Кава по-віденськи вважається класикою жанру і одним із смачних способів приготувати напій з кавових бобів. Ви дізнаєтеся історію походження смачної кави по-віденськи і познайомитеся з її найкращими рецептами.
Назву рецепт отримав невипадково: вперше каву з додаванням свіжого молока стали подавати в кав’ярнях Відня, але при цьому не можна погодитися з думкою гордих мешканців Австрії, що поширення напою в Європі цілковита заслуга австрійців.
Ароматне кавове пиття вживали у Венеції задовго до появи перших кав’ярень в столиці Австрії. У Венецію напій потрапив з Туреччини, де його за легендою дуже любила пити дружина Сулеймана Великого хасекі Хюррем і робила це всупереч заборонам імамів і коханого чоловіка!
Саме венеціанські купці привезли кавові зерна в Австрію, і там цей напій майже моментально став користуватися скаженою популярністю. Спочатку аристократи пили смачне гаряче питво виключно в своїх кабінетах і столових, але пізніше у Відні відкрилися спеціальні заклади, в яких усі бажаючі могли спробувати дивовижну новинку.
У кав’ярнях винаходилися різні способи подачі екзотики – з солодощами, з алкоголем, але найбільшою популярністю користувався варіант зі свіжим молоком або кавою по-віденськи.
Згідно тим же легендам, власник першої віденської кав’ярні торговець Кульчинський став додавати в питво молоко і цукор, для того щоб пом’якшити гіркоту напою і привчити австрійців до його смаку.
У напою, вигаданого Кульчинським, є й інша назва – кава меланж. Меланжем іменується гарна шапочка з молочної піни, яка прикрашає чашку. Щоб приготувати справжню каву-меланж за віденською рецептурою – потрібно постаратися, щоб шапочка вийшла пишною.
Сучасний рецепт кави по-віденськи допускає заміну молока на збиті вершки, але найчастіше цей варіант готують в США і Англії, а в столиці Австрії напій подається традиційно.
Приготування кави по-віденськи може бути здійснено за різними рецептами, познайомимося з кращими варіантами.
Власне кажучи, для класичної рецептури віденського напою вам знадобиться мінімум інгредієнтів:
Інша справа, що для отримання смачного напою потрібно підійти до підбору інгредієнтів грамотно і зі знанням справи. Дамо декілька порад з вибору основного компонента – натуральної кави. Для рецепту бажано придбати каву віденського обжарювання. Обжарювання зерен визначається за їх кольором: в даному випадку вам потрібно знайти продукт з темними великими зернами.
Приділіть увагу не тільки кольору продукту, але і його іншим характеристикам: зерна не повинні мати пошкоджень, надколів, вони обов’язково повинні бути цільними і без подряпин. Щоб купити гарантовано якісний зерновий продукт – купуйте його на вагу, так ви зумієте оцінити візуально – хорошу каву ви купуєте чи ні. Сорт вибирайте за особистими перевагами: арабіка славиться солодким присмаком і ароматом, робуста цінується за насиченість і міцність. Ні в якому разі не купуйте продукт з додаванням ароматизаторів – ці речовини тільки зіпсують смак напою!
Змолоти каву бажано безпосередньо перед варінням. Також важливо вибрати і хорошу воду для пиття – вона повинна бути чистою, без домішок. Тому краще використовуйте фільтрований продукт, а не воду з-під крана.
На одну порцію класичного рецепту береться дві ложки меленого продукту і вариться напій середньої міцності.
Чашку споліскують холодною водою, виливають у неї готовий напій і одночасно додають підігріте молоко (приблизно 50 грамів), тільки тоді у вас вийде той самий знаменитий меланж!
Цукор можна покласти відразу, але якщо ви подаєте келих гостю – краще просто поставте цукорницю на стіл.
Як оригінально приготувати каву по віденськи ? Можете спробувати здивувати гостей напоєм з додаванням какао.
Рецепт приготування даного варіанту потребуватиме підготовки продуктів за наступним списком:
Приготування пиття починають зі збивання вершків з цукровою пудрою. Краще збиватися будуть вершки з максимальним відсотком жирності або свіжий домашній продукт. Збийте вершки до утворення густої піни, а після добре охолодіть.
Мелений продукт в турці розмішайте з цукровим піском і залийте фільтрованою водою. Турку поставте на сильний вогонь і дайте суміші закипіти і відразу знімайте – питтю не можна давати кип’ятитися! Трохи дайте настоятися і виливайте в високий келих зі скла. При переливі не забувайте залишити в посуді місце під вершки.
На готовий кавовий шар ложечкою викладіть шар вершків, зверху полийте сиропом і густо посипте порошком какао. Щоб какао виглядало красиво – сипте його через дрібне сито. Подавайте до столу келихи з соломинкою, так як треба спочатку випивати кавову частину, а потім з’їсти смачний вершковий шар.
Щоб приготувати напій за даною рецептурою, вам знадобляться такі компоненти:
Зваріть в турці або в будь-якій іншій кавомашині міцний напій.
Поки напій буде доходити до готовності — вилийте в глибоку миску склянку вершків, засипте в них цукрову піну і збийте до густої і щільної піни. Готовий продукт приберіть в холодильник, щоб вершки не осіли.
Коли напій буде готовий — дайте йому дві хвилини постояти. А поки він настоюється – прогрійте келих над вогнем. Робіть це акуратно, щоб не обпектися. Розлийте напій по високим скляним келихам, намагаючись не доливати їх доверху. Викладіть вершковий шар, який додатково прикрасьте тертим шоколадом. Посипте ваніліном (при бажанні ваніль можна замінити корицею або кардамоном). На краю келиха також можна розмістити якусь шоколадну прикрасу. Подавати до столу з коктейльною соломинкою.
В жаркі і задушливі літні вечори можете побалувати себе незвичайним смаком холодного віденського меланжу.
Для напою вам будуть потрібні такі компоненти:
Зваріть в турці або інший кавоварці міцну каву і охолодіть її. Потім влийте в готовий охолоджений напій свіжі жирні вершки і перемішайте. Продукт приберіть в холодильник і заморозьте. Отриману густу суміш перекладіть у високі келихи з прозорого скла, зверху викладіть густий шар збитих вершків, а на край склянки прикріпіть вафельку. Додатково декорувати келих можна свіжими фруктами, цедрою лимона або тертим гірким шоколадом.
Приємного вам кавування!