Пінне й ароматне бурштинове пиво вважається споконвічно слов’янським напоєм. Про нього згадували ще в російських казках. Пам’ятаєте відомий вислів: «І я там був, мед, пиво пив»? Сьогодні ми розповімо, як варити пиво в домашніх умовах. Смак цього охолодженого пінного напою вас приємно здивує.

Розкриваємо секрети пивоваріння

Досвідчені пивовари стверджують, що без спеціального дорогого обладнання приготувати пиво неможливо. А ось любителі цього напою кажуть, що для пивоваріння можна використовувати і підручні засоби. Але на початковому етапі обов’язково вивчається технологія пивоваріння в домашніх умовах.

Як правило, для приготування такого напою з бурштиновим відтінком використовується стандартний набір продуктів:

  • домашнє пивоваріннявідфільтрована вода;
  • пивні дріжджі;
  • цукор;
  • солод ячмінний;
  • хміль.

Існує і безліч інших, як кажуть, полегшених способів приготування пива. Про це ми поговоримо трохи пізніше, а зараз уважно вивчимо традиційні правила пивоваріння. Для домашнього користування купувати пивоварню недоцільно. Можна використовувати підручні предмети і ємності, зокрема:

  • глибоку каструлю, краще з емальованого матеріалу;
  • пляшки або інші ємності для розливу;
  • велику ємність для бродіння;
  • термометр;
  • шланг з силіконового матеріалу;
  • марлевий відріз;
  • охолоджуючий елемент або посуд з крижаною водою.

Пивоваріння у домашніх умовах відбувається в кілька етапів. Традиційно починаємо з підготовки необхідного інвентарю та продуктів. Вода обов’язково повинна бути очищеною. Деякі пивовари-любителі використовують мінеральну без газу або джерельну воду.

Обов’язково потрібно простерилізувати всі ємності. Вибирайте тільки якісні пивні дріжджі. Попередньо їх рекомендують розводити в теплій відфільтрованій воді. Перед тим як використовувати дріжджі, уважно вивчіть інструкцію.

На наступному етапі виконується затирка сусла. Що ж це таке? Для приготування пива традиційно використовують солод. Його потрібно подрібнити механічним способом – за допомогою м’ясорубки або машини для дроблення зерна. Ні в якому разі не потрібно подрібнювати цей компонент до консистенції борошна. Під терміном затирання мається на увазі розведення меленого солоду в теплій воді.

Далі отриману масу викладають у марлеву тканину і варять у воді протягом 90 хвилин при температурі 68-80°. Потім сусло потрібно кип’ятити, додаючи рівними частинами хміль. Особливості цього етапу пивоваріння полягають у вихідній рецептурі і кількості доданих компонентів.

Потім напій потрібно швидко охолодити до температурної позначки приблизно у 25°. Це необхідно для запобігання потрапляння бактерій або інших шкідливих мікроорганізмів. На завершення напій піддається бродінню. В охолоджене пиво додають дріжджі і залишають його в затишному місці на 7-10 днів. Після закінчення цього терміну продукт проціджують і розливають в ємності. Для зберігання пиво слід щільно закупорювати.

Спробуйте на смак австрійське пиво

Чеські та австрійські пивоварні завжди славилися вишуканим смаком і ароматом пінних напоїв. Для того щоб скуштувати таке пиво, зовсім не потрібно їхати в тур по Європі і відвідувати відомі пивоварні. Зараз ви дізнаєтеся, як варити пиво в домашніх умовах. Рецепт допоможе вам виконати всі дії правильно. Поспіх у цій справі ні до чого. Пінний напій повинен настоятися гарненько і заграти.

домашнє австрійське пиво

Склад:

  • 27 л відфільтрованої води;
  • 3 кг солоду;
  • 220 г цукру-піску;
  • 45 г хмелю;
  • 25 г пивних дріжджів.

Приготування:

  1. У велику товстостінну каструлю наливаємо відфільтровану воду.
  2. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо рідину до температури 80°.
  3. Тим часом за допомогою блендера або м’ясорубки подрібнюємо солод.
  4. Загортаємо подрібнений продукт в марлевий відріз і відправляємо в воду на 90 хвилин.
  5. Під час заварювання солоду підтримуємо температуру 70°.
  6. На максимальному вогні проварюємо солод ще 10 хвилин, а потім виймаємо марлевий відріз з води.
  7. Доводимо рідину до стану кипіння і починаємо порційно додавати хміль. 15 г викладаємо відразу. Решту ділимо на дві порції і додаємо через 30 і 40 хвилин відповідно.
  8. Потім швидко поміщаємо ємність з пивом у крижану воду.
  9. Коли пиво досягне температурної позначки у 25°, висипаємо попередньо розведені у відповідності з інструкцією дріжджі.
  10. У такому вигляді наполягаємо напій протягом 10 днів.
  11. Потім додаємо цукор-пісок з розрахунку 8 г на 1000 мл напою.
  12. Наполягаємо пінний напій ще протягом 17 днів.
  13. Проціджуємо пиво і подаємо до столу в охолодженому вигляді.

Готуємо пінний напій по-домашньому

Як бачите, технологія пивоваріння дуже складна, витратна і довготривала. Якщо ви хочете прискорити цей процес і насолодитися смаком пінного напою, витративши при цьому мінімальну кількість коштів і часу, цей рецепт саме для вас. Зверніть увагу, що таке пиво рекомендується вжити протягом 14 днів, інакше напій зіпсується і стане непридатним.

пиво по-домашньому

Склад:

  • 50 г хмелю;
  • 1/10 ст. дріжджів;
  • 1250 г цукру-піску;
  • 50 г родзинок;
  • 1500 г солоду;
  • 50 мл вина;
  • 100 мл відфільтрованої води.

Приготування:

  1. У товстостінній емальованої ємності змішуємо відфільтровану воду, вино і цукор-пісок.
  2. Все гарненько розмішуємо і ставимо на плиту.
  3. Потім додаємо родзинки, попередньо не запарені, і хміль.
  4. Протягом 35 хвилин проварюємо цю суміш, періодично помішуючи.
  5. Використовуючи сито або марлевий відріз, проціджуємо рідину.
  6. На цьому етапі в проціджений відвар додаємо солод.
  7. Тепер вливаємо ще 9 літрів відфільтрованої води і знову доводимо суміш до стану кипіння.
  8. Після швидкого охолодження напою до температурної позначки в 30° додаємо подрібнені дріжджі.
  9. Наполягаємо пінний напій протягом 9 днів.
  10. Не забуваємо знімати піну.
  11. Вжити таке домашнє пиво потрібно протягом 10-14 днів.

Тепер і ви знаєте, як готувати ароматне, свіже, смачне пінне пиво. Збирайте галасливі компанії друзів і пригощайте їх пивом власного виробництва. Успіхів вам!