Якщо ви хочете порадувати своїх рідних і близьких смачним напоєм, то спробуйте зробити лимонад в домашніх умовах. Це не так складно, як здається на перший погляд. Дізнавшись пару-трійку цікавих рецептів, ви завжди зможете вгамувати спрагу в літню спеку або здивувати гостей на будь-якому святі. Адже смак домашнього напою просто чарівний!
Ще одним безсумнівним плюсом саморобного лимонаду є натуральність складу. Інгредієнти обираєте ви самі, так що ніяких шкідливих добавок в питво точно не буде.
Основа всіх домашніх напоїв – сік, вода або суміш цих рідин. Якщо ви хочете приготувати газований лимонад, то використовуйте не просту воду, а з «бульбашками» (мінеральну). Щоб питво набуло неповторний смак, експериментуйте з сиропами і пряними травами.
Для прикраси використовуйте ягоди, шматочки фруктів, листочки м’яти і т. д. Щоб питво вийшло солодким, використовуйте різні сиропи і цукровий пісок.
Перший рецепт лимонаду, який хочеться обговорити – напій з додаванням лимонів. Його по праву можна назвати традиційним домашнім напоєм, так як практично всі в дитинстві насолоджувалися солодкою водою з лимоном. Тому цей напій – смак дитинства, а щоб він вийшов по-справжньому смачним і насиченим, потрібно знати правильні пропорції.
Отже, для приготування лимонного лимонаду знадобиться:
У глибокій каструлі змішайте воду і цукровий пісок, щоб він краще розчинився, поставте тару на газову плиту, включивши мінімальний вогонь. Коли цукор повністю розчиниться в рідині, зніміть каструльку з вогню і трохи остудіть сироп. Додайте туди сік, вичавлений з лимонів.
Все перемішайте, спробуйте. Якщо вам здасться, що занадто солодко, то додайте води. Потім відправте лимонад в холодильник. Перед подачею додайте в глечик лід, а для краси – часточки лимона і листочки м’яти.
Якщо ви хочете приготувати напій за експрес-рецептом, то дійте наступним чином. Лимони вимийте, очистіть від шкірки і перемішайте з цукром за допомогою блендера. В отриману суміш додайте воду і при необхідності охолодіть. Щоб внести нотки різноманітності у вже звичний рецепт, додайте до лимону інші фрукти або ягоди.
Поряд з лимонами в приготуванні лимонаду використовують і апельсини.
Для приготування напою з соковитими помаранчевими плодами вам знадобиться:
Щоб насолоджуватися таким напоєм, потрібно приготувати його заздалегідь. Для цього апельсини обдайте окропом, а коли вони трохи охолонуть, видаліть з них шкірку. Тепер покладіть очищені цитрусові в морозилку на 8-12 годин. Можна і більше, важливо, щоб плоди замерзли. Коли це станеться, подрібніть за допомогою блендера.
Апельсинове пюре залийте водою (1 літр) і дайте постояти 20-30 хвилин. Через деякий час процідіть напій, додайте туди ще літр води, цукор і лимонку, все розмішайте і відправте в холодильник на 60 хвилин. Через годину апельсиновий напій готовий, можете насолоджуватися чудовим смаком.
Варто сказати, що напої з використанням апельсина можуть мати безліч варіацій. Наприклад, до цитрусових можна додати трохи м’якоті кавуна, вишню, полуницю і інші інгредієнти на ваш вибір.
Основою для домашнього лимонаду можуть стати не тільки цитрусові фрукти, але і, наприклад, яблука.
Для приготування такого пиття знадобиться:
Якщо ви хочете зробити напій швидше, то купіть сік в магазині, а якщо маєте вільний час – приготуйте яблучну основу власними руками. Для цього візьміть плоди, гарненько вимийте, розріжте на 2-4 частини, видаліть серцевину і кісточки і пропустити через соковижималку.
Коли ви зробите потрібну кількість соку, процідіть його, щоб зайва м’якоть не була присутня в напої. Після цього відправте яблучну основу і газовану воду в холодильник. Коли рідини охолонуть до бажаної температури, з’єднайте їх разом, перемішайте.
Співвідношення соку і води можна варіювати за своїм бажанням, але за рецептом рекомендується 1 до 2, де перша цифра – кількість соку. Тепер яблучний лимонад готовий, перед подачею додайте в питво тонко нарізані часточки лимона.
Вдома можна готувати не тільки смачні, але і корисні напої, наприклад, лимонад тархун. Адже тархун – це відома своїми цілющими властивостями травичка естрагон.
Отже, щоб приготувати питво знадобиться:
Чисту воду вилийте в невелику каструлю і розведіть в ній цукровий пісок. Поставте суміш на невеликий вогонь. Тархун промийте, відокремте листочки від стебел. Листи відправте в каструлю з сиропом, дайте суміші закипіти. Газ при цьому повинен бути мінімальним.
Після того як вміст каструлі закипить, вимкніть газ, накрийте посуд кришкою і дайте настоятися не менше 1 години. Коли 60 хвилин пройде, збийте суміш, не витягуючи тархун, блендером. Вийшло «пюре», процідіть його кілька разів. В результаті у вас вийде ароматний сироп, яскравого насиченого кольору.
У великий графин вичавіть лимонний і лаймовий сік, додайте туди охолоджену газовану воду і підготовлений сироп, все перемішайте. Лимонад готовий до подачі на стіл, при бажанні можете декорувати глечик листочками тархуна.
Якщо ви дотримуєтеся здорового способу життя і слідкуйте за своїм харчуванням, то знаєте, що імбир – джерело корисних речовин. Цю рослину використовують у багатьох кулінарних рецептах, у тому числі і в приготуванні напоїв. Так давайте ж навчимося готувати імбирний лимонад.
Для цього потрібні наступні продукти:
Лимон вимийте і вичавте з нього сік, процідіть отриману рідину, щоб видалити шматочки м’якоті і кісточки. Імбир почистіть, поріжте невеликими шматочками. У блендер влийте сік лимона, воду, додайте шматочки імбиру і мед.
Все ретельно збийте до однорідної маси. Отриману суміш процідіть і, якщо це необхідно, відправте охолоджуватися. Напій готовий до вживання. Щоб надати йому більш вишуканий і пряний смак, можете додати туди трохи кориці.
Тепер ви знаєте кілька рецептів приготування смачного питва в домашніх умовах. Візьміть ці варіанти на замітку, додайте в них власні інгредієнти, експериментуйте, готуйте нові кулінарні шедеври у себе на кухні! Удачі!