Вишня – дуже універсальна ягода. Чого тільки не готують з вишні: соки, морси, вареники, пироги, торти, соуси. Цю ягоду заморожують, консервують, варять варення і компот. Саме про те, як правильно приготувати компот з вишні і піде мова в цій статті.
Кожна господиня знає, що заготовки на довгу зиму – дуже клопітка справа. Але все, що пов’язано з темно-червоною ягодою насправді готувати дуже легко. Рецепти, які ми розглянемо, прості і доступні для приготування навіть початківцям господиням.
Почнемо з самого простого. Отже, попереду літо, і ви не помітите, як білосніжні квіти відпадуть, з’являться плоди, які потім наллються соком і перетворяться на великі, соковиті, темно-бордові ягоди.
Та незабаром ви захочете серед спекотного літа охолодити свій запал кисло-солодким, трохи терпким, прохолодним напоєм. І ви подумаєте про те, як варити компот з вишні.
Вишневий компот зараз варять у будь-який час року. Все це тому, що навіть якщо ви не встигли в домашніх умовах заморозити вишню, тепер практично в кожному супермаркеті продаються будь-які заморожені ягоди.
Ягоди вишні (500 гр) переберіть, відокремте черешки і ретельно промийте. Візьміть 3 літри води і доведіть до кипіння. Всипте ягоди і 1 склянку цукру.
Коли вода закипить, і вишні спливуть на поверхню, прикрутіть вогонь і дайте рідині покипіти протягом 3-5 хвилин.
Чим менше ви будете кип’ятити компот, тим більше вітамінів і корисних речовин в ньому збережеться. Після того як ваш узвар охолоне, поставте його в холодильник. Такий компот дуже добре поєднується з виробами із здобного тіста.
Вишневий компот дуже концентрований і досить кислий. Можна трохи «розбавити» його смак ранніми літніми яблуками. Чудово якщо б ви додали в страву сорт яблук Мелба, адже ці смугасті біло-рожеві яблучка особливо ароматні і вони додадуть вашому компоту вишуканий смак.
Але через брак даного сорту підійде і Білий налив. Отже, на все ті ж 3 літри води візьміть 200 г вишні і 2-3 яблучка. Почистіть яблука від серцевини, а вишні від черешків, закип’ятіть воду, всипте ягоди і фрукти. Потім додайте стакан цукру і доведіть до кипіння. Варіть 3-5 хвилин і компотик готовий!
Не хвилюйтеся про те, що вам доведеться варити компот з вишень з кісточками. Все одно ви потім процідите рідину від м’якоті перед подачею на стіл.
А ось якщо заготовляти вишневий напій на зиму разом з кісточками, то термін зберігання такого продукту різко скорочується. Однак справа в тому, що вишневі кісточки додають напою невимовний аромат.
Тому радимо вам зробити два види напою: з кісточками і без. Перший випити в найближчі місяці після закупорки, а другий залишити на новорічні свята та довгі зимові вечори.
При бажанні в такий компот можна додати інші ягоди та фрукти, наприклад, малину, чорну і червону смородину, агрус, яблука.
Наступний рецепт розрахований на трилітрові банки.
Для однієї банки вам знадобляться:
Поетапний рецепт компоту з вишень:
Зберігати компот можна як у холодному місці, так і при кімнатній температурі. В майбутньому ця консервація дозволить вам значно скоротити час і порадує річним смаком серед довгої зими. Напій рубінового кольору підійде до випічки, алкоголю, столу у вигляді фуршету і взагалі до будь-якого бенкету.
В останні роки багато господинь перестали закупорювати банки, і перейшли на заморожування овочів, фруктів і ягід. Вишня, як не можна до речі підходить для заморожування. Її структура при цьому практично не змінюється, а колір і аромат зберігаються повністю.
Для заморожування ягід, переберіть їх, видаліть підгнилі, нестиглі ягоди, відірвіть черешки, листя і ретельно помийте. Якщо ви хочете заморозити вишню без кісточок, наприклад, для пирогів, то видаліть їх.
Потім трохи підсушіть ягідки, розклавши на широких поверхнях або відкинувши на друшляк. Можна підсушити їх рушником.
Потім помістіть їх в поліетиленові пакети або пластикові ємності порціями по 300-500 гр. Таким же чином можна заморожувати на зиму чорну смородину, сливи, полуницю і малину.
Взимку ви можете приготувати компот із заморожених вишень і отримати напій, що нічим не відрізняється від приготованого з свіжих ягід влітку.
Майте на увазі, що ягоди для приготування напою розморожувати не треба. Крім цього, один раз розморожені фрукти вже не годяться для повторної заморозки і подальшого використання.
Отже, для приготування напою вам необхідно закип’ятити потрібну кількість води, всипати цукор і заморожені вишні.
Далі, довести рідину до кипіння і трохи прокип’ятити. Потім відставте компотик і дайте йому настоятися. Вишневий компот дуже підходить до шоколадної випічки, настійно рекомендуємо вам спробувати цей тандем.
Приємного апетиту!