Іноді так хочеться потішити себе і своїх близьких чимось смачненьким. Але більша частина солодощів не зовсім сприятливо позначається на нашому здоров’ї. А желе з чорної смородини можна сміливо насолоджуватися, бо воно є одночасно і смачним, і корисним десертом.
Чим так корисна чорна смородина? Вона просто незамінна, коли мова йде про підвищення захисних сил організму і посилення імунітету. В одній ягоді міститься безліч вітамінів: C, A, групи B і P, а до того ж – безліч цінних мінералів.
Завдяки смородині поліпшується зір, підвищується опір організму простудним захворюванням, серцево-судинним недугам, і навіть знижується ризик виникнення цукрового діабету і ракових пухлин. Недарма ця ягода визнана багатьма вченими найкориснішою.
Ще одна особливість чорної смородини – вміст особливої речовини – пектину. Він нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, виводить з організму токсини, холестерин, важкі метали і пестициди, радіоактивні елементи. Саме завдяки пектину з перероблених ягід утворюється желе.
Умілі господині використовують різні способи, щоб приготувати цей корисний десерт. Використовуються різні пропорції основних інгредієнтів, додають нові компоненти.
Спробуйте зробити трохи желе за кожним із нижче запропонованих рецептів та виберіть найбільш смачний для себе варіант. А можна піти ще далі і зробити свій особистий внесок в кулінарію, представивши новий варіант приготування цього смаколика.
Якщо приготування передбачає термічну обробку, тобто варіння, краще використовувати таз або широку каструлю з невисокими бортиками. Чим товстіше дно – тим краще.
Якщо варити желе у звичайній глибокій каструлі, площа зіткнення варення з посудом буде відносно невелика. Саме тому смородинова маса нескоро загусне, адже через не зовсім придатний посуд зайва рідина випаровується довше, потрібно більше часу для варіння.
Це дуже простий спосіб приготування желе з ягід чорної смородини. На виході отримаєте застиглу масу ягідного варення. Для цього знадобиться тільки смородина і цукор-пісок.
Інгредієнти беруться в пропорції 1:1,5. Перед тим, як закладати ягоди в таз, їх обов’язково потрібно ретельно перебирати, перемити, обібрати всі хвостики і листя. А перед зважуванням – просушити.
Ягоди складаються в таз і заливаються водою. Протягом 10-15 хвилин варимо, за необхідності прибираючи пінку. Потім потрібно додати цукор-пісок і варити ще 10 хвилин. У процесі помішування можна буде зауважити, як відбувається перетворення маси на желе. Зберігати таке варення можна в банках при кімнатній температурі.
Інгредієнти:
На відміну від попереднього способу, тут передбачається використання соку смородини, а макух можна залишити для компоту. Найкращий варіант переробки сировини – прогін через соковижималку, однак, такий спосіб підходить тільки при наявності апарату, спеціально призначеного для дрібних фруктів і ягід.
В іншому випадку можна скористатися блендером і ситом. Перемелюємо смородину в кухонному комбайні, потім розбавляємо окропом у співвідношенні 1 стакан води на 4 літри соку.
Після закипання маси можна приступати до справи. Протираємо смородину через марлю або сито, віджимаємо макух. Додаємо цукор до соку. Необхідно прокип’ятити його близько 10 хвилин, щоб цукор повністю розчинився, а зайва вода випарувалася. Желе розкладаємо по банках. Через добу желе з соку з м’якоттю чорної смородини загусне, і його можна буде пробувати.
Зберегти більше корисних речовин можна завдяки холодному способу приготування смородинового желе. Для цього буде потрібно лише кілька кілограмів цих смачних ягід і цукор. На 1 кг смородини йде приблизно в півтора рази більше цукрового піску.
Для початку чорну смородину промити і ретельно перебрати. Розкладіть ягоди на столі для сушіння і залиште на 1 добу. Якщо залишиться вода, корисний десерт не може загуснути.
Далі приступаємо безпосередньо до переробки продуктів. Ягоди необхідно перемолоти в блендері або м’ясорубці. Додаємо цукор-пісок і ретельно перемішуємо. Розкладаємо по банках, в кожну з яких поверх викладеної маси засипаємо ще пару ложок цукру.
Коли він просочиться соком, то розтане і перетвориться під смачну цукрову скоринку. До того ж так желе консервується і не пліснявіє. Зберігати довго таке варення не вийде, та й не потрібно, адже воно настільки смачне, що з’їдається вмить.
Можна піти трохи далі і продовжити термін зберігання цього десерту. Для цього готове желе розкладається у пластикові ємності і ставиться в морозильну камеру. Всю зиму можна насолоджуватися своєрідним фруктовим щербетом.
До речі, при такому способі зберігання для приготування желе використовується менше цукру. Найкраще додавати за смаком, а не строго за рецептом.
Підсумкова калорійність цих солодощів залежить від співвідношення в рецепті ягід смородини і цукру. Смородина свіжа в середньому містить близько 38 ккал на 100 грам. Харчова цінність готового варення варіюється в межах 50-170 ккал на 100 грамів продукту.
Особливість смородинового желе – високий вміст вуглеводів. При невисокій калорійності цей десерт відрізняється показниками вуглеводів майже у 98%. Рівень білків не дотягує навіть до 2,5%.
Варення з ягід – чудовий спосіб зберегти корисні властивості смородини і можливість поласувати смачним десертом аж до наступного сезону.
Виберіть такий рецепт желе з чорної смородини, який вам більше до смаку. Однак пам’ятайте, що як і будь-яким іншим продуктом ним не варто зловживати.