибирати турку малого об’єму, таку, щоб вистачало на 1-2 порції. Посудина об’ємом не більше 200 мл дозволяє розкрити всі відтінки ароматного напою.
Важливо не тільки вміти правильно варити натуральну каву, але і вміти вибрати головну складову напою. Вибір сорту і ступеня обжарювання залежить від особистих переваг, але на питання «мелена або в зернах?» кавові гурмани відповідають однозначно: в зернах. Такий напій більш свіжий і ароматний. Каву в зернах можна придбати в спеціальних магазинах на вагу. Фахівець підбере сорт за вашим смаком. Стежте, щоб зерна були однаковими за кольором і формою.
Краще купувати невеликі порції, щоб напій завжди був свіжим, адже тривале зберігання погіршує смак зерен. Змолоти їх можна вдома, якщо у вас є кавомолка, або зробити це при покупці в магазині, але пам’ятайте, що змелена кава швидко втрачає аромат, тому краще подрібнювати зерна відразу перед тим як готувати напій.
Важливий компонент – вода
Вода істотно впливає на якість кави. Вона повинна бути свіжою, краще всього підходить бутильована або джерельна вода, але не кип’ячена і не з-під крана. Рідина повинна бути холодною, навіть крижаною.
Добавки
Вибір інгредієнтів для кави широкий і різноманітний. Найчастіше до напою додають молоко або вершки, цукор, мелену корицю. Справжні цінителі, які шукають нових смакових відчуттів, експериментують з різноманітними прянощами, додаючи в турку ваніль, кардамон, аніс, імбир, гвоздику, цедру, горошинки чорного перцю, горіхи, мускат. Зустрічаються і зовсім екзотичні рецепти, що включають кріп або кмин.
Надалі ви зможете експериментувати з пропорціями і різними рецептами, підбираючи свій ідеальний варіант.
Такі традиційні рекомендації. По суті, це керівництво, як правильно варити турецьку каву, адже саме цей напій вважається класичним. У той же час у кожного любителя кави є в запасі свої хитрощі і тонкощі і оригінальні рецепти приготування напою, що бадьорить. Спробуйте додати нові компоненти до звичної чашки, і ранок заграє новими фарбами.
Побалуйте себе ніжним вершковим напоєм з повітряною шовковистою пінкою – капучіно. В тому, як правильно варити капучіно, немає нічого складного, тому, щоб поласувати своєрідним десертом, не обов’язково йти в кав’ярню.
Капучино на третину складається з чорної кави, на третину з молока і на третю частину зі збитої молочної піни. Зваріть каву звичайним способом. Молоко доведіть до кипіння (краще, якщо воно буде жирністю 3,2% і більше), зніміть з вогню і збийте міксером піну. У чашку послідовно налийте каву, молоко, пінку викладіть зверху за допомогою ложки. Готовий напій можна посипати корицею або тертим шоколадом.
Зелена кава швидко набирає популярність як новий революційний продукт, що допомагає позбавитися від зайвої ваги. Він являє собою звичайні кавові зерна, які не піддавалися обжарці. У зернах міститься хлорогенова кислота, яка уповільнює вивільнення глюкози після їжі, сприяючи тим самим зниженню ваги.
Дослідження, проведені в цій області, зокрема, опубліковані в новозеландському журналі Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, доводять ефективність методу. Однак фахівці уточнюють: зелена кава може використовуватися як допоміжний засіб для схуднення, без режиму харчування і тренувань результату не буде.
Як же підготувати і правильно зварити зелену кава? Для початку потрібно її обсмажити. Зробити це можна в спеціальній машині (ростері) або на звичайній сковорідці. Зерна тонким шаром викладають на сковороду і обсмажують на повільному вогні до 15 хвилин. Постійно помішуйте каву. Майте на увазі: чим довше зерна піддаються термообробці, тим менше в них залишається активних речовин, що впливають на схуднення. Після смаження залиште зерна на добу.
Зелена кава має трав’янистий смак. Чим довше вона буде зберігатися, тим виразніше буде відчуватися деревний відтінок. Після того, як ви підготуєте зерна, їх можна змолоти і приготувати напій, як правильно варити мелену каву, ви вже знаєте.
З фундуком
100 г зерен змішати з 30 ядрами фундука, змолоти. Зварити каву (дотримуючи пропорції), до готового напою додати 1/2 ч. л. соку апельсина.
Вишуканий гіркуватий напій володіє терпким присмаком горіхів і легкою цитрусовою кислинкою.
Різдвяна
До меленої кави додати какао-порошок в співвідношенні 2:1. Зварити напій, посипати корицею, додати цукор за смаком.
Ніжний шоколадно-коричневий аромат гармонійно переплітається з кавовим ароматом. М’який смак напою відмінно доповнить атмосферу різдвяних і новорічних свят.
Австралійська
У турку насипати кавовий порошок, додати 5 паличок гвоздики, цедру лимона і апельсина. Важливо пам’ятати, якщо ви хочете зварити чорну каву правильно: вона не повинна закипіти. Готовий напій володіє терпким цитрусовим ароматом.
З м’ятою
Зерна змішати з подрібненою сушеною м’ятою в пропорції 1:4. Запікати в духовій шафі близько години, суміш перемолоти. Додати щіпку какао, каву зварити як звичайно. Ідеальний напій для ранкового пробудження подарує свіжість і бадьорість. Можна подавати охолодженим.
Пряна
У турку покласти паличку кориці, дві палички гвоздики, 4 горошини перцю. Спеції прогрівати 2 хвилини для інтенсивного аромату. Додати ваніль, цедру лимона і мелену каву. Зварити як звичайно. У готовий напій додати вершки, цукор за бажанням.
Експериментуйте, винаходячи сміливі поєднання і домагаючись нових відтінків смаку, і не забувайте основні рекомендації. Відео допоможе наочно уявити цей процес.