Пінне й ароматне бурштинове пиво вважається споконвічно слов’янським напоєм. Про нього згадували ще в російських казках. Пам’ятаєте відомий вислів: «І я там був, мед, пиво пив»? Сьогодні ми розповімо, як варити пиво в домашніх умовах. Смак цього охолодженого пінного напою вас приємно здивує.
Досвідчені пивовари стверджують, що без спеціального дорогого обладнання приготувати пиво неможливо. А ось любителі цього напою кажуть, що для пивоваріння можна використовувати і підручні засоби. Але на початковому етапі обов’язково вивчається технологія пивоваріння в домашніх умовах.
Як правило, для приготування такого напою з бурштиновим відтінком використовується стандартний набір продуктів:
Існує і безліч інших, як кажуть, полегшених способів приготування пива. Про це ми поговоримо трохи пізніше, а зараз уважно вивчимо традиційні правила пивоваріння. Для домашнього користування купувати пивоварню недоцільно. Можна використовувати підручні предмети і ємності, зокрема:
Пивоваріння у домашніх умовах відбувається в кілька етапів. Традиційно починаємо з підготовки необхідного інвентарю та продуктів. Вода обов’язково повинна бути очищеною. Деякі пивовари-любителі використовують мінеральну без газу або джерельну воду.
Обов’язково потрібно простерилізувати всі ємності. Вибирайте тільки якісні пивні дріжджі. Попередньо їх рекомендують розводити в теплій відфільтрованій воді. Перед тим як використовувати дріжджі, уважно вивчіть інструкцію.
На наступному етапі виконується затирка сусла. Що ж це таке? Для приготування пива традиційно використовують солод. Його потрібно подрібнити механічним способом – за допомогою м’ясорубки або машини для дроблення зерна. Ні в якому разі не потрібно подрібнювати цей компонент до консистенції борошна. Під терміном затирання мається на увазі розведення меленого солоду в теплій воді.
Далі отриману масу викладають у марлеву тканину і варять у воді протягом 90 хвилин при температурі 68-80°. Потім сусло потрібно кип’ятити, додаючи рівними частинами хміль. Особливості цього етапу пивоваріння полягають у вихідній рецептурі і кількості доданих компонентів.
Потім напій потрібно швидко охолодити до температурної позначки приблизно у 25°. Це необхідно для запобігання потрапляння бактерій або інших шкідливих мікроорганізмів. На завершення напій піддається бродінню. В охолоджене пиво додають дріжджі і залишають його в затишному місці на 7-10 днів. Після закінчення цього терміну продукт проціджують і розливають в ємності. Для зберігання пиво слід щільно закупорювати.
Чеські та австрійські пивоварні завжди славилися вишуканим смаком і ароматом пінних напоїв. Для того щоб скуштувати таке пиво, зовсім не потрібно їхати в тур по Європі і відвідувати відомі пивоварні. Зараз ви дізнаєтеся, як варити пиво в домашніх умовах. Рецепт допоможе вам виконати всі дії правильно. Поспіх у цій справі ні до чого. Пінний напій повинен настоятися гарненько і заграти.
Склад:
Приготування:
Як бачите, технологія пивоваріння дуже складна, витратна і довготривала. Якщо ви хочете прискорити цей процес і насолодитися смаком пінного напою, витративши при цьому мінімальну кількість коштів і часу, цей рецепт саме для вас. Зверніть увагу, що таке пиво рекомендується вжити протягом 14 днів, інакше напій зіпсується і стане непридатним.
Склад:
Приготування:
Тепер і ви знаєте, як готувати ароматне, свіже, смачне пінне пиво. Збирайте галасливі компанії друзів і пригощайте їх пивом власного виробництва. Успіхів вам!