Компот з глоду – це рідина насиченого кольору з цукрового сиропу і плодів глоду. Його можна приготувати на зиму або пити відразу після варіння.
Ось секрети, як зварити компот з глоду ароматним, і зберегти його неповторний смак:
найпоширеніший спосіб консервування глоду – це компот. Так як плоди довго не зберігаються в свіжому вигляді, то краще приготувати такий напій для тривалого зберігання.
Для цього нам потрібно з розрахунку на одну трилітрову банку:
Ягоди беремо стиглі, однакові з кісточками. Очищаємо їх від плодоніжок, гарненько миємо. Закладаємо в чисті сухі прогріті банки, які пройшли стерилізацію при 100 градусах температури близько п’яти хвилин.
Кип’ятимо воду з цукром, заливаємо цим сиропом роки. Закатуємо ошпареними окропом кришками. Перевертаємо, закутуємо ковдрою. Нехай так стоїть до повного охолодження.
Приготування такого компоту з глоду з кісточками не займає багато часу. Зате через тиждень він набуває красивий бордово-червоний колір, а через два місяці – насичений смак.
Такий напій дуже корисний завдяки тому, що м’якоть ягід віддає максимально все властивості.
Склад:
Плоди миємо, розрізаємо навпіл, виймаємо кісточки. Кладемо в друшляк, знову промиваємо проточною водою. Залишаємо, щоб вода скла.
Готуємо сироп. Наливаємо воду, насипаємо цукор. Ставимо варити, постійно помішуємо до тих пір, поки цукор не розчиниться. Приблизно при 80-85 градусах сиропу кладемо ягоди. Вимикаємо.
Напій наполягаємо десять годин. Потім проціджуємо сироп в каструльку, кип’ятимо його. Ягоди розподіляємо по банках. Ми вже знаємо, що банки повинні бути чисті, стерилізовані – це запорука довго зберігання рідини.
У велику каструлю, на дно кладемо рушник або чисту тканину, наливаємо воду, нагріваємо. Заливаємо сиропом м’якоть, прикривають кришками. У каструлю ставимо наші банки для бланшування. Пів-літрові банки – 15 хвилин, літрові – 20, трилітрові – 30. Через деякий час виймаємо їх, закатуємо.
Закатанный на зиму компот з глоду варто вживати при авітамінозі, хворобах, з профілактичними цілями у вигляді теплого чаю або холодного напою.
Глід – це дуже довголітній чагарник з колючками, твердою деревиною з сімейства розоцвітих. Його плоди темно-червоного, оранжевого кольору з борошнистою м’якоттю. Вони дозрівають восени.
Ягоди і квіти чагарнику мають у своєму складі багато корисних речовин, кислот і масла. Вони застосовуються як в медицині, так і в кулінарії.
Користь глоду полягає в наступному:
Дітям компот з глоду бажано давати невеликими дозами і тільки свіже зварений, так само, як і вагітним. Надмірне споживання компоту може призвести до отруєння.
Лікування та профілактику краще всього проводити регулярно і потроху. Старатися не варто, адже всі корисні ягоди, фрукти і трави дають свою користь через час, а не відразу, як нам би цього хотілося. Потрібно набратися терпіння і насолоджуватися смачним напоєм.
Напої з плодів колючого чагарнику можуть бути різними. Якщо додати до нього сухофруктів, інших ягід, фруктів, то він тільки стане смачніше і корисніше.
Рецепт одного з таких корисних напоїв містить:
цього разу почнемо з банок і кришок. Їх потрібно добре підготувати, а саме-помити, прогріти в духовці або над парою з чайника. Кришки прокип’ятити.
Ягоди і яблука миємо, у плодів видаляємо плодоніжки, а фрукти ріжемо часточками і прибираємо насінну камеру разом з насінням, розкладаємо все по банкам.
Беремо величезну каструлю на 10 літрів. Ставимо на вогонь, потім наливаємо 9 літрів води. Якщо спершу наллє рідина, тоді таку каструлю ви явно не підніміть.
Після того як рідина закипіла, потроху насипаємо цукор, розмішуємо до розчинення.
Через кілька хвилин розливаємо сироп по банкам. Щоб банка не лопнула, поставте в неї ложку або наливайте рідина потроху, прогріваючи таким чином банку.
Після закочує банки, перевертаємо, ставимо на кришку, накриваємо ковдрою. Приблизно добу вони остигають. На зиму такий напій набуває потрібний смак, колір.
Густонасыщенный напій має такі інгредієнти:
Плоди моєму, видаляємо кісточки, плодоніжки. Кладемо їх в каструлю, заливаємо соком. Кип’ятимо цю суміш три хвилини. Воду з цукром також кип’ятимо. Потім все з’єднуємо. Студим, в теплому вигляді розливаємо в банки. Гріємо в гарячій воді деякий час. Закатуємо.
Компот з глоду дуже корисний для всієї родини. Він потримає ваш організм при різних захворюваннях. А насичений смак підкреслить всі його достоїнства. Пийте на здоров’я!