Спеціальна локшина, заправлена ароматною піджаркою з додаванням певного набору спецій, відноситься до страв середньоазіатської кухні. Правда, лагман стоїть якось осторонь від основних рецептів, так як його не можна віднести ні до першої, ні до другої страви.
Страва, з одного боку, схожа на суп, а з іншого – на макарони з підливою.
Варто сказати, що в різних куточках земної кулі варіанти готування лагмана трохи різняться, правда, є і спільна риса: незмінні компоненти страви – м’ясо, спеціальна лапша і овочі. Але все одно національний колорит вносить в їжу свої особливі нотки і, наприклад, лагман по-татарськи буде відрізнятися від страви по-уйгурськи або китайськи. Кожен рецепт цікавий, але всі відразу їх розглянути складно, тому будемо вчитися готувати татарський варіант страви, а також кримсько-татарський.
Лагман по-татарськи: рецепт приготування
Щоб приготувати цю ароматну страву на власній кухні, потрібно запастися певними інгредієнтами.
Для створення страви потрібно:
- м’ясо (рекомендується баранина) – 400 г;
- помідори – 5 шт.;
- перчик болгарський – 4 шт.;
- картопля свіжа велика – 2 бульби;
- гострий перчик – 2 стручка;
- цибулини великі – 2 шт.;
- вода чиста – 1 склянка;
- борошно – 2 склянки;
- яйце куряче – 1 шт.;
- приправи: коріандр, петрушка, хмелі-сунелі, селера;
- сіль за смаком.
Щоб втілити рецепт лагмана в життя, потрібно виконати наступні дії:
- Насамперед необхідно приготувати локшину. Для цього 1 яйце розітріть з невеликою кількістю солі, додайте склянку води і змішати все до однорідної консистенції. В одержану суміш поступово всипайте борошно, замішуючи тісто;
- Приготовлену основу змастіть з усіх боків невеликою кількістю рослинної олії, оберніть харчовою плівкою і залиште відпочити на 30 хвилин на столі. Класти в холодильник не потрібно;
- Через півгодини візьміть тісто і розкачайте його як можна тонше. Отриманий пласт наріжте довгою соломкою, це і буде локшина;
- У каструлю налийте чисту воду і поставте на газ. Коли рідина закипить, викладіть туди саморобну локшину. Варіть її, постійно помішуючи, до готовності, приблизно 5-7 хвилин;
- Тепер необхідно викласти локшину на друшляк, тільки тримайте його не над раковиною, а над чистою каструлею, вода, в якій варився продукт, нам ще знадобиться. Промийте локшину холодною водою. Коли надлишки рідини стечуть, перемістіть продукт у глибоку посудину і збризніть олією;
- М’ясо ретельно промийте. Видаліть весь видимий жир;
- Візьміть казан і покладіть в нього зрізаний жир, витопіть його, шкварки приберіть;
- Чисте м’ясо наріжте великими шматками і покладіть в казан, обсмажте до утворення рум’яної скоринки. Потім витягніть з посуду;
- Моркву вимийте, очистіть і наріжте тонкими кружечками;
- З цибулі видаліть лушпиння і подрібніть півкільцями;
- У казані обсмажте моркву і цибулю до золотистого відтінку, додайте до овочів перець, нарізаний півкільцями. Обсмажте продукти разом хвилин 5;
- Картоплю вимийте і наріжте великими кубиками, відправте в казан, все перемішайте;
- Влийте в посудину рідину, яка залишилася після варіння локшини, додайте спеції, якщо є бажання, то свіжу зелень;
- Помідори помийте, поріжте кубиками і викладіть в казан;
- Вміст посудини потушкуйте чверть години;
- Потім додайте крупно нарізаний гострий перчик. Все разом поваріть 2 хвилини і вимикайте газ.
Перед подачею блюда на стіл, локшину потрібно обдати окропом і викласти на великій плоскій тарілці, зверху полити підливою з м’яса і овочів, присипати для краси свіжою зеленню. Як самостійно приготувати лагман по-татарськи ви знаєте, можна переходити до наступного рецепту.
Рецепт приготування лагмана по кримсько-татарськи
Для створення ще одного варіанту страви середньоазіатської кухні, кримсько-татарського лагмана, вам знадобляться наступні інгредієнти:
- м’якоть яловичини (баранини) – 400 г;
- морква, болгарський перчик і баклажани – 150 г;
- редька чорна і помідори – 100 г;
- картопля – 350 г;
- відварна локшина (готується, як і в попередньому рецепті);
- бульйон після варіння локшини – 350-400 мл;
- жир – 50 г;
- 3 зубчики часнику;
- свіжа зелень;
- лаврове листя, материнка, мелений перець;
- сіль за смаком.
Процес створення кулінарного шедевру наступний:
- Вибране м’ясо ретельно промийте, видаліть неїстівні шматочки і поріжте великими кубиками;
- У казані трохи протопіть дрібнопорізаний жир, потім викладіть в посудину підготовлене мяско і обсмажте до золотистого відтінку;
- Влийте в казан бульйон і поваріть м’ясо хвилин 10;
- Потім у посудину потрібно додати нарізану великими шматочками картоплю;
- Помідори помийте, видаліть з них шкірку. Щоб це було легше зробити, спочатку обдайте кип’ятком овочі, а після цього покладіть в крижану воду. Після всіх маніпуляцій шкурка легко відійде. Очищені плоди натріть на тертці;
- Овочі, що залишилися: редьку, моркву, перчики, баклажани потрібно вимити, очистити, нарізати кубиками середньої величини і обсмажити на сковороді з додаванням мінімальної кількості олії хвилин 5-7. Після цього овочі перекладаються в казан;
- Додайте в посудину спеції, сіль, попередньо подрібнений часник і терті помідори. Потушкуйте все разом близько 10 хвилин і можете вимкнути газ.
Страва подається наступним чином: на великій плоскій тарілці розподіляються макарони, зверху викладається соус і все рясно присипається зеленню. Запах страви буде просто неймовірний.
В принципі, обидва описаних рецепта прості у виконанні, не потребують покупки якихось невідомих інгредієнтів і не заберуть багато часу для приготування.
Натомість, подавши на стіл ароматний татарський супчик лагман, у вас вийде приємно здивувати своїх домочадців. Готуйте із задоволенням. Приємного апетиту!