Компот з глоду – це рідина насиченого кольору з цукрового сиропу і плодів глоду. Його можна приготувати на зиму або пити відразу після варіння.

Компот з глоду 3

Ось секрети, як зварити компот з глоду ароматним, і зберегти його неповторний смак:

  1. не Можна економити на плодах. Їх кількість повинна бути достатньою, тобто на кожен літр води потрібно насипати триста грам глоду. Але якщо ви хочете приготувати легкий напій для втамування спраги, можна давати і менше плодів;
  2. Якщо готувати компот для того, щоб відразу пити після охолодження, то потрібно додати цукор перед вживанням;
  3. Якщо готувати на зиму, то цукор засипаємо в процесі варіння;
  4. Більш насичений аромат такого компоту додадуть додаткові ягоди, трави або фрукти, наприклад, цитрусові і м’ята. Додаючи їх в кінці, напій потрібно відразу зняти з вогню і дати настоятися;
  5. Бажано, щоб плоди були однакові за розміром, тоді вони рівномірно проварятся;
  6. Готовий напій зберігати охолодженим в холодильнику, якщо закрили на зиму – тоді в прохолодному темному місці;
  7. Сік лимона або трохи лимонної кислоти в напої зберігає вітаміни плодів на тривалий час;
  8. Потрібно використовувати свіже, сушені або свіжоморожені плоди, але не ті, які почали втрачати свій зовнішній вигляд, морщитися або псуватися.

Рецепт 1. На зиму компот з глоду

найпоширеніший спосіб консервування глоду – це компот. Так як плоди довго не зберігаються в свіжому вигляді, то краще приготувати такий напій для тривалого зберігання.

Для цього нам потрібно з розрахунку на одну трилітрову банку:

  • 200 грам плодів;
  • 350 грамів цукрового піску;
  • 3 літри води.

Ягоди беремо стиглі, однакові з кісточками. Очищаємо їх від плодоніжок, гарненько миємо. Закладаємо в чисті сухі прогріті банки, які пройшли стерилізацію при 100 градусах температури близько п’яти хвилин.

Кип’ятимо воду з цукром, заливаємо цим сиропом роки. Закатуємо ошпареними окропом кришками. Перевертаємо, закутуємо ковдрою. Нехай так стоїть до повного охолодження.

Приготування такого компоту з глоду з кісточками не займає багато часу. Зате через тиждень він набуває красивий бордово-червоний колір, а через два місяці – насичений смак.

Рецепт 2. Компот з глоду з м’якоттю

Компот з глоду 6

Такий напій дуже корисний завдяки тому, що м’якоть ягід віддає максимально все властивості.

Склад:

  • півкіло ягід;
  • 650 мл води;
  • 450 грам цукру.

Плоди миємо, розрізаємо навпіл, виймаємо кісточки. Кладемо в друшляк, знову промиваємо проточною водою. Залишаємо, щоб вода скла.

Готуємо сироп. Наливаємо воду, насипаємо цукор. Ставимо варити, постійно помішуємо до тих пір, поки цукор не розчиниться. Приблизно при 80-85 градусах сиропу кладемо ягоди. Вимикаємо.

Напій наполягаємо десять годин. Потім проціджуємо сироп в каструльку, кип’ятимо його. Ягоди розподіляємо по банках. Ми вже знаємо, що банки повинні бути чисті, стерилізовані – це запорука довго зберігання рідини.

У велику каструлю, на дно кладемо рушник або чисту тканину, наливаємо воду, нагріваємо. Заливаємо сиропом м’якоть, прикривають кришками. У каструлю ставимо наші банки для бланшування. Пів-літрові банки – 15 хвилин, літрові – 20, трилітрові – 30. Через деякий час виймаємо їх, закатуємо.

Закатанный на зиму компот з глоду варто вживати при авітамінозі, хворобах, з профілактичними цілями у вигляді теплого чаю або холодного напою.

Користь від компоту з глоду

Глід – це дуже довголітній чагарник з колючками, твердою деревиною з сімейства розоцвітих. Його плоди темно-червоного, оранжевого кольору з борошнистою м’якоттю. Вони дозрівають восени.

Ягоди і квіти чагарнику мають у своєму складі багато корисних речовин, кислот і масла. Вони застосовуються як в медицині, так і в кулінарії.

Користь глоду полягає в наступному:

Компот з глоду 1

  • лікування серця, судин, тобто серцево-судинних захворювань;
  • поліпшення роботи м’яза серця;
  • профілактика гіпертонії, атеросклерозу, аритмії, тахікардії, стенокардії, слабкості;
  • запобігання утворення пухлин;
  • позбавлення від безсоння у вагітних і літніх людей;
  • зменшення збудливості нервової системи;
  • стимулювання кровообігу в судинах мозку і серця;
  • нормалізація ритму серця і роботи щитовидки;
  • зниження тиску і рівня холестерину;
  • омолодження, регенерація шкіри, додання їй тонусу;
  • зміцнення імунітету при вірусних, інфекційних захворюваннях;
  • протизапальну, протимікробну дію.

Дітям компот з глоду бажано давати невеликими дозами і тільки свіже зварений, так само, як і вагітним. Надмірне споживання компоту може призвести до отруєння.

Лікування та профілактику краще всього проводити регулярно і потроху. Старатися не варто, адже всі корисні ягоди, фрукти і трави дають свою користь через час, а не відразу, як нам би цього хотілося. Потрібно набратися терпіння і насолоджуватися смачним напоєм.

Рецепт 4. Компот з глоду з яблуками

Напої з плодів колючого чагарнику можуть бути різними. Якщо додати до нього сухофруктів, інших ягід, фруктів, то він тільки стане смачніше і корисніше.

Рецепт одного з таких корисних напоїв містить:

  • 500 грам ягід;
  • кілограм цукру;
  • 9 літрів води;
  • 9 великих яблук.

цього разу почнемо з банок і кришок. Їх потрібно добре підготувати, а саме-помити, прогріти в духовці або над парою з чайника. Кришки прокип’ятити.

Компот з глоду 2Ягоди і яблука миємо, у плодів видаляємо плодоніжки, а фрукти ріжемо часточками і прибираємо насінну камеру разом з насінням, розкладаємо все по банкам.

Беремо величезну каструлю на 10 літрів. Ставимо на вогонь, потім наливаємо 9 літрів води. Якщо спершу наллє рідина, тоді таку каструлю ви явно не підніміть.

Після того як рідина закипіла, потроху насипаємо цукор, розмішуємо до розчинення.

Через кілька хвилин розливаємо сироп по банкам. Щоб банка не лопнула, поставте в неї ложку або наливайте рідина потроху, прогріваючи таким чином банку.

Після закочує банки, перевертаємо, ставимо на кришку, накриваємо ковдрою. Приблизно добу вони остигають. На зиму такий напій набуває потрібний смак, колір.

Рецепт 4. Компот з глоду і соку яблук

Густонасыщенный напій має такі інгредієнти:

  • кілограм ягід;
  • склянку соку яблук;
  • літр води;
  • 300 грам цукру.

Плоди моєму, видаляємо кісточки, плодоніжки. Кладемо їх в каструлю, заливаємо соком. Кип’ятимо цю суміш три хвилини. Воду з цукром також кип’ятимо. Потім все з’єднуємо. Студим, в теплому вигляді розливаємо в банки. Гріємо в гарячій воді деякий час. Закатуємо.

Компот з глоду дуже корисний для всієї родини. Він потримає ваш організм при різних захворюваннях. А насичений смак підкреслить всі його достоїнства. Пийте на здоров’я!