Деруни – популярна страва білоруської кухні, яка давно стала інтернаціональною! Сьогодні ми будемо готувати картопляні деруни з фаршем. Подавати оладки краще всього у гарячому вигляді, приправивши маслом, сметаною або майонезом.

Деруни картопляні з фаршем

Для приготування цієї страви підійде будь-який фарш, але ми зупинимося на курячому. До речі, фарш краще зробити самостійно, перекрутивши куряче м’ясо, і тоді деруни виходять ніжними і соковитими.

деруни з фаршемСклад:

  • 1 кг картоплі;
  • головка цибулі;
  • 3 яйця;
  • 0,5 кг курячого філе;
  • сіль;
  • перець мелений чорний;
  • олія рафінована соняшникова.

Приготування:

  1. Філе промиваємо, обсушуємо і нарізаємо довільними шматочками. Цибулю чистимо і пропускаємо разом з м’ясом через м’ясорубку.
  2. Картоплю чистимо і теж пропускаємо через м’ясорубку. Краще, звичайно, натерти коренеплоди на тертці, але ми зекономимо час.
  3. У картоплю додаємо 2 яйця, сіль і перчик чорний, перемішуємо до однорідної консистенції.
  4. Фарш теж приправляємо перцем і солимо. Вбиваємо одне яйце і перемішуємо.
  5. Тепер з фаршу сформуємо невеликі медальйони. Увага: якщо маса вийшла занадто рідкою, додайте в неї сухарі для панірування.
  6. Нагріваємо рафіновану олію і ложкою викладаємо картопляну масу, формуючи оладки. Посередині викладаємо трохи фаршу.
  7. Накриваємо начинку картопляним шаром.
  8. Смажимо деруни до появи скоринки золотистого кольору і акуратно перевертаємо їх.
  9. Тепер обсмажуємо наші картопляні оладки з іншого боку до готовності.

Деруни, запечені під вершково-сирним соусом

Картопляні деруни з м’ясним фаршем можуть стати справжньою родзинкою святкового столу, якщо запекти їх в духовій шафі під сирною скоринкою. Для цього потрібно буде окремо посмажити картопляні оладки і овочі, а потім все разом запекти.

Склад:

деруни з сиром в духовці

  • 1 кг картоплі;
  • 0,5 кг будь-якого фаршу;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • ½ скл. просіяного борошна;
  • 200 мл вершків;
  • морква;
  • кухонна сіль;
  • 150 г сиру;
  • перець мелений чорний;
  • олія рафінована соняшникова.

Приготування:

  1. Овочі почистимо і промиємо.
  2. Пропустимо через м’ясорубку картоплю і одну головку цибулі.
  3. З’єднуємо отриману суміш з фаршем, солимо і приправляємо перцем. Ретельно перемішуємо.
  4. Вбиваємо в основу для дерунів яйця і перемішуємо.
  5. Тепер вводимо просіяне борошно і гарненько перемішуємо. Його кількість може відрізнятися від зазначених в рецепті пропорцій в залежності від того, наскільки картопля водяниста.
  6. Смажимо деруни на рафінованій олії до готовності і викладаємо на блюдо. До речі, їх вже можна подавати до столу, у нас вийшли, як кажуть, ледачі деруни з фаршем. Але ми підемо далі.
  7. Цибулю, що залишилась, нарізаємо тоненькими півкільцями, а моркву натираємо на тертці середнього калібру.
  8. Пасеруємо овочі на олії до готовності, а потім вливаємо в сковороду вершки. Як тільки суміш закипить, знімаємо її з плити.
  9. На дно горщиків викладаємо по 3-4 деруна, а зверху поливаємо їх вершковим соусом з овочами.
  10. Сир натираємо і розподіляємо поверх всіх інгредієнтів.
  11. Запікаємо страву протягом десяти хвилин при температурній позначці в 200 градусів. Увага: глиняні горщики треба ставити тільки в холодну духову шафу!
  12. Подаємо страву до столу в горщиках, зверху прикрасивши гілочками свіжої зелені.

Деруни з м’ясом, картоплею і кабачками

Урізноманітнити смак картопляних дерунів з фаршем можна за допомогою грибочків або овочів. Ми пропонуємо вам рецепт дерунів з додаванням кабачків. Такі оладки виходять соковитими, ароматними і дуже смачними.

Склад:

деруни з кабачками

  • 6-7 картоплин;
  • 1 кабачок;
  • 1 скл. просіяного борошна;
  • яйця – 3 шт.;
  • половина цибулини;
  • 2-3 часникових зубчики;
  • свіжа зелень;
  • 1 скл. молока;
  • 200 г фаршу курячого або будь-якого іншого;
  • олія рафінована;
  • сіль;
  • перчик мелений чорний.

Приготування:

  1. Почистимо кабачок і картоплю. Натремо овочі на тертці середнього калібру, перемішаємо і залишимо на чверть години.
  2. А поки на рафінованій олії злегка обсмажимо фарш.
  3. Зіллємо з картопляно-кабачкової суміші сік, що виділився, адже нам не потрібно водянисте тісто для дерунів.
  4. Зелень промиємо і подрібнимо. За смаком з іншими інгредієнтами краще всього поєднуються кріп і петрушка. Викладемо зелень в овочеву суміш.
  5. Цибулину і часникові зубчики чистимо, подрібнюємо і додаємо в тісто.
  6. Яйця гарненько зіб’ємо і додамо в основу для дерунів.
  7. Тепер вливаємо молоко, викладаємо просіяне борошно, солимо, перчимо і добре вимішуємо картопляне тісто.
  8. У сковороді нагріваємо олію і ложкою викладаємо овочеву суміш, формуючи тонкі оладки.
  9. Посередині зверху кожного деруна викладемо обсмажений фарш і накриємо його другим картопляним шаром.
  10. Смажимо деруни з обох сторін до готовності.

Корисні поради кулінарів:

приготовані деруни

  • Щоб деруни не були занадто жирними і олійними, після приготування викладіть їх на паперовий кухонне рушник.
  • Завжди додавайте в тісто для дерунів цибулю, оскільки вона не тільки покращує смак та надає аромат, але і оберігає терту картоплю від потемніння.
  • Щоб деруни вийшли гарними і не пригоріли, олія повинна покривати дно сковороди приблизно на 3 мм.
  • Якщо ви переживаєте, що деруни всередині залишаться сируватими, обсмажуйте їх під закритою кришкою.
  • Остиглі деруни завжди можна розігріти в мікрохвильовці або жаровій шафі, і тоді вони знову стануть м’якими і смачними.

Як бачимо, приготувати деруни з фаршем не так вже й складно. До речі, деякі господині смажать їх у мультиварці або готують на пару. Пробуйте різні варіанти, і ви обов’язково знайдете рецепт, який поповнить вашу кулінарну скарбничку. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!