Картопляні деруни з фаршем: смачні покрокові рецепти
Деруни – популярна страва білоруської кухні, яка давно стала інтернаціональною! Сьогодні ми будемо готувати картопляні деруни з фаршем. Подавати оладки краще всього у гарячому вигляді, приправивши маслом, сметаною або майонезом.
Деруни картопляні з фаршем
Для приготування цієї страви підійде будь-який фарш, але ми зупинимося на курячому. До речі, фарш краще зробити самостійно, перекрутивши куряче м’ясо, і тоді деруни виходять ніжними і соковитими.
Склад:
- 1 кг картоплі;
- головка цибулі;
- 3 яйця;
- 0,5 кг курячого філе;
- сіль;
- перець мелений чорний;
- олія рафінована соняшникова.
Приготування:
- Філе промиваємо, обсушуємо і нарізаємо довільними шматочками. Цибулю чистимо і пропускаємо разом з м’ясом через м’ясорубку.
- Картоплю чистимо і теж пропускаємо через м’ясорубку. Краще, звичайно, натерти коренеплоди на тертці, але ми зекономимо час.
- У картоплю додаємо 2 яйця, сіль і перчик чорний, перемішуємо до однорідної консистенції.
- Фарш теж приправляємо перцем і солимо. Вбиваємо одне яйце і перемішуємо.
- Тепер з фаршу сформуємо невеликі медальйони. Увага: якщо маса вийшла занадто рідкою, додайте в неї сухарі для панірування.
- Нагріваємо рафіновану олію і ложкою викладаємо картопляну масу, формуючи оладки. Посередині викладаємо трохи фаршу.
- Накриваємо начинку картопляним шаром.
- Смажимо деруни до появи скоринки золотистого кольору і акуратно перевертаємо їх.
- Тепер обсмажуємо наші картопляні оладки з іншого боку до готовності.
Деруни, запечені під вершково-сирним соусом
Картопляні деруни з м’ясним фаршем можуть стати справжньою родзинкою святкового столу, якщо запекти їх в духовій шафі під сирною скоринкою. Для цього потрібно буде окремо посмажити картопляні оладки і овочі, а потім все разом запекти.
Склад:
- 1 кг картоплі;
- 0,5 кг будь-якого фаршу;
- 2 цибулини;
- 2 яйця;
- ½ скл. просіяного борошна;
- 200 мл вершків;
- морква;
- кухонна сіль;
- 150 г сиру;
- перець мелений чорний;
- олія рафінована соняшникова.
Приготування:
- Овочі почистимо і промиємо.
- Пропустимо через м’ясорубку картоплю і одну головку цибулі.
- З’єднуємо отриману суміш з фаршем, солимо і приправляємо перцем. Ретельно перемішуємо.
- Вбиваємо в основу для дерунів яйця і перемішуємо.
- Тепер вводимо просіяне борошно і гарненько перемішуємо. Його кількість може відрізнятися від зазначених в рецепті пропорцій в залежності від того, наскільки картопля водяниста.
- Смажимо деруни на рафінованій олії до готовності і викладаємо на блюдо. До речі, їх вже можна подавати до столу, у нас вийшли, як кажуть, ледачі деруни з фаршем. Але ми підемо далі.
- Цибулю, що залишилась, нарізаємо тоненькими півкільцями, а моркву натираємо на тертці середнього калібру.
- Пасеруємо овочі на олії до готовності, а потім вливаємо в сковороду вершки. Як тільки суміш закипить, знімаємо її з плити.
- На дно горщиків викладаємо по 3-4 деруна, а зверху поливаємо їх вершковим соусом з овочами.
- Сир натираємо і розподіляємо поверх всіх інгредієнтів.
- Запікаємо страву протягом десяти хвилин при температурній позначці в 200 градусів. Увага: глиняні горщики треба ставити тільки в холодну духову шафу!
- Подаємо страву до столу в горщиках, зверху прикрасивши гілочками свіжої зелені.
Деруни з м’ясом, картоплею і кабачками
Урізноманітнити смак картопляних дерунів з фаршем можна за допомогою грибочків або овочів. Ми пропонуємо вам рецепт дерунів з додаванням кабачків. Такі оладки виходять соковитими, ароматними і дуже смачними.
Склад:
- 6-7 картоплин;
- 1 кабачок;
- 1 скл. просіяного борошна;
- яйця – 3 шт.;
- половина цибулини;
- 2-3 часникових зубчики;
- свіжа зелень;
- 1 скл. молока;
- 200 г фаршу курячого або будь-якого іншого;
- олія рафінована;
- сіль;
- перчик мелений чорний.
Приготування:
- Почистимо кабачок і картоплю. Натремо овочі на тертці середнього калібру, перемішаємо і залишимо на чверть години.
- А поки на рафінованій олії злегка обсмажимо фарш.
- Зіллємо з картопляно-кабачкової суміші сік, що виділився, адже нам не потрібно водянисте тісто для дерунів.
- Зелень промиємо і подрібнимо. За смаком з іншими інгредієнтами краще всього поєднуються кріп і петрушка. Викладемо зелень в овочеву суміш.
- Цибулину і часникові зубчики чистимо, подрібнюємо і додаємо в тісто.
- Яйця гарненько зіб’ємо і додамо в основу для дерунів.
- Тепер вливаємо молоко, викладаємо просіяне борошно, солимо, перчимо і добре вимішуємо картопляне тісто.
- У сковороді нагріваємо олію і ложкою викладаємо овочеву суміш, формуючи тонкі оладки.
- Посередині зверху кожного деруна викладемо обсмажений фарш і накриємо його другим картопляним шаром.
- Смажимо деруни з обох сторін до готовності.
Корисні поради кулінарів:
- Щоб деруни не були занадто жирними і олійними, після приготування викладіть їх на паперовий кухонне рушник.
- Завжди додавайте в тісто для дерунів цибулю, оскільки вона не тільки покращує смак та надає аромат, але і оберігає терту картоплю від потемніння.
- Щоб деруни вийшли гарними і не пригоріли, олія повинна покривати дно сковороди приблизно на 3 мм.
- Якщо ви переживаєте, що деруни всередині залишаться сируватими, обсмажуйте їх під закритою кришкою.
- Остиглі деруни завжди можна розігріти в мікрохвильовці або жаровій шафі, і тоді вони знову стануть м’якими і смачними.
Як бачимо, приготувати деруни з фаршем не так вже й складно. До речі, деякі господині смажать їх у мультиварці або готують на пару. Пробуйте різні варіанти, і ви обов’язково знайдете рецепт, який поповнить вашу кулінарну скарбничку. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!