Сидить дівчина в темниці, а коса на вулиці. Відповідь на цю дитячу загадку знають всі. Про користь і універсальний смак моркви можна складати легенди. Якщо ваше чадо відмовляється їсти її, спробуйте його здивувати. До ваших послуг морквяна запіканка в мультиварці. Ніжний десерт або повноцінна страва? Виберіть те, що вам до смаку.
У гру вступає морква
«- Подруга, ти так схудла! Це нова дієта? – Так, картопля, буряк і морква. – Ти їх їла? – Ні, копала». Жарти жартами, а морква – це не тільки корисний, але і дієтичний коренеплід. У дитячому садку ми відмовлялися їсти морквяну запіканку, а ось зараз розуміємо, що даремно. У ній міститься величезна кількість корисних речовин, але пальму першості отримує вітамін А.
Забуті кулінарні цінності сьогодні відроджуються, і великою популярністю в домашній кухні користується морквяна запіканка в мультиварці. Рецепт її може бути навіть авторським, оскільки морква відмінно гармонує з будь-якими продуктами.
Мультиварка в допомогу
Цей кухонний прилад – справжній порятунок для швидкого приготування корисних страв. Наприклад, сирно-морквяна запіканка в мультиварці виходить вишуканою на смак, м’якою, соковитою і дуже ароматною. Поспішаємо поділитися з вами деякими хитрощами:
- краще всього вибирати молодий коренеплід, адже саме така морква віддячить вам соковитістю і солодкуватим смаком;
- плоди постарше потрібно очистити;
- подрібнювати моркву краще на тертці;
- прискіпливі або ліниві господині можуть використовувати кухонний комбайн або блендер;
- сир – тільки натуральний і жирний;
- не слід забувати, що сир треба перетерти в ситі або збити в блендері;
- якщо потрібен повноцінний обід, приготуйте м’ясну запіканку з морквою;
- щоб поласувати правильним дієтичним і солодким десертом, зробіть запіканку з сиром або манною крупою.
Маленька хитрість: у сирої моркви не тільки більше вітамінів, але і соковитості, тому не відварюйте попередньо коренеплід.
Морквяна запіканка, як у дитячому садку
У дитячому садку мені хотілося у школу, у школі, в інститут, в інституті – на роботу. Питається, чого мені в садку не сиділося? Зараз багато хто з нас із задоволенням насолодиться смаком морквяної запіканки. А за допомогою мультиварки процес її приготування стане справжнім відпочинком.
Склад:
- 1-2 шт. моркви;
- 3 яйця;
- 0,4 кг сиру;
- 3 ст. л. цукрового піску;
- ваніль – за смаком;
- 1 ст. л. сухарів для панірування;
- 50-60 г вершкового масла;
- 3 ст. л. манки.
Приготування:
- Любите кулінарні експерименти? Тоді цей рецепт спеціально для вас.
- Почнемо з підготовки продуктів. Попрацюйте на грядці і викопайте молоденьку моркву.
- Помийте, при необхідності почистіть моркву, а потім подрібніть на тертці.
- Щоб не поранити пальчики, використовуйте кухонний комбайн.
- Розтопимо вершкове масло. Можна по-старому: на водяній бані або в мікрохвильвій печі.
- Сир пропустимо через сито. Щоб домогтися однорідної консистенції, можна використовувати блендер.
- Викладемо ці компоненти в одну піалу. Не забудемо додати яйця.
- Додамо тепер сухі інгредієнти: манку і цукровий пісок.
- Внесемо ароматні нотки, додавши ваніль.
- Маленька хитрість: щоб запіканка не прилипла до мультиварочної чаші, ми її стінки і дно змастимо рафінованою олією, а також насипемо трохи сухарів для панірування.
- Тісто вже підготували, тепер викладемо його в мультиварочний контейнер.
- На цьому етапі у вас є право вибору. Мова йде про режим і температурний поріг приготування запіканки. Правда, вибір обмежується функціональними особливостями вашого приладу.
- Ідеально для цих цілей підійде режим «Випічка».
- Засікаємо 50 хвилин. Тим часом можемо зайнятися своїми справами.
- Остудимо морквяну запіканку і виймемо її з контейнера.
- Ще один секрет: перед подачею до столу приправимо нашу запіканку сметаною.
Овочева феєрія
Необов’язково повинна бути солодкою морквяна запіканка з манкою. Рецепт, що ми вам пропонуємо, переверне ваше уявлення про цю страву. Ми приготуємо вишукану закуску, здатну підкреслити смак м’ясної або рибної страви. Манна крупа зіграє роль цементу. До речі, цей продукт можна і не додавати. Не йти ж спеціально в магазин за манкою.
Склад:
- 0,3 кг цвітної капусти;
- 1 яйце;
- 2 шт. моркви;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- ½ склянки молока;
- 2 шт. солодких болгарських перців;
- 2 шт. томатів;
- 1 скл. сметани;
- 5 ст. л. манки;
- 0,2 кг сиру твердого сорту;
- пучок зелені.
Приготування:
- Підготуємо усі овочі.
- Спочатку запропонуємо їм прийняти душ і зняти шубку.
- Потім подрібнемо овочі зручним способом.
- У контейнер мультиварки викладемо вершкове масло.
- Додамо овочі.
- У режимі «Смаження» почнемо наш кулінарний марафон.
- Нам потрібно обсмажити моркву, цибулю, перець, капусту.
- Секрет: 10-15 хвилин обсмажуємо овочі, але не більше, інакше капуста перетвориться на кашу.
- В окремій піалі добре зіб’ємо яйця.
- Тепер додамо продукти кисломолочної групи і ще раз попрацюємо міксером або віночком.
- Додамо манну крупу в яєчно-молочну масу.
- Овочі придавимо лопаткою. Нам потрібна смачна і красива запіканка.
- Зверху заллємо овочі заливкою.
- Невелика хитрість: нашатковану зелень можна викласти відразу в мультиварочний контейнер або змішати її з яєчно-молочною масою.
- Включаємо фантазію і зверху прикрашаємо морквяну запіканку свіжими томатами.
- Останній штрих – тертий сир.
- Ще пару дій – і можна відпочивати. Закриваємо кришку, включаємо мультиварку.
- Поки автоматичний кухарчук трудиться, ми розслабимося. На релакс у нас є 40-50 хвилин.
- Звуковий сигнал – заклик до обіду. Швидше на кухню, будемо дегустувати соковиту, смачну і корисну страву.
Навіть найвибагливішу дитину можна обдурити. Брехня повинна бути на благо її здоров’я. Морквяна запіканка припаде до смаку всім без винятку. А ви одним пострілом вб’єте двох зайців: нагодуєте своїх домочадців ситним обідом або десертом і наситите їх організм вітамінами. Приємного апетиту!