Якісний і смачний винний слабоалкогольний напій можна приготувати не тільки з винограду. Для цих цілей чудово підійдуть і яблука. Такий напій може зробити навіть новачок у виноробстві і своїм умінням здивувати і порадувати близьких. Отже, робимо яблучне вино в домашніх умовах.
Яблучний сидр своїми руками
Напевно багато любителів виноробства пробували виготовляти цей напій не тільки з винограду. Досить поширеним вважається яблучне вино. Готувати його люблять у багатьох країнах, а багато хто називає такий напій сидром.
Наприклад, у Франції роблять кращий сидр, а на півночі Іспанії взагалі вважають себе першими, хто його виготовив. У процесі приготування вина з яблук слід спиратися в першу чергу на відбір і підготовку сировини, а також на дотримання технологічних нюансів.
Як зробити яблучне вино в домашніх умовах? Яблука, як і виноград, за змістом цукру і кислоти практично ідеально підходять для виноробства. Якщо в них знаходиться зайва кислота, її дію здатна нейтралізувати вода. Загалом, про все по порядку.
Необхідне обладнання
Для приготування яблучного вина в домашніх умовах потрібні не лише рецепти, а й обладнання.
Отже, нам знадобляться:
- Ємності для бродіння зі скла, харчової пластмаси, емальованого металу.
- Залежно від горловини посудини або готовий водяний затвор, або матеріали, з яких можна його зробити. Це можуть бути гнучка трубка, пробка, пластилін, невелика ємність з водою. Весь цей набір легко замінить медична рукавичка, надіта на горловину.
- Пристосування для одержання соку з яблук – соковижималка, прес з дробаркою, терка.
- Лійка і марля.
Підготувавши обладнання, необхідно подбати про сировину. Яблука повинні бути стиглими, але не перезрілими або підгнилими. Звичайно ж, перевагу краще віддавати соковитим сортам, а от зимові чи літні – це не принципово. Фахівці рекомендують змішувати сік солодких плодів і терпких яблук. Оскільки недоліком перших є мала кількість дубильних речовин, необхідних для зберігання вина, їх можна компенсувати іншими, в яких таніну предостатньо.
Колір яблучного соку буде впливати і на колір кінцевого продукту. Зібрані яблука протремо сухою тканиною, мити їх не треба, якщо на них грудками не висить бруд, оскільки водою ми можемо змити необхідні дикі дріжджі.
Простий рецепт яблучного вина в домашніх умовах
Склад:
- 10 кг яблук;
- цукор-пісок;
- вода.
Приготування:
- З яблук видалити хвостики, очищати від шкірки їх не потрібно. Далі видавлюємо з них мезгу.
- Посуд, який будемо використовувати для бродіння, ретельно вимиємо і видалимо залишки вологи. Заповнюємо його отриманою мезгою, залишивши вільною третину об’єму. Це необхідно для піни.
- З розрахунку на кілограм яблук потрібно додати до 150 г цукру і перемішати. Смак сусла не повинен бути занадто солодким.
- Прикривши посудину марлею, помістимо її в темне і не занадто холодне місце. Протягом трьох-чотирьох днів періодично помішуємо вміст, топлячи верхні шари в соку.
- З сусла віджимаємо сік і переливаємо його в чисту ємність, яку замикаємо водяним затвором. Якщо використовується гумова рукавичка, то в ній обов’язково потрібно зробити голкою дірочку.
- Майбутнє вино має бродити в місці, позбавленому сонячного світла, при температурі в приміщенні до 27 градусів. На бродіння потрібно близько двох місяців. Потім процеси бродіння припиняться, газ перестане виділятися, з’явиться видимий осад, напій освітлиться.
- Вино потрібно відокремити від осаду. Це можна зробити за допомогою гнучкої трубки.
- Потім піддаємо його фільтрації через кілька шарів марлі.
- Відфільтроване вино розливаємо по пляшках і щільно закриваємо.
- Ставимо ємності з молодим вином в холодне приміщення. Для цих цілей ідеально підходить льох.
- Дозрівання напою має відбуватися протягом двох-трьох місяців, а потім можна приступати до дегустації.
Напій повинен бути прозорим, медового кольору і з приємним солодкуватим смаком. Міцність його буде близько 7-12 градусів. Вона залежить від початкової кількості цукру в яблуках.
Робимо вино без цукру
А тепер розглянемо рецепт яблучного вина в домашніх умовах без додавання цукру. Він вважається класичним.
Готуємо яблука і мезгу з них, як описано вище. Вичавлюємо сік і слідуємо рецепту:
- Отриманий сік відстоюємо при кімнатній температурі в приміщенні без доступу сонячного світла протягом 24 годин.
- Відокремлюємо сік від осаду і виливаємо в ємність під затвор.
- Посуд з соком на місяць-півтора ставимо в тепле темне місце.
- Після появи ознак, що вказують на закінчення бродіння, використовуючи гнучку трубку, зціжуємо вино в іншу ємність, при цьому необхідно уникнути потрапляння осаду.
- Герметично закриваємо бутель і поміщаємо його на 3-4 місяці в погріб.
- Після витримки вино потрібно відфільтрувати, розлити по пляшках і щільно закрити. Зберігати його слід в холодильнику або льосі, тобто при температурі навколишнього середовища 6-10 градусів.
Міцність напою буде досягати 10 градусів в залежності від вмісту цукру в яблуках.
Газований сидр
Зробити газоване вино допоможе додавання цукру:
- Виконаємо всю процедуру, описану в рецептах вище, до моменту, коли знімаємо вино з осаду.
- Попередньо підготуємо пляшки: ретельно їх миємо, сушимо і поміщаємо в кожну по 10 г цукру з розрахунку на 1 л вина.
- Заповнювати пляшки напоєм слід таким чином, щоб залишилося вільним близько 5 см простору до горлечка.
- Після цього ємності щільно закорковуємо і поміщаємо на пару тижнів в темряву при кімнатній температурі. Не забуваємо прибирати надлишки тиску, щоб не зірвало пробки або не розірвало пляшку.
- Цукор викличе повторне бродіння, яке і наситить напій газом.
- Для зберігання і витримки молоде вино прибираємо в холод, краще всього в підвал.
Рецепти приготування яблучного вина в домашніх умовах не тільки допоможуть вам зробити чудовий слабоалкогольний напій, але і дадуть можливість відчути себе справжнім виноробом, приємно здивувавши своїми здібностями близьких та друзів.
Спробую. Гараздів вам.