На смак ріпаковий мед спробувати виходить не у всіх. Цю рослину в Україні стали вирощувати в промисловому масштабі тільки останні 10 років. А от у Середній Азії, Африці та Центральній Америці ріпакову культуру вирощують досить давно і про корисні властивості меду, зібраного з неї, знають не з чуток.
Навіть якщо ріпак і вирощувався біля пасіки, зібраний з ділянки ріпаковий мед не викачували. Він дуже швидко кристалізується. Жовта прозора субстанція протягом доби біліє, набуває грубозернисту структуру. Навіть у банках в рідкому вигляді він знаходиться не більше 3 тижнів. Тому його традиційно наші бджолярі залишали для бджіл на зимівлю.
А ось бджолярі Америки навчилися збивати цей смачний і корисний продукт перед продажем до кремоподібного стану. У такому вигляді він зберігає всі свої корисні властивості близько року.
По корисним властивостям ріпаковий мед перевершує інші сорти. Вживання його в їжу допомагає організму протистояти дії вільних радикалів, сприяє виведенню накопичених токсин. Жителям індустріальних центрів для оздоровлення корисно їсти мед цього сорту хоча б по столовій ложці в день.
Завдяки медотерапії нормалізується вироблення жовчі, печінка очищається від накопичених шкідливих сполук.
При захворюваннях, пов’язаних з дихальною системою, медовий напій допомагає розріджувати мокроту і виводить її з бронхів, знімає спазми з бронхіальних гілок і бронхіол.
Завдяки антисептичним якостям медові аплікації зменшують прояви ангіни і лікують стоматит. Жінкам у клімактеричному періоді він допомагає переживати фізіологічні труднощі, стабілізує роботу судинної системи.
При ерозійних захворюваннях органів травлення цей сорт меду можна сміливо вводити в раціон. Він менш солодкий, порівняно з іншими, і не впливає на роботу підшлункової залози. Одна столова ложка в день, і почуття нудоти, яке постійно з’являється при гастритах з підвищеною кислотністю, зникає.
Корисні властивості ріпакового меду по прискоренню регенеративних процесів клітин живої тканини знайшли застосування в народній медицині. Рани, на які накладають просочені їм пов’язки, швидше затягуються. Підсихають навіть складні глибокі опіки.
Не залишилися його корисні властивості непоміченими в косметології. Медові маски допомагають повернути втрачену молодість і красу, уповільнюють старіння.
Своїми лікувальними властивостями ріпаковий мед зобов’язаний великим вмістом бору . Цей елемент впливає на процеси енергообміну та метаболізму. Саме він відповідає за щільність кісткової тканини, сприяє клітинній регенерації.
Енергетична цінність ріпакового меду – 309 ккал на 100 г продукту.
Склад:
Народна медицина завжди пропонує безліч рецептів з вмістом меду. Лікувальні засоби в препаратах завжди компонуються в певних пропорціях. Ріпакового меду в чайній ложці міститься 12 г, у столовій – 36 г, у склянці – 360 г.
Оскільки ріпаковий мед багатий корисними речовинами, з його допомогою підвищують імунітет і відновлюються після важких хвороб.
Додають сік алое – на 300 г суміші 10 г. Все це ставлять на водяну баню, постійно помішують, поки не вийде абсолютно однорідний склад. Приймають 3 рази на день, розводячи в склянці теплого молока. Особливо ці ліки корисні дітям;
Випити треба за день.
Від вживання натурального продукту організму тільки користь.
Протипоказаннями до його вживання є такі стани:
Користь організму принесе тільки натуральний свіжий продукт, багатий корисними речовинами.
Щоб не придбати підробку, потрібно знати, що ріпаковий мед має:
У воді він дуже погано розчиняється.
При зберіганні у відкритому вигляді або при кімнатній температурі швидко закисає, на ньому з’являється піна. Вживання такого продукту організму шкоди не завдасть, але і користь, на яку розраховували при придбанні, буде мінімальною.
Смакові і лікувальні властивості зберігаються тільки при правильному зберіганні: ріпаковий мед повинен зберігатися в скляних стерилізованих банках, під щільно закритою кришкою. Банки потрібно тримати в прохолодному темному місці.
Якщо вони стоять в холодильнику, кожну банку потрібно обернути пергаментом, щоб обмежити контакт зі світлом.