Якщо ви хочете порадувати своїх рідних і близьких смачним напоєм, то спробуйте зробити лимонад в домашніх умовах. Це не так складно, як здається на перший погляд. Дізнавшись пару-трійку цікавих рецептів, ви завжди зможете вгамувати спрагу в літню спеку або здивувати гостей на будь-якому святі. Адже смак домашнього напою просто чарівний!

Ще одним безсумнівним плюсом саморобного лимонаду є натуральність складу. Інгредієнти обираєте ви самі, так що ніяких шкідливих добавок в питво точно не буде.

Поради з приготування лимонадів

лимонад в домашніх умовахОснова всіх домашніх напоїв – сік, вода або суміш цих рідин. Якщо ви хочете приготувати газований лимонад, то використовуйте не просту воду, а з «бульбашками» (мінеральну). Щоб питво набуло неповторний смак, експериментуйте з сиропами і пряними травами.

Для прикраси використовуйте ягоди, шматочки фруктів, листочки м’яти і т. д. Щоб питво вийшло солодким, використовуйте різні сиропи і цукровий пісок.

Рецепти приготування

Перший рецепт лимонаду, який хочеться обговорити – напій з додаванням лимонів. Його по праву можна назвати традиційним домашнім напоєм, так як практично всі в дитинстві насолоджувалися солодкою водою з лимоном. Тому цей напій – смак дитинства, а щоб він вийшов по-справжньому смачним і насиченим, потрібно знати правильні пропорції.

Отже, для приготування лимонного лимонаду знадобиться:

  • Вода – 1 л;
  • Лимони (вибирайте великі плоди) – 3 шт.;
  • Цукор – ? склянки.

У глибокій каструлі змішайте воду і цукровий пісок, щоб він краще розчинився, поставте тару на газову плиту, включивши мінімальний вогонь. Коли цукор повністю розчиниться в рідині, зніміть каструльку з вогню і трохи остудіть сироп. Додайте туди сік, вичавлений з лимонів.

Все перемішайте, спробуйте. Якщо вам здасться, що занадто солодко, то додайте води. Потім відправте лимонад в холодильник. Перед подачею додайте в глечик лід, а для краси – часточки лимона і листочки м’яти.

Якщо ви хочете приготувати напій за експрес-рецептом, то дійте наступним чином. Лимони вимийте, очистіть від шкірки і перемішайте з цукром за допомогою блендера. В отриману суміш додайте воду і при необхідності охолодіть. Щоб внести нотки різноманітності у вже звичний рецепт, додайте до лимону інші фрукти або ягоди.

Поряд з лимонами в приготуванні лимонаду використовують і апельсини.

Для приготування напою з соковитими помаранчевими плодами вам знадобиться:

  • Охолоджена вода – 2 л;
  • Апельсини – 3 шт. (беріть великі плоди);
  • Цукровий пісок – 1,5 склянки;
  • Кислота лимонна – 15 г.

Щоб насолоджуватися таким напоєм, потрібно приготувати його заздалегідь. Для цього апельсини обдайте окропом, а коли вони трохи охолонуть, видаліть з них шкірку. Тепер покладіть очищені цитрусові в морозилку на 8-12 годин. Можна і більше, важливо, щоб плоди замерзли. Коли це станеться, подрібніть за допомогою блендера.

Апельсинове пюре залийте водою (1 літр) і дайте постояти 20-30 хвилин. Через деякий час процідіть напій, додайте туди ще літр води, цукор і лимонку, все розмішайте і відправте в холодильник на 60 хвилин. Через годину апельсиновий напій готовий, можете насолоджуватися чудовим смаком.

Варто сказати, що напої з використанням апельсина можуть мати безліч варіацій. Наприклад, до цитрусових можна додати трохи м’якоті кавуна, вишню, полуницю і інші інгредієнти на ваш вибір.

Основою для домашнього лимонаду можуть стати не тільки цитрусові фрукти, але і, наприклад, яблука.

Для приготування такого пиття знадобиться:

  • Сік яблучний (як власного, так і промислового виробництва);
  • Газована вода (бажано несолона) – 1 л;
  • Половинка лимона.

Якщо ви хочете зробити напій швидше, то купіть сік в магазині, а якщо маєте вільний час – приготуйте яблучну основу власними руками. Для цього візьміть плоди, гарненько вимийте, розріжте на 2-4 частини, видаліть серцевину і кісточки і пропустити через соковижималку.

домашній лимонадКоли ви зробите потрібну кількість соку, процідіть його, щоб зайва м’якоть не була присутня в напої. Після цього відправте яблучну основу і газовану воду в холодильник. Коли рідини охолонуть до бажаної температури, з’єднайте їх разом, перемішайте.

Співвідношення соку і води можна варіювати за своїм бажанням, але за рецептом рекомендується 1 до 2, де перша цифра – кількість соку. Тепер яблучний лимонад готовий, перед подачею додайте в питво тонко нарізані часточки лимона.

Вдома можна готувати не тільки смачні, але і корисні напої, наприклад, лимонад тархун. Адже тархун – це відома своїми цілющими властивостями травичка естрагон.

Отже, щоб приготувати питво знадобиться:

  • Свіжий тархун – 70 г;
  • Лимон і лайм по 2 шт.;
  • Цукровий пісок – 100-150 г;
  • Чиста питна вода – 200 мл;
  • Вода газована – 1,5 л.

Чисту воду вилийте в невелику каструлю і розведіть в ній цукровий пісок. Поставте суміш на невеликий вогонь. Тархун промийте, відокремте листочки від стебел. Листи відправте в каструлю з сиропом, дайте суміші закипіти. Газ при цьому повинен бути мінімальним.

Після того як вміст каструлі закипить, вимкніть газ, накрийте посуд кришкою і дайте настоятися не менше 1 години. Коли 60 хвилин пройде, збийте суміш, не витягуючи тархун, блендером. Вийшло «пюре», процідіть його кілька разів. В результаті у вас вийде ароматний сироп, яскравого насиченого кольору.

У великий графин вичавіть лимонний і лаймовий сік, додайте туди охолоджену газовану воду і підготовлений сироп, все перемішайте. Лимонад готовий до подачі на стіл, при бажанні можете декорувати глечик листочками тархуна.

Якщо ви дотримуєтеся здорового способу життя і слідкуйте за своїм харчуванням, то знаєте, що імбир – джерело корисних речовин. Цю рослину використовують у багатьох кулінарних рецептах, у тому числі і в приготуванні напоїв. Так давайте ж навчимося готувати імбирний лимонад.

Для цього потрібні наступні продукти:

  • Корінь імбиру – 50-60 г;
  • Лимон – 2 шт. середнього розміру;
  • Мед – 3 ст. л. (він може бути як рідким, так і з кристалами цукру – різниці немає);
  • Кип’ячена вода – 700 мл

лимонад власного виробництваЛимон вимийте і вичавте з нього сік, процідіть отриману рідину, щоб видалити шматочки м’якоті і кісточки. Імбир почистіть, поріжте невеликими шматочками. У блендер влийте сік лимона, воду, додайте шматочки імбиру і мед.

Все ретельно збийте до однорідної маси. Отриману суміш процідіть і, якщо це необхідно, відправте охолоджуватися. Напій готовий до вживання. Щоб надати йому більш вишуканий і пряний смак, можете додати туди трохи кориці.

Тепер ви знаєте кілька рецептів приготування смачного питва в домашніх умовах. Візьміть ці варіанти на замітку, додайте в них власні інгредієнти, експериментуйте, готуйте нові кулінарні шедеври у себе на кухні! Удачі!